Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
01-05-2014, 09:32:43

Dziękuję za życzenia. Wy najlepiej sami wiecie czego mi trzeba. I Wam tego samego: sprawności bez bólu!
Dorota od 5 dnia po jeździsz autem? W kołnierzu?
Ja spróbowałam pierwszy raz dzisiaj. Zawiozłam syna na trenig i jadę go odebrać. Jest 9 tygodni po. I cóż...stres jest bo głowa nie kręci się niestety idealnie i wycofywania auta zza wielkiej ciężarówy było karkołomne...teraz dobrze rozumiem to słowo! Ale jak już się odważyłam to chyba będzie coraz lepiej.
Wczoraj pani fizjo nakleiła mi na weekedd taping. Pierwszy raz mam i faktycznie czuję, że odciąża mi te mięśnie na karku i z boku szyi. Ona je zaczęła nazywać. Matko kochana ile tam tego jest! I każdy za coś tam odpowiada. Taping mam też na bliźnie bo zrost mam mały. I zamówiłam te plastry sutricon. Zobaczymy. Fizjo tylko powtarza, żebym nie opalała jej i nie wystawiała na słońce pod żadnym pozorem.
Rupafin Bety tak z tym biodrowo krzyżowym to ha też mam jakąś blokadę... I fizjo też się tym ma zająć.
Tak naprawdę to moim powikłaniem to jest to gardło rozorane Intubacją. Byłam drugi raz u laryngologa. Oczywiście słowo cierpliwość to klucz! Dostałam kolejne leki i zalecenia. To długie lecżenie ma być.
Cieszmy się majówką kochani i wszyscy bądźmy w coraz lepszych formach!
Kasia
Operacja 24 luty 2014. C6-C7. Implant międzytrzonowy Cervios 6.
Wtajemniczona
01-05-2014, 09:35:38

Acha, zapomniałam napisać, że ra poduszka ma być też pod ramionami. To mnie zdziwiło najbardziej.
Pozdrawiam i idę przygotować coś na grilla jak majówka to majówka!
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
01-05-2014, 10:06:01

Kasiu, taping super sprawa. Miałam przed operacją, na szyi i tyłu i boku. Po kilku razach się niestety uczuliłam na ten klej. Są ponoć z różnych firm i może spróbujemy z innej, bo ostatni który miałam odszedł z naskórkiem, takie pęcherze się pod nim zrobiły. Tamte ponoć były oryginalne japońskie.
Ale dla niealergików naprawdę polecam
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
01-05-2014, 14:42:07

Coś rzeczywiście jest na rzeczy z tymi poduszkami ortopedyczny mi.
Ja na swojej spałam ponad 5 lat, można powiedzieć, że byłam od niej uzależniona, bo na innej spać nie mogłam.
Po operacji zonk, początkowo dyskomfort, potem ból głowy przy potylicy i spięte mięśnie. Zaczęłam testować jaśki, kupiłam nową poduszkę ortopedyczną dr sapporo ergonomiczną i nic. Spało się coraz gorzej. Parę tygodni temu kupiłam poduszkę esprit, jest wypełniona sprężystymi kuleczkami, ma suwak, więc można indywidualnie dobrać sobie jej wysokość usypując kuleczek. Mnie z jednej poduchy wyszły dwie. W końcu śpi mi się wygodnie.
Jeszcze tylko pozostaje kwestia materaca.
Na razie nie mam pomysłu jaki wybrać. Podobno ortopedyczne ( twarde) sprawdzają się tylko przy problemach z lędźwiowym. Osobom z dyskopatią szyjną zaleca się materace z pianki wysokoelastycznej lub termoelastycznej.
Podobno....
A co Wy na ten temat sądzicie?
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
01-05-2014, 17:01:47

Witam wszystkich,
Co do poduszki, to również śpię na wygniecionym i ułożonym pod moją wygodę "zwykłym" jasieczku".
Po 15 dniach od operacji układanie się do snu trwa czasami około godziny., ale jak już zasnę, to staram się w tej pozycji spać do rana. Przegapiłam sprawę tapingu - o co w nim chodzi?
szeklunia
Kwiecień 2014 - Disecktomia C5/C6 i C6/C7 oraz Acif C5/6 i C6/7.
Początkująca
01-05-2014, 17:04:37

Acha, jeszcze dodam, że operator bezwarunkowo zabronił prowadzić mi auto. Dopiero po rehabilitacji...
Nadal czuję się jak robokop - dzisiaj trochę gorzej, może ze względu na pochmurną pogodę.
szeklunia
Kwiecień 2014 - Disecktomia C5/C6 i C6/C7 oraz Acif C5/6 i C6/7.
Wtajemniczony
01-05-2014, 17:52:18

Hej wszystkim u mnie neurologiczne wszystko jak na razie się wycofało,ale ból miesni szyi jest duży,po lewej i prawej stronie mięśnie strasznie bolą po długim chodzeniu,macie jakiś sposób?A że koło lewej łopatki i pod pobolewa to sie przyzwyczaiłem przez pół roku.
Wtajemniczona
01-05-2014, 19:35:10

szeklunia...a rehabilitacja kiedy w takim razie...że auta nie możesz prowadzić?? Jak ten chaos informacyjny ogarnąć.
Ja śpię na ortopedycznej od operacji, ale zawsze spałam na jaśku i chciałabym nadal. popróbuję.
o tapingu jest tutaj
http://www.mulliganconcept.pl/taping-medyczny
ja mam pierwszy raz, ale widziałam nieraz jak Radwańska w czasie meczu miała na rękach lub nogach, a i w klubie mojego syna fizjoterapeuta chłopcom nakleja. TYlko ważne jest żeby umieć dobrze nakleić.
Dino, na ból mięśni taping jest dobry. Zapytaj swojego fizjo. Super, że się neurologicznie wycofało Tak trzymaj!!!
Kasia
Operacja 24 luty 2014. C6-C7. Implant międzytrzonowy Cervios 6.
Wtajemniczona
01-05-2014, 21:53:57

Mi operator pozwolił prowadzić po 6 tygodniach ale tylko w kołnierzu i na krótkich odcinkach. Ponieważ 6 tyg dopiero co minęło to prowadziłam raptem 2 razy
Tapy miałam na sylwestra, czarne pod kolor sukienki, wyglądały fajnie i głowa mi tak nie ciążyła naprawdę super sprawa, zamiast kołnierza oczywiście noszonego jako odciążenie a nie zabezpieczenie przed urazem. Tapy nie rozleniwiają mięśni a raczej je stymulują, odpowiednio przyklejone. Córka miała też klejone po skręceniu kostki. Po naklejeniu przestawała utykać na nogę. Potem plastry sama kupiłam i znajomy fizjo pokazał mi jak jej kleić, żebym nie musiała co 3 dni przyjeżdżać tylko na tapy
Wszystkim dobrej nocy
Bety
gość
02-05-2014, 06:25:04

Witam Was Szyjki kochane i prosze o rade
od kilku dni troche pobolewal mnie lokiec i przedramie ale myslalam ze zle spalam albo inna cholera i przejdzie a od wczoraj boli jak cholera, smaruje masciami ale ...brzydko nie napisze. Boli jakbym miala dlugi czas zgieta reke i potem ja prostowala. dodam ze jest to prawa reka a przed operacja mialam problem po lewej stronie. Troche sie przestraszylam dzis jak zaczelo mnie kluc do tego wszystkiego /lekko narazie/ w prawym barku. Wizyte u neurochirurga mam 21-go - czy mam wczesniej atakowac czy poczekac? u mnie juz popoludnie i mysle zeby poczekac do jutra jesli bedzie gorzej to chyba zadzwonie? cholera zebym nie wyszla na jakas wariatke histeryczke ale czulam sie tak super od operacji a tu doopa. Moze to nie zwiazane w ogole z szyjka? No i jak tu byc spokojnym Ide bo wkrecesobie jakies cholerstwo jeszcze tym zastanawianiem sie . Szyjki prosze pisac zem gooopol albo kierowac
dziekuje
Dorota
Życie jest łatwiejsze niż się wydaje. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego, co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: