Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
05-05-2014, 17:58:38

Kolejne świetne opracowanie dotyczy dyskopatii urazów kręgosłupa szyjnego w śród dentystów,ale to samo dotyczy nas wymuszona pozycja itp
http://dlibra.umlub.pl:8080/Content/106/2013_005.pdf
Forumowiczka
05-05-2014, 18:12:06

A ja się odezwę „ku pokrzepieniu serc i ducha” :)
Ostatnio jakoś dużo bólu na tym forum więc przyda się coś optymistycznego.
Powiem wam, że sama jestem zaskoczona tym co napiszę, ale …. nie pamiętam kiedy ostatnio mnie w ogóle cokolwiek zabolało jeżeli chodzi o szyję lub ręce. Pogoda zmieniała się ostatnio makabrycznie, deszcze, burze, skoki temperatury – zawsze takie rzeczy wyczuwałam zrostami pooperacyjnymi nawet 2 dni wcześniej, a chyba już od 2 miesięcy u mnie NIC nie zwiastuje zmian aury.
Niektórzy moi znajomi nabrali już zwyczaju pytania mnie czy cos się będzie działo, bo przepowiadałam to ze 100% trafnością i ostatnio ZAWODZĘ ku mojej wielkiej radości.
Tak więc, stan naszego zdrowia naprawdę może się zupełnie nieoczekiwanie poprawić, nawet 2,5 roku po operacji, kiedy już się pogodzimy z pozostałościami po zabiegu i nawet nauczymy się z nimi w jako-tako przyjaznej atmosferze żyć.
Nie wiem czy mam to już na stałe, czy teraz – jestem tym zachwycona i niech to trwa!
Oczywiście jako człowiek rozsądny nie zamierzam zmieniać z tego powodu swojego stylu życia i będę dalej ostrożna, będę uważać, dbać o postawę, nie przesilać kręgosłupa, ale będę się też bardzo bardzo cieszyć :)
Całuski dla wszystkich
Asia
Początkująca
05-05-2014, 18:45:45

Witajcie po zimnej majówce- ja wybrałam się na ranczo zimno chłodno do domu wrócilłam wcześniej, z bólem serca bardziej bo tam CISZA I SPOKÓJ.Szyja nabiera właściwego koloru i zastanawiam się czy nie mam zostawionego jednego szwu w tym miejscu bardziej ściąga mi szyję jest czarny punkt w tym miejscu kontrola 12.05 u neuro, żle bo nie mogłam chodzić w kołnierzu przez tą wysypkę .Ogólnie pobolewa ale daje się wytrzymać nawet gdy na ranczo podkaszałam trochę trawę psss...ale chciałam się zapytać o "wdzięczność pacjenta"wobec operatora za to co było jest i za dalszą opiekę doradzcie cosik jak co i czy można jeśli temat tabu to może coś na priv pozdrawiam tych obolałych trochę i tych bardziej .fakt trzeba trochę czasu
Forumowicz
06-05-2014, 12:24:03

Dzień Dobry WSZYSTKIM.Też napiszę by WAS wzmocnić .Damy rade z tym naszym zdrowiem.Wazne by bezwarunkowo pamiętać o naszych ograniczeniach.Rano skończyłem prace 3 godz snu i jestem jak nowy model.Powiem tak jak zapomnę o ostrożności to delikatnie mrowi mi w prawej dłoni,ale to i muszę się napracowac i to nieżle.Udzwig to mam bez zmian -niepróbuje ustanowić rekordu-już mnie nie korci.Za niedługo bedzie plaza i kapiele w morzu.ANIA czy masz ozeczony stopień niepełnosprawności bo jak tak to należało by zbierac rachunki.Żona dostała znaczny ,karte parkingowa,i ulgi na pociag i autobus.Sam czekam na wezwanie na komisję.Pozdrawiam z zimnej to zle powiedziane pochmurnej i wietrznej wyspy Uznam wszystkich przed ,po, i w trakcie......piotr......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
06-05-2014, 18:27:19

Nawet nie macie pojęcia jak sauna i kilkanaście długości basenu rozluźnia spięte mięśnie :) Nawet rehabilitantka nie robi "tak dobrze" :) Jakkolwiek to zabrzmi :P
Ja od dziś w pracy. Nie ma tragedii. Pamiętam o tym, by robić częstsze przerwy przed kompem. Cofanie brody, wstawanie zza biurka, łopatki do tyłu :)
gość
06-05-2014, 18:50:18

zawsze mówiłam że ciepło rozkurcza mieśnie, ciepła kąpiel jest najtańszym lekiem ;)
co do wdzięczności dla lekarza: oprócz słowa dziękuje nigdy nie stosuję innej, a trochę sytuacji szpitalnych miałam :)
Nie to że z chytrości, ale jest to niepedagogiczne
No chyba ze lekarka jest kobietą a pacjent facetem to pasuje jakiś piękny storczyk na biurko :)
Wtajemniczona
08-05-2014, 10:59:53

Oj coś forum zamarło Mam nadzieję że dlatego, że wszyscy sie świetnie czują
Tomwro@
Jakim stylem pływasz na basenie? Pytałam lekarza i fizjo ale mi nie pozwolili jeszcze ;-( Możesz żabką krytą, albo kraulem? Jak tylko pozwolą to basenu nie odpuszczę Teraz karta multisport kwiczy w portfelu
Ten tydzień rehabilitacji ciężki ;-(
Plusy: zakres ruchu głowy prawie normalny, bark prawie nie boli
Minusy: kark boli okropnie ;-( a wszyscy mówią że przy rehabilitacji tak może być ;-(
Dziś po terapii nakleił mi takie pineski na mięśniach ramion (takie plasterki z malutka igiełką, które mam kilka razy dziennie uciskać) i tapy na kark. Poza tym czuję sie jakby mnie ktoś walcem przejechał.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
08-05-2014, 11:35:13

witam. nie moge jeszcze miec rehabilitacji nawet zabronoli mi cwiczyc,wiec niewiele pisze.czuje sie dobrze,choc czasem piecze mnie w kregoslupie,mysle ze w miejscu wstawienia implantu.rano wstaje i jestem jakas zmeczona ale tak czulam sie tez przed operacja i dlugo wczesniej.pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Forumowicz
08-05-2014, 18:14:34

No tak poderwani do odpowiedzi-Samopoczucie jako takie pada z czestotliwością 60-70 min i tak w kolo Macieju.Szyja jak ta lala -prawie puszczam nia bączki.Bety teraz niewiele osób pisze ale reszta czyta...miejmy taką nadzieje.Ale jak chcecie to pooglądajcie galerie i tam jest uwiecznione moje MORZE-to moze i chumor się polepszy WAM.A co do pływania tez czynię to sporadycznie -na pleckach,no i żabka tak takryta-i jest wszystko w nalezytym pożądku.....Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI no i okular do góry-noski bez bólu....piotr..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
08-05-2014, 18:28:06

Jestem jestem i czytam. U mnie jakiś zastój.
Tomwro cieszę się, że ok w pracy. Mnie na basen lekarz zabronił chodzić. Na saunę mogę, może się wybiorę w weekend.
Rupafin jesteś bardzo dzielna i będziesz jak nowa.
Piotr chciałabym głową tak kręcić jak Ty :)
A ja próbuję nadal z autem i dzisiaj już było całkiem nieźle. Byłam też na USG tarczycy i dobra wiadomość jest taka, że tarczycę i węzły chłonne mam zdrowe jak niemowlę, a zła jest taka, że nadal nie wiem od czego jest ten ucisk w gardle.
Uściski
Kasia
Operacja 24 luty 2014. C6-C7. Implant międzytrzonowy Cervios 6.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: