Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
31-05-2008, 13:10:00

Dziękuję Zosiu , trzymaj sie i zdrowiej .
Monika
moniś
gość
31-05-2008, 16:31:00

Monika odpowiedziałm na @.Pozdrawiam Z.
gość
02-06-2008, 11:36:00

Moniko
Ja komisję w ZUS miałam 24 kwietnia, 26 maja dostałam informację o wyjeździe prewencyjnym do Lądka Zdroju - turnus zaczyna się 19 czerwca. Jestem bardzo ciekawa czy rehabilitacja będzie sensowna, tak jak pisała Zosia, szpitale wojskowe mają swoją renomę, mam nadzieję, że będzie ok.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
inka
gość
02-06-2008, 20:08:00

Witam . Śledzę od pewnego czasu to forum i niestety ciągle powtarza się ten sam problem - brak kompetentnych lekarzy. Też jestem "kręgosłupowiczką", po czterech operacjach kręgosłupa, trzy razy lędźwiowy i raz szyjny. Oczywiście największy problem to systematyczna rehabilitacja. Ciągle lawiruję, oszukuję lekarzy, tak tak robię to z premedytacją, bo chcę być w miarę sprawna, a tzw. normalne procedury to po dwa lata czekania na turnusy rehabilitacyjne czy sanatoria. Przede mną widmo kolejnych zabiegów i oczywiście gęsia skóra na plecach, ale ból zmusza mnie do podjęcia decyzji i nie wiek decyduje o dyskopatii ale stopień schorzenia. Pozdrawiam ciepło wszystkich obawiających się zabiegu, trzymam kciuki za tych przed i tych po, pamiętajcie by walczyć o swoje zdrowie - TerRa
gość
02-06-2008, 20:47:00

Hej Ewelinko i inne forumowiczki ! pozdrawiam Was wszystkie

Monika
gość
02-06-2008, 20:48:00

Aha,Ewelinko wysłałam Ci emaila.
gość
03-06-2008, 06:55:00

Moniko odpisałam @.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
inka
gość
03-06-2008, 08:56:00

23-04-2008 o 11:46, gość :
Witam ponownie! Byłem wczoraj u p. B. Paradowskiego - tłok! Jechałem bez przekonania, bo objawy właściwie całkowicie zniknęły. Bolała mnie pod łopatką i ręka (dla przypomnienia) No ale... I co się okazuje.
1) Pierwszy lekarz (dr n.m. - ordynator w moim mieście) na podstawie RTG - ewidentnie to idzie od kręgosłupa szyjnego- zastrzyki, maść i będzie lepiej - no dyskopatia jest! MRI -? po co jak juz widać o co chodzi;

ale załatwiłem skierowanie na MRI szyjnego - miałem miec za tydzień...

2) Wczoraj (dr n.m.)- dyskopatia a możliwość dyskopatii (tak w opisie RTG) to niebo a ziemia - badanie odruchów - brak jakichkolwiek objawów klinicznych dyskopatii - jaki kręgosłup szyjny? jak boli pod łopatką? absolutnie niemożliwe!!!! naderwanie mięsnia wraz z korzeniem nerwowym - ew. fizykoterapia i juz uważać (u mnie to drugi raz) bo kiedyś możę samoczynnie nie powrócić do stanu pierwotnego i potrzebna będzie operacja); MRI - nie ma sensu (już na pewno szyjnego) - ew. niżej . ale nie trzeba jeśli taki stan;

Dolegliwości mijają i mam nadzieję, że lekko wrócę do swych ciężarków (umiarkowanie). Fajne diagonzy, co? Bądźcie zdrowi, bo Was lekarze przećwiczą... To co usłyszałem wczoraj ma sens, chociaż nie wiem czy robić to MRI a jesli tak, to czego bo podobno ręki, która najbardziej dolega tez nie ma sensu.

I na koniec skąd akurat ten drugi lekarz - kiedyś w przypadku stwardnienia, był n-tym z kolei, ale tylko on od razu postawił odpowiednią diagnozę. Taki fakt w życiu zawodowym.

Sławek

2008-06-03 - jestem znowu z badaniem MRI. Przesunęło się w czasie, bo sam już wchopdząc na badanie zadałem pytanie, czy aparat ortodontyczny (metalowy) to na pewno nie przeszkodzi? Dla pewności odłożylismy sprawę na trzy tygodnie: moje badanie-

Wyprostowanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego z kifotyczny, ustawieniem jego osi na wysokości C5/C6 i C6/C7.

Na poziomach tych cechy stenozy bezwzględnej kanału kręgowego z wymiarem AP po 8 mm.

Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna wypuklina (protruzja) krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy i dyskretnie przewężająca prawy otwór m-k.

Na poziomoe c6/C7 płaska pośrodkowa wypuklina (protruzja0 krążka m-k uciskająca worek oponowy.

Ale... poza tym bez zmian. Super.

- Co Wy na to?

Pozdrawiam, Slawek
gość
03-06-2008, 15:06:00

Kurcze... no według mnie to bez operacji raczej się nie obejdzie...
Nieciekawie to wszystko wygląda - to, że wyprostowanie lordozy to niemal norma ale poza tym mocne zwężenie, dodatkowo wypukliny z uciskiem na worek oponowy. Chyba pora oswoić się Sławku z myślą, że prędzej czy później będziesz musiał poszukać dobrego neurochirurga. Absolutnie nie straszę, nie odbierz mnie w ten sposób.

Pozdrawiam
inka
gość
03-06-2008, 15:25:00

Ewelinko,napisz mi jeszcze czy to przypadek,ze wynaczyli Ci prewencje dopiero na 19 czerwca czy też kierowali sie terminem Twojej operacji? Jak widzisz ciągle zbieram wszystkie myśli do kupy.Przez przypadek usunęłam Twojego emaila i jak dobrze pamietam to już na komisji wiedziałaś o wyjeździe w czerwcu,prawda? Ciekawe jak tam Zosieńka ?Pozdrawiamy ją !
Monika

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: