dzień dobry,
Chciałabym prosić doświadczonych forumowiczów o wstępną ocenę MRI.
Kręgosłup ogólnie boli mnie od 20 lat, (mam 40), dwukrotnie rehabilitowałam rwę z lędźwiowego odcinka, ale ból dokucza mi też na wyższych poziomach. Od grudnia 2017 mam chyba rwe barkową - ból barku łokcia i takie dziwne czucie w ręce... oraz lędźwiowa - ból nogi az do stopy. Obie kończyny po prawej stronie.
Neurolog nie chciał zlecić mi żadnych badań, przepisał tabletki antydepresyjne :( więc zrobiłam MRI prywatnie.
SZYJNY
Zniesiona lordoza szyjna.
- Wypuklina dokanałowa centralna krążka C4/C5 do 2,5 mm, modelująca rdzeń szyjny (zachowana rezerwa
płynowa zardzeniowa); wym. a-p kanału: 12 mm.
- Wypuklina dokanałowa centralna krążka C5/C6 do 2,5 mm, modelująca rdzeń szyjny (zachowana niewielka
rezerwa płynowa zardzeniowa); wym. a-p kanału: 10 mm.
- Wypuklina dokanałowa centralna krążka C6/C7 do 2 mm, modelująca nieznacznie rdzeń szyjny (zachowana
rezerwa płynowa zardzeniowa); wym. a-p kanału: 13 mm.
Częściowa dehydratacja zwyrodnieniowa krążków międzykręgowych.
Prawidłowy sygnał z rdzenia szyjnego.
PIERSIOWY
Pogłębiona kifoza piersiowa.
- Wypuklina centralna dokanałowa krążka Th3/Th4 do 2 mm, modeluje nieco worek oponowy i redukuje wymiar
a-p kanału do 12 mm.
- Wypuklina prawostronna dokanałowa krążka Th4/Th5 do 2 mm, spłyca prawy zachyłek boczny i modeluje
nieco worek oponowy; wymiar a-p kanału: 13 mm.
Dehydratacja zwyrodnieniowa krążków międzykręgowych z obniżeniem ich wysokości na poziomach Th7/Th8,
Th8/Th9, Th9/Th10 i Th10/Th11.
Nieznaczne nierówności blaszek granicznych trzonów kręgów na szczycie kifozy.
Umiarkowane zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze krawędzi stawów międzywyrostkowych oraz trzonów kręgów.
Otwory międzykręgowe nieprzewężone.
Prawidłowy sygnał z rdzenia kręgowego.
LĘDZWIOWY
Zniesiona lordoza lędźwiowa.
Nadmiernie poziome ustawienie kości krzyżowej.
- Wypuklina centralna dokanałowa krążka L4/L5 do 3,5 mm, spłyca zachyłki boczne, modeluje worek oponowy i
redukuje wymiar a-p kanału do 13,5 mm.
- Wypuklina centralna dokanałowa obniżonego krążka L5/S1 do 3,5 mm, spłyca zachyłki boczne, modeluje
worek oponowy i redukuje wymiar a-p kanału do 12 mm.
Nierówny obrys blaszek granicznych trzonów kręgów L5-S1 ze wzdłużnymi obszarami zwyrodnień w fazie
tłuszczowej.
Modelowanie korzeni nerwów rdzeniowych w poziomie otworów międzykręgowych L5/S1.
Dehydratacja zwyrodnieniowa ww. krążków międzykręgowych.
Prawidłowy sygnał ze stożka końcowego.
z góry bardzo dziękuję za jakieś sugestie. Wizyta u neurochirurga za dwa tygodnie... :)