Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
16-05-2008, 13:19:00

wprawdzie pytanie było do Zosi, ale ja mam przy dykopatii szyjnej taki sam ból promierniujący od szyji do łopatki i do ręki. Czasem nawet do obojczyka. Prawa strona

pozdrawiam
Pirania
gość
16-05-2008, 15:21:00

Grażynko, termin sanatorium masz zapewne bliski więc zostaw obawy na boku i czekaj na wyjazd.
Taki ból jest dosyć typowy dla dyskopatii i nie można wykluczyć że coś się dzieje wyżej albo nizej ale być może są to te oklepane objawy przeciążeniowe. Będziesz się martwiła jeśli po powrocie nie bedzie poprawy.
Mam nadzieję ,ze wyjazd i związana z nim rehabilitacja a przede wszystkim luz psychiczny , zmiana otoczenia , dodatkowe atrakcje sprawią ,że wyciszysz psychikę i nie będziesz się już tak nieuastannie wsłuchiwała w każde strzyknięcie w okolicach szyi.
Radiologicznie efekt operacji miałaś ok.Jeśli nie przesadzałaś z wysiłkiem to pewnie nic złego się nie wydarzyło na sąsiednim poziomie , natomiast przy pewnych ograniczeniach ruchu jakie w nas tkwią nieraz niewielkie obciążenie danej grupy mięśni może dawać tego typu objawy.
Daj sobie szansę na rozruch pod kontrolą ,specjalistów, korzystaj z uroków uzdrowiska zarówno tych rehabilitacyjnych jak również rozrywkowych a przekonasz się ,że w pewnym momencie zapomnisz o bólu albo będziesz go odczuwała znacznie lżej.
Z pewnoscią przetrwasz turnus bez stresu , byleby tylko spełniły się wrunki o jakich wspomniałam w poprzednim poście.
Cóż może być nie tak-jedyny obowiązek to nie spóźnić się na posiłki i zabiegi, wymasują , ,dopieszczą''zabiegami , nie stoisz przy garch idziesz na gotowe , popołudnia i wieczory na spacery , leżakowanie na słonku, spotkania towarzyskie, potańcówki , weekendy z wycieczkami . Czy już jesteś zadowolona
Grażynko , mam nadzieję ze odezwiesz się po powrocie i podzielisz dobrymi wrażeniami .
Ja mimo tego ,że bólowo nic się nie zmieniło jestem zadowolona z powrotu do pracy. Współpracownicy życzliwi i pomocni a głowa odpoczywa od skupainia się na bolączkach własnego ciała.
Sama zobaczysz jaki cud może się wydarzyć przy zmianie otoczenia .Dużo radości z pobytu życzę.
gość
17-05-2008, 07:19:00

POTRZEBUJĘ POMOCY PROSZĘ MI WYJAŚNIC CO TO ZNACZY ALE MOŻE ZACZNĘ OD POCZĄTKU OD LITEGO TEGO ROKU CHORUJĘ ZACZĘŁAM ORZEWRACAC SIĘ NIE WIADOMO DLACZEGO OD LUTEGO TEGO ROKU ROBIĘ SAME BADANIA I WŁAŚNIE WCZORAJ OTRZYMAŁAM WYNIKA MR; O TREŚCI : wYPROSTOWANIE FIZJOLOGICZNEJ LORDOZY KREGOSŁUPA SZYJNEGO. NA POZIOMIE C5/C6 WIDOCZNA JEST MAŁA CENTRALNA PRZEPUKLINA JADRA MIAŻDŻYSTEGO WPUKLAJACA SIĘ DO KANAŁU KREGOWEGO I UCISKAJĄCA WOREK OPONOWY. NIEWIELKIE UWYPUKLENIE KU TYŁOWI TARCZY M-K. OBNIŻENIE SYGNAŁU W OBRAZACH T2 ZALEZNYCH TYCH TARCZ M-K ODPOWIADA ZMIANOM DEGENERACYJNYM POZA TYM KRĘGI SZYJNE I TARCZE M-K W NORMIE.RDZEŃ KREGOWY SZYJNY BEZ ZMIAN.

BARDZO SIĘ DENERWUJĘ CO TO WSZYSTKO ZNACZY NIE WIEM CZY BĘDĘ OPEROWANA CZY NIE A LEKARZ PRZYJMNIE MNIE DOPIERO ZA TYDZIEŃ.
PROSZĘ MI POMÓC CO TO JEST .
POZDRAWIAM
ANIA
ADRES EMAJL; a.niedzwiecka5@wp.pl
gość
18-05-2008, 14:42:00

witam wszystkich.Zosiu miło,że w pracy ludzie są mili i serdeczni wtedy człowiek jest zdrowszy ,bez stresu.Ja niestety cierpię całą łopatkę mi dosłownie wyrywa ,aż do prawego barku a naprawdę nic nie robiłam.Lekarz przepisał mi Mydocalm *** i Zaldiar ale jeszcze biorę Nurofen to da się delikatnie funkcjonować nie byłam przygotowane na takie dolegliwości po zabiegu.Myśl o wyjeżdzie na rehabilitację poprawia mi nastrój bardzo się cieszę bo mnie uspokoiłaś.Dziękuję serdecznie.Dobrze ,że to forum jest i pocieszy i nauczy życia po zabiegu.Pozdrawiam wszystkich .
gość
18-05-2008, 14:43:00

Oczywiście nie podpisałam się Grażyna.
gość
20-05-2008, 09:19:00

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem 5 dni po operacji szyi c6c7. Wstawiano mi implant. Cały czas chodzę w kołnierzu.W dalszym ciągu odczuwam bóle kręgosłupa, obu rąk i dziś zaczęła mnie boleć lewa strona szyi. Nie wiem czy tak powinno być , czy coś jest nie tak ... Proszę was o odpowiedź, czy taka sytuacja miała miejsce po waszych operacjach oraz jak powinnam się zachowywać podczas dnia ? Ciągle leżeć czy prowadzić normalny tryb życia ?

Pozdrawiam Beata
gość
20-05-2008, 14:04:00

Beatko!
5 dni po operacji to jest tak maleńko, że zdziwiłabym się gdyby bólu nie było w ogóle. Nie masz się czym przejmować, naprawdę. Pewnie masz jakieś środki przeciwbólowe, które przepisał Ci lekarz więc coś doraźnie bierz (mnie łagodził wtedy ból ketonal ***, początkowo 3 x dziennie).
Nie musisz leżeć cały czas ale staraj się polegiwać jak najczęściej, zdążysz jeszcze wracać do normalności

Pozdrawiam serdecznie
inka
Początkująca
20-05-2008, 14:21:00

Jestem ciągle w martwym punkcie,Pirania i Zosia - pozdrawiam.
Anna Renes
gość
28-05-2008, 13:20:00

20-05-2008 o 16:04, gość :
Beatko!
5 dni po operacji to jest tak maleńko, że zdziwiłabym się gdyby bólu nie było w ogóle. Nie masz się czym przejmować, naprawdę. Pewnie masz jakieś środki przeciwbólowe, które przepisał Ci lekarz więc coś doraźnie bierz (mnie łagodził wtedy ból ketonal ***, początkowo 3 x dziennie).
Nie musisz leżeć cały czas ale staraj się polegiwać jak najczęściej, zdążysz jeszcze wracać do normalności

Pozdrawiam serdecznie
inka
gość
28-05-2008, 13:31:00

bardzo prosze o wytlumaczenie rezonansu
zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z niewielka kyfoza na c4-c6
zmiany zwyrodnieniowe w postaci dehydratacji i obnizenia wysokosci tarczy miedzykregowej c5/c6
zaostrzenia na krawedziach tylno-bocznych trzonow krego,najbardziej na poziomie dyskopatii.
na poziomie c5/c6 stwierdza sie tylno-posrodkowe wypadanie jadra miazdzystego w obreb kanalu kregowego na ok.2-3mm,z cechami prawostronnej lateralizacjii z uciskiem na worek oponow,zwezeniem prawego zachylka korzeniowego i obu otworow miedzykregowych.
korzen przedni prawego nerwu rdzeniowego c6 modelowany przez przepukline jadra miazdzystego-cechy kolizji.wypadniete jadro miazdzyste przylega bezposrednio do przedniego obrysu rdzenia po stronie prawej,bez cech jego ucisku ani zmiany sygnalu.sygnal rdzenia szyjnego w normie.rezerwa plynowa przednia kanalu kregowego w odcinku szyjnym zniesiona na poziomie c5/c6 a zmniejszona na poziomie c6. czy ktos wie co to oznacza czy to powazne?jak bardzo?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: