Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
04-05-2014, 10:17:24

Aneta :) ...naprawdę nie ma za co:)
Czekam na info od Ciebie ...że jest lepiej ...!!! I tego Ci życzę ! Zobaczysz z każdym dniem jak nerwy się zregenerują będzie lepiej... może na 1 m-c , może za 2-mce , a może za 3-mce, ale będzie lepiej !!!
Pozdrawiam Becia
Operacja 26.09.2013 stabilizacja międzytrzonowa typu PEEK firmy NUBIC -implanty C5/C6 i C6/C7.
Wtajemniczona
04-05-2014, 11:15:31

Aneta@
Jeśli masz płacić za rehabilitację to znajdź dobrego fizjoterapeutę i zainwestuj w terapię manualną nawet kosztem tych zabiegów, bo napewno bardziej Ci pomoże niż TENS itp. Mi powiedział operator że ból po dobrej rehabilitacji minie, 1.5 tygodnia chodziłam na terapię i jest naprawdę lepiej. Też chodzę prywatnie, bo na NFZ pół roku czekania i pic na wodę zabiegi. Teraz boli mnie jak przesadzę, a przedtem czasem tylko przez chwilę nie bolało. No i powiedział że szyja będzie lubiła ciepło, więc nie wiem jak jest z krioterapią. Gdyby Ci było po tym gorzej to najwyżej odstawisz. No i ważne żeby nauczyli Cię korygować postawę przy chodzeniu, siedzeniu, staniu żeby nie obciążać bardzo sąsiednich poziomów.
Pozdrawiam i trzymam kciuki. Ja od poniedziałku dalsza rehabilitacja po przerwie majówkowej
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
04-05-2014, 19:17:39

rupafin
Bardzo dziękuje, zobaczymy jak to będzie z rehabilitacją !! Zyczę wszystkim dnia bez bólu !!
gość
04-05-2014, 19:41:08

Bety , dziekuje za odpowiedz. Z tym moim lokciem to jest tak ze boli jak ruszam reka jak poloze sie i trzymam prosto to bol przechodzi, nie jak przed operacja ze nie mialo znaczenia -bol byl caly czas. Narazie smaruje mascia i jest troszke lepiej, mysle ze przesadzilam deczko przed swietami z dogadzaniem mojej rodzince / ciasta ponoc rewelacyjne, niestety nie wiem jak bardzo bo nawet okruszkow nie sprobowalam i domowy odkurzacz rasy golden retriver tez zawiedziony/
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.
Wtajemniczona
04-05-2014, 20:26:04

Dorota@
No to u mnie było dokładnie tak samo. Jak ręka lezała swobodnie to ból mijał, jak pomieszałam ciasto na mufinki to bolała Teraz jak byłam na rehabilitacji to ręka bolała tym bardziej im bardziej ruszałam głową. Fizjo rozciągał mi mięśnie i powięzi szyi i ruch głowa był swobodniejszy, ale ręka bolała bardziej. Stwierdził, że napięcie schodzi na "taśmę" barku i ręki i stąd ból. Położył mi luźno rękę i też pomału rozciągał mięśnie i powięzi i puściło. Jednak jak przesadzę to ból sie pojawia i próbuję robić tak jak on. Ale to wymaga czasu, żeby się nasze ciało nauczyło żyć po nowemu. W czasie operacji miałam korygowana lordozę i to może dawać zwiększone napięcie mięśniowe. Jutro do niego idę i mam nadzieję już nie chodzić tak obolała jak poprzednio A kiedy Ty zaczynasz rehabilitację?
Pozdrawiam wszystkich.
Damy radę! i w efekcie końcowym zorganizujemy ogólnopolski zlot szyjek
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczony
05-05-2014, 15:19:52

Hej zna ktoś dobrze angielski,znalazłem takie forum.ludzie tu piszą na temat jazdy samochodem po operacjach kręgosłupa http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=1730
Wtajemniczona
05-05-2014, 16:05:30

Dino@
Wszyscy na tym forum są po operacjach odcinka lędźwiowego lub lędźwiowo-krzyżowego, dlatego trudno to porównać do naszej sytuacji. Ale skoro sa takie dyskusje to znaczy że i my mamy tematy topowe ha ha ha.
Wróciłam z rehabilitacji, myślałam, że już sie ciało przyzwyczaiło do tych treningów a tu po powrocie znów jak po bitwie. Zadzwoniłam do fizjo, czy to normalne i powiedział, że jak najbardziej Super! Sama radość! Dobrze że choć zakres ruchu głową większy.
Pozdrawiam.
Bety
Wtajemniczony
05-05-2014, 16:36:36

U mnie w kratkę wczoraj zasiedziałem się przy laptopie i w bicepsie rwie szyja sztywna aż potylica piecze,czyli jak się polepszy to później musi się pogorszyć,psychika dno śnią mi się koszmary z urwana głową itp,no i dalsza walka z myślami ciąć czy nie ciąć .Miałem nadzieje po 5 dniach rehabilitacji ale tylko raz mi fizjo zrobiła powięzi i tyle,było mango,masaż .prądy,laser,i ćwiczenia które i tak robię w domu,czyli zapłaciłem a to samo zrobili co na Nfz czyli standard.
Początkujący
05-05-2014, 16:55:44

Ja dziś też byłem u fizjoterapeutki. Babka jednak skupia się na tym, żebym zaczął funkcjonować normalnie, koryguje moje nawyki w postawie.
Przykładowo - spięty bark, podpowiedziała dokładnie jak siedzieć, co robić, jak działać. Jest tego dużo, by wam to opisać. Generalnie mój błąd, to ściągam barki do przodu, przez co naciągam tył i boli :)
Z kolei rehabilitant z neurochirurgii, którego spotkałem dziś będąc w przychodni, mówi, żeby jeszcze czekać z jakimiś ruchami, do czasu aż wytworzy się kostnina, czyli 6 miesięcy.
Natomiast mówi, żeby się ruszać. Pływać, pływać i jeszcze raz pływać. I robić te jego ćwiczenia regularnie. Samo powinno odpuścić. W sumie to dobre podejście - bo gdyby chciał zarobić...
No i najważniejsza wiadomość. Koniec L-4. Jutro powrót do pracy, zatem po 4,5 miesiącach.
Wtajemniczona
05-05-2014, 17:52:29

Hej
Tomwro mi też operator powiedział, że to przyjdzie elastycznie.
I żeby nie ćwiczyć za bardzo jeszcze.
Zakres ruchu głową mam niezły ale w jeździe autem strach odwrócić sie szybko, a czasem trzeba. :(
Dzisiaj za to jechałam autobusem i upadł mi blilet i odruchowo pochyliłam sie skłaniając głowę do przodu no i poczułam dziwne uczucie w szyi. mam nadzieję, że nie zrobiłam sobie kuku.
Ech. Żeby nikogo z nas już nic nie bolało!
Operacja 24 luty 2014. C6-C7. Implant międzytrzonowy Cervios 6.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: