Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
25-04-2008, 02:55:00

Witam wszystkich
Mam 27lat,jestem z Wroclawia,prosze o pomoc...W pażdzierniku przedżwigałem się,kładłem ciężar do góry,poczułem bół,(przeszedł prąd)przez udo,przez jądro,do podbrzusza,trafiłem do urologa,usg jąder wyszlo prawidłowo,następnie skierowali mnie do chirurga tam zrobilem rezonans kręgosłupa/odc.lędżwiowo-krzyżowy/ cyt;Badanie wykonano w sekwencjach T1,T2 zależnych oraz spair w projekcjach strzalkowych i poprzecznych.w zakresie odcinka LS kręgosł. widoczne są cechy zmian zwyrodnien. trzonów kręgowych typu II wg modica.W segmenc.ruchowym L5-S1 widoczne jest obniżenie wysokości k/m z osłabieniem sygnału,co świadczy o dehydratacji k/m.w badanych segm. ruchowych obecne są zmiany typu bulging disc z cechami stenozy zachyłka bocznego na poziomie L3-4 po stronie prawej.w segm. ruchowym L5-S1 widoczna jest tylno pośrodkowa przepuklina k/m z uciskiem na worek opony twardej od przodu.Psychicznie jestem wykończony byłem neurochirurga,lecz mnie zbył, byłem u drugiego stwierdził że rehabilitacja nie jest potrzebna,od pół roku codziennie mam ból w klatce piersiowej,kłuje mnie pod jądrami,od środka,drętwieje noga,Biegam po lekarzach i jestem już bezradny,bo nic mi nie pomagają,Proszę o pomoc bo naprawde nie wiem od czego zacząć,jak się leczyć.Prosze o informacje...Z góry DZIĘKUJE
gość
25-04-2008, 10:48:00

Witajcie, długo się nie odzywałam, ale siedzenie przed komputerem nie jest przyjemne. Droga Zosiu chciałabym dowiedzieć się czy juz wróciłaś do pracy bo chyba miało to być po 20 kwietnia, jeśli tak to jak się czujesz?Przypomnę jestem po drugiej operacji szyjnego w styczniu, do 12 lipca mam świadczenie i wszyscy w pracy myślą, że na pewno wrócę, a ja niestety bardzo w to wątpię, w poniedziałek mam kontrolny rezonans. Zosiu, a co myślisz o zachodzeniu w ciążę po operacji szyjnego, zastanawiam się czy to w ogóle realne i nie należy tego dopisać do naszej listy zakazów. Pozdrawiam serdecznie Aneta
gość
25-04-2008, 17:52:00

25-04-2008 o 04:55, gość :
Witam wszystkich
Mam 27lat,jestem z Wroclawia,prosze o pomoc...W pażdzierniku przedżwigałem się,kładłem ciężar do góry,poczułem bół,(przeszedł prąd)przez udo,przez jądro,do podbrzusza,trafiłem do urologa,usg jąder wyszlo prawidłowo,następnie skierowali mnie do chirurga tam zrobilem rezonans kręgosłupa/odc.lędżwiowo-krzyżowy/ cyt;Badanie wykonano w sekwencjach T1,T2 zależnych oraz spair w projekcjach strzalkowych i poprzecznych.w zakresie odcinka LS kręgosł. widoczne są cechy zmian zwyrodnien. trzonów kręgowych typu II wg modica.W segmenc.ruchowym L5-S1 widoczne jest obniżenie wysokości k/m z osłabieniem sygnału,co świadczy o dehydratacji k/m.w badanych segm. ruchowych obecne są zmiany typu bulging disc z cechami stenozy zachyłka bocznego na poziomie L3-4 po stronie prawej.w segm. ruchowym L5-S1 widoczna jest tylno pośrodkowa przepuklina k/m z uciskiem na worek opony twardej od przodu.Psychicznie jestem wykończony byłem neurochirurga,lecz mnie zbył, byłem u drugiego stwierdził że rehabilitacja nie jest potrzebna,od pół roku codziennie mam ból w klatce piersiowej,kłuje mnie pod jądrami,od środka,drętwieje noga,Biegam po lekarzach i jestem już bezradny,bo nic mi nie pomagają,Proszę o pomoc bo naprawde nie wiem od czego zacząć,jak się leczyć.Prosze o informacje...Z góry DZIĘKUJE
gość
25-04-2008, 21:17:00

ANETKO
Od końca marca mam dopuszczenie do pracy z zakazem pracy fizycznej , dyżurowej i dźwigania. Na szczęście pozwolono mi tytułem próby wrócić do tego w czym się znajduję ale na razie to tylko teoria.
Do połowy maja przebywam na zaległym z powodu świadczenia reh. urlopie i nie wiem jak będzie wyglądała praktyka.
Mam wiele obaw bo każda nieco ,,większa'' aktywność od razu daje mi niezłą nauczkę.W maju przepracują dwa tygodnie i wyjeżdżam na kolejną rehabilitacje do szpitala uzdrowiskowego z czym wiążę ogromne nadzieje .
Wystąpiłam również o orzeczenie stopnia niepełnosprawności co przy korzystnym rozpatrzeniu daje pewne ulgi w pracy.
Samopoczucie generalnie nie zachwyca , bóle i parestezje jak były tak są . Okresowo wspieram sie lekami i kołnierzem i nie zawsze ma to wyraźny związek z jakimkolwiek obciążeniem , niekiedy pojawia się nie wiadomo skąd. Bywają i lepsze dni ale nie chcą się zatrzymać na dłużej.
Anetko ,mam nadzieję ,że Twój kontrolny MRI będzie ok. i odzyskasz nieco spokój. Nawet jeśli nadal nie będziesz w najlepszej formie to świadomość braku zagrożenia daje przynajmniej poczucie bezpieczeństwa .
Jeśli chodzi o ciążę to raczej nie ma ona negatywnego wpływu na dyskopatię na tym poziomie natomiast z pewnością noszenie małego dziecka nie bedzię bez znaczenia i tu musisz już na etapie planownia zaangażować przyszłościowo bliskich.
Ponieważ dyskopatia ma tendencje do efektu domina (może się sypnąć poziom za poziomem z powodu zaburzenia statyki i tendencji osobniczej) to zanim zaczniesz realizować plany warto popracować nad wzmocniem odcinka lędźwiowego ,kóry w ciąży jest bardzo obciążony.
Daj znać po MRI .
Życzę Ci wiary w pomyślne zakończenie leczenia .
Pozdrawiam Zosia

gość
25-04-2008, 21:22:00

Mam do oddania jedno opakowanie leku Sidalud 4 mg (30 tabletek), zainteresowanych proszę o kontakt na maila ssnn @ gazeta.pl (spacje przed i po @ trzeba usunąć).
gość
25-04-2008, 21:23:00

SiRdalud miałam na myśli, oczywiście.
gość
26-04-2008, 00:32:00

Witam wszystkich
gość
27-04-2008, 06:26:00

26-04-2008 o 02:32, gość :

Witam wszystkich
Mam 27lat,jestem z Wroclawia,prosze o pomoc...W pażdzierniku przedżwigałem się,kładłem ciężar do góry,poczułem bół,(przeszedł prąd)przez udo,przez jądro,do podbrzusza,trafiłem do urologa,usg jąder wyszlo prawidłowo,następnie skierowali mnie do chirurga tam zrobilem rezonans kręgosłupa/odc.lędżwiowo-krzyżowy/ cyt;Badanie wykonano w sekwencjach T1,T2 zależnych oraz spair w projekcjach strzalkowych i poprzecznych.w zakresie odcinka LS kręgosł. widoczne są cechy zmian zwyrodnien. trzonów kręgowych typu II wg modica.W segmenc.ruchowym L5-S1 widoczne jest obniżenie wysokości k/m z osłabieniem sygnału,co świadczy o dehydratacji k/m.w badanych segm. ruchowych obecne są zmiany typu bulging disc z cechami stenozy zachyłka bocznego na poziomie L3-4 po stronie prawej.w segm. ruchowym L5-S1 widoczna jest tylno pośrodkowa przepuklina k/m z uciskiem na worek opony twardej od przodu.Psychicznie jestem wykończony byłem neurochirurga,lecz mnie zbył, byłem u drugiego stwierdził że rehabilitacja nie jest potrzebna,od pół roku codziennie mam ból w klatce piersiowej,kłuje mnie pod jądrami,od środka,drętwieje noga,Biegam po lekarzach i jestem już bezradny,bo nic mi nie pomagają,Proszę o pomoc bo naprawde nie wiem od czego zacząć,jak się leczyć.Prosze o informacje...Z góry DZIĘKUJE[/CY
gość
29-04-2008, 11:33:00

Witam, droga Zosiu jestem juz po rezonansie i nie wiem co mam myśleć, opis wygląda tak: stan po implantacji na poziomach od C4do C7, na poziomie C6/C7 niewielkie uwypuklenie krążka lewoboczne z mozliwością niedużej kompresji na korzeń nerwowy po stronie lewej w obrębie otworu międzykregowego. Nie stwierdza się cech dyskopatii szyjnej i ucisku na korzenie nerwowe na pozostałych poziomach.Oczywiście na gorąco zadzwoniłam do lekarza, który ten poziom operował, usłyszałam, że to niemozliwe i ten kto opisywał zrobił błąd, ponieważ przy implantacji nie może wystąpić taki stan, ale chyba ten który to opisywał (dr n. z Warszawy) o tym wie, czyżby popełnił taki błąd. Lekarz kazał brać mi tabletki i powiedział, że to pewnie zapalenie nerwów, a poza tym drętwienie łopatki to nie jest objaw zwiazany z problemami z k. szyjnym.Więć dalej nic nie wiem, planuję przejechać się do Podgórskiego, aby potwierdził ewntualną pomyłkę. Zosiu gdzie składałaś dokumenty o przyznanie stopinia niepełnosprawności, napisz o rezultacie. Pozdrawiam serdecznie
Aneta
gość
29-04-2008, 14:35:00

do piranii1

Jestem równiez z Olsztyna i informacja o operacji spadła na mnie jak grom z jasnego nieba. Chciałabym troszkę pogadać z Tobą, jeśli miałabyś troszkę czasu.

Napisz jakiegos swojego maila, prosze bardzo na mamalesia@gazeta.pl

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich z kręgosłupami nie tak skrzywionymi , jak trzeba
Marta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: