Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
28-05-2008, 18:30:00

odcinku.
ordozy szyjnej z wytwo. Centralna, dokanałowa wypuklina krążka międzykręgowego C4/C5, modeluje brzuszną powierzchnię worka oponowego, znosi przednią rezerwę płynową rdzenia. Wypuklina ta powoduje również nieznaczne modelowanie brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego na tym poziomie.

Rehabilitacja niewiele pomaga i w dodatku na krótko. Dwa razy byłam nawet na rehabilitacji w ramach prewencji rentowej ZUS. Wpierw pomogło na dwa tygodnie, potem na 2 miesiące. Najbardziej pomagał mi masaż z elementami terapii manualnej. Robił to fachowiec z uprawnieniami (nawet europejskimi) pracujący w poliklinice w Olsztynie.

spojrzeniu na MR (a w miejscu dotyku i zabro

mam termin operacji na 22 październik w Olsztynie w Szpitalu się jak diabli

co mi radzicie?

Zależy mi też bardzo na opinii osób, które mają taki jak ja problem, a w s
Początkująca
28-05-2008, 21:07:00

odcinku.
ordozy szyjnej z wytwo. Centralna, dokanałowa wypuklina krążka międzykręgowego C4/C5, modeluje brzuszną powierzchnię worka oponowego, znosi przednią rezerwę płynową rdzenia. Wypuklina ta powoduje również nieznaczne modelowanie brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego na tym poziomie.

Rehabilitacja niewiele pomaga i w dodatku na krótko. Dwa razy byłam nawet na rehabilitacji w ramach prewencji rentowej ZUS. Wpierw pomogło na dwa tygodnie, potem na 2 miesiące. Najbardziej pomagał mi masaż z elementami terapii manualnej. Robił to fachowiec z uprawnieniami (nawet europejskimi) pracujący w poliklinice w Olsztynie.

spojrzeniu na MR (a w miejscu dotyku i zabro

mam termin operacji na 22 październik w Olsztynie w Szpitalu się jak diabli

co mi radzicie?

Zależy mi też bardzo na opinii osób, które mają taki jak ja problem, a w s

ktoś mnie zacytował i nie mam pojęcia kto i dlaczego
pozdrawiam
Pirania
gość
29-05-2008, 19:19:00

Witaj Piranio,
jak sie czujesz w oczekiwaniu na operację? Czy utrzymuja Ci sie dolegliwosci? A moze jest poprawa?
Pozdrawiam
Emila
Początkująca
30-05-2008, 21:06:00

Witam ! Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jaki jest czas oczekiwania na wyjazd na rehabilitację z prewencji ZUS ? Jestem po operacji szyjnego prawie 3 msc. Nadal noszę kołnierz.Bóle są uciążliwe,chociaż objawy neurologiczne powoli zanikają.Do 19 czerwca mam przyznane świadczenie rehabilitacyjne.4 czerwca staję ponownie na komisję w zwiazku ze złożeniem wniosku o przedłużenie.Znając zapał zus pewnie skieruje mnie do sanatorium,chociaż jeszcze nie powinnam być rehabilitowana. Może ktos z Was znalazł się w podobnej sytuacji.
moniś
gość
31-05-2008, 00:14:00

Monik,jestem po dóch operacjach i z zaleceń po pierwszej wynikało ,że rehabiliatcja może się odbyć nie wcześniej niż po pół roku kiedy jest już w miarę bezpieczny zrost impantów z trzonami
Wczesniej , po zdjęciu kołnierza wykonywałam tylko ćwiczenia izometryczne.
Wyjechałam po 5 nie konsultując wyjazdu z neurochirurgiem. Turnus rehabilitacyjny zniosłam dobrze chociaż musiałam stoczyć boje o właściwe zabiegi np zalecono mi ultradzwięki zakazane przy implantach, pierwszy masaż był wykonywany ze zbytnim zapałem i obejmował również sam kręgosłup a powinien dotyczyć tylko mięśni okalających. Zwróc na to uwagę . Moim balneologiem kwalifikującym do zabiegów był ginekolog
Po drugiej operacji przy długo (nadal) utrzymujących się dolegliwościach pierwszą aktywną rehabiltację miałam po 8 miesiącach , wcześniej tylko p.bólowo pole magnetyczne.
Radziałabym Ci iść na komisję z opinią neurochirurga dotycząca rehabilitacji prewencyjnej. Jeśli nie poskutkują Twoje sugestie to nawet w przypadku skierowania możesz udać się do neurochirurga po zaświadczenie zakazujące tak wczesnej rehabilitacji. Powinna być dla ZUS wiążąca.Ja otrzymałam taką informnację od swojego neurochirurga .
Zwykle regułą przy implantach sztywnych jest odczekanie do stabilnego zrostu(ok. 6 mc)
Od komisji musi upłynąć dwa tygodnie na uprawomocnienie decyzji dotyczącej świadczenia i jeśli podczas komisji skierują na prewencję to okres oczekiwania na wyjazd ok.1-1,5 mc.Niekiedy nawet krócej.
Możesz również złożyć wniosek w NFZ na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym jako kontynuacja leczenia szpitalnego .Musi się odbyć w ramach przebywania na zwolnieniu lub świadczeniu rehabilitacyjnym .
Zosia

gość
31-05-2008, 00:23:00

Witam wszystkich ,,starych '' znajomych.
Od niedzieli turnus w Busku .
Z niusów-po dwóch tygodniach ,po walce ze słabościami i psychiką poddałam się w pracy . Blok operacyjny nie dla mnie . Czas na przemyślane po doświadczeniach zmiany.
Po powrocie z rehabilitacji mam obiecane nowe, bardziej odpowiednie miejsce.
Mam nadzieję ,że tym razem podołam mimo poważnego problemu który siedzi w szyi.
Pozdrawiam Zosia
Początkująca
31-05-2008, 09:20:00

Zosiu ,dziękuję Ci bardzo za wyczerpujacą odpowiedż.Wniosek o sanatorium złożyłam 7 maja.Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi z NFZ.Konsultacja neurochirurgiczna jest w tej chwili niemożliwa ze względu na długi okres oczekiwania,ale może jakoś sobie poradzę i z zus-em.

Monika
moniś
Początkująca
31-05-2008, 09:21:00

Zosiu ,dziękuję Ci bardzo za wyczerpujacą odpowiedż.Wniosek o sanatorium złożyłam 7 maja.Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi z NFZ.Konsultacja neurochirurgiczna jest w tej chwili niemożliwa ze względu na długi okres oczekiwania,ale może jakoś sobie poradzę i z zus-em.

Monika
moniś
Początkująca
31-05-2008, 09:58:00

Zosiu,wyślę Ci emaila. Mam kilka pytan,może zechcesz mi odpowiedzieć?
Monika
moniś
gość
31-05-2008, 10:04:00

Monika, we wczesnym okresie pooperacyjnym przysługuje Ci rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym nie sanatorium . Wniosek ten sam tylko trzeba zaznaczyć inny kwadracik-szpital uzdrowiskowy. Odpowiedzi udzielają po ok. miesiącu ale terminy oczekiwania podane w odpowiedzi z nadanym numerem sprawy nie są obowiązujące. Ja miałam informację o 6-10 miesiącach oczekiwania wyjechałam po 3. Zwróć tylko uwagę ,żeby zmieścić sie w ramch świadczenia .Jeśli termin będzie późniejszy złóż infoamację w NFZ o końcu terminu świadczenia .Mnie przyspieszono wyznaczony już wyjazd po intrwencji w NFZ.Pierwszy termin zahaczał o powórt do pracy.
Rehabilitacja szpitalna ma tę przewagę ,że turnus jest bezpłatny i w niektórych ośrodkach jest wiekszy pakiet zabiegów.
Możesz również wysłać skierowanie na druku ,,skierowanie do szpitala '' takim jak szłaś na operację do wybranego szpitala uzdrowiskowego z załączoną kserkopią dokumentacji medycznej(wypis szpitalny, MRI) .Tam kwalifikacja odbywa się poza gestią NFZ, rozpatrują na miejscu. ja w tym trybie wyjeżdżam jutro do Buska. Okres oczekiwania jest dosyć długi ale przy tym schorzeniu warto korzystać z dobrych form rehabiliatcji. Bardzo dobra renomą cieszą się uzdrowisklowe szpitale wojskowe,

20 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOWO - REHABILITACYJNY
ul. Świdzińskiego 4; 33-380 KRYNICA-ŻEGIESTÓW
tel./fax (018) 4146240

21 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOWY
ul. Rzewuskiego 8; 28-100 BUSKO-ZDRÓJ
tel./fax (041) 3782417

22 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOWY
ul. A. Mickiewicza 16; 87-720 CIECHOCINEK
tel. (054) 2833211, fax 2837202
ODDZIAŁ DZIECIĘCY
tel. (054) 2833211, fax 2837255

23 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOW-REHABILITACYJNY SP ZOZ
Pl. Mariański 7/8; 57-540 LĄDEK ZDRÓJ
tel. (074) 8117200
sanwo@ziemiaklodzka.pl

Ustroń-ośrodek Równica , ACR Zakopane , Konstancin-jesli jesteś zainteresowna wejdź na ich strony , są wszystkie niezbędne informacje , tel. do działu kontaktu z kuracjuszem i można prosić o wyjaśnienia.
Ja kończę forumową działalność na najbliższe trzy tygodnie ale zagladają tu forumowiczki , które również pomogą w tej kwestii

W ZUS nie daj się zbić z tropu i nie pozwól podważyć dolegliwości jakie odczuwasz. Tam często operają się na swojej,, wszechwiedzy''ale może trafisz na lekarza a nie tylko orzecznika.
Powołuj się na opinię neurochirurga nawet jeśli była przekazana tylko ustnie.
Powidzenia Zosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: