Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
12-07-2012, 10:35:02

Wikien - co ja myślę - przyczyny mielopatii nie da się usunąć inaczej niż operacyjnie. Ale to jest MOJA opinia, którą mam po poznaniu dziewczyny która z mielopatią chodziła pół roku oraz po przeczytaniu postów Halinki - która też zwlekała za długo.
A wątpliwości będziesz miała cały czas, bez względu na to co zrobisz. My tego nie piszemy, ale w zależności od naszego samopoczucia tez mamy rożne myśli, chociaż większość z nas jest już po operacji.
Radzę ci tylko (i to znów rada MOJA a nie ogólna wszystkich) - ponieważ masz trochę poważniejszy stan niż część z nas przed operacją, nie nastawiaj się na bardzo dobre samopoczucie w pierwszych dniach po operacji. Jak byłam w szpitalu to widziałam, że jeżeli uciśnięcia nerwów były poważne, to po operacji nerwy niestety bolały. A jak ciebie szczęśliwie nie będą bolec to się po prostu ucieszysz :)
Trzymam kciuki!
Irek, nawet nie myśl o zniknięciu, bo ci nakopię do *** za takie plany!!!!
Oszalałeś chyba. Nie potrafię sobie wyobrazić, że mogłoby Ciebie tu nie być.
Pomyśl, że my tutaj wszyscy zmagając się z dyskopatią jesteśmy przewrażliwieni na uwagi pod naszym adresem, więc o emocje nie jest trudno. Moja mama była tak wielkim przeciwnikiem mojej operacji, że jak podjęłam decyzję o pójściu do szpitala powstała wojna domowa. A na jej garnuszku nie jestem już od 20 lat :)
Przed operacją byłyśmy pokłócone i każda z nas z tego powodu się popłakała. Po operacji była zgoda, mama odetchnęła z radości że wszystko się udało i myślałam, że temat jest zamknięty. Do czasu aż usłyszałam, jak rozmawiała z sąsiadem i na pytanie "jak tam Asia" odpowiedziała, że "tak jak ją bolało przed tak ją boli po, nic się nie zmieniło". Irku ona mnie kocha, ja ją kocham, ale wpadłam w taką furię, że myślałam że mnie rozsadzi. Ciąg dalszy przemilczę.
Po co zdradzam ci moje sekrety - o naszych sprawach nie da się myśleć bez emocji i to dużych emocji. Szczególnie jak już się jest PO operacji. A dlaczego? Bo dyskopatia postępuje. bez względu na to co zrobimy, powstają kolejne przepukliny. Po operacji też powstaną. W naszej pamięci zostaje nam stan sprzed operacji i nie wiemy jaki byłby np. u mnie teraz gdybym tej operacji nie zrobiła. Dlatego ja przynajmniej (a pewnie i pozostali też) jestem przewrażliwiona w tym temacie. To nie jest tak, że po podjęciu decyzji temat się zamyka. Przed operacją myślisz - pójść czy nie pójść a po operacji myślisz- dobrze że poszłam czy niedobrze....
no i znów strzeliłam wywód z gatunku filozoficznych, wyjdzie na to, ze to lubię (a nie lubię :))
Irek jesteś tak spokojną i rozważną osobą, że wierzę, że jak spokojnie na temat popatrzysz to sam uznasz, że to była nic nie znacząca wymiana zdań.
A Raf pisał o atmosferze a nie o Tobie - ja też miałam takie wrażenie, że temperaturę sobie sami podkręciliśmy jak wtedy przed kilku miesiącami. Ale to nie było o Tobie - to było o nas wszystkich, że tak nas ponosi. Każdego z nas, nie konkretnie ciebie.
tak więc kończąc - jak widzi nasza nowa koleżanka Wikien, dyskopatia to decyzje, które są gorące nawet już po ich podjęciu :)
Pozdrawiam was gorąco.
Ireczku, Ciebie w szczególności. I już tęsknię za twoimi kawałami :)
Asia
gość
12-07-2012, 10:41:42

Witam.
Nie jestem obrażony na nikogo, tylko minie wkurza fakt jak ktoś mi wciska ciemnotę. Czasami napiszę coś bardziej dosadnie, cel jest taki by trafiło to do ogółu. I bardzo proszę nie wciskać mi , że ubliżam nie szanuje i inne brednie. Ja tym krajem nie zarządzam, nie kieruję NFZ. Zresztą cały czas powołuje się na Marcina, bo nie mogę na moich rehabilitantów, z prostej przyczyny, tu ich nie ma . Fakt jest taki, że poprzez priv pomogłem niejednej osobie.
Ja piszę swoje, dzieci tutaj nie ma, każdy ma swój rozum i wolny wybór. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.
Taki jestem, a takiemu wszystko jedno :)
To mój ulubiony wykonawca, też z Kraka:
http://muzyka.interia.pl/teledyski/teledysk/pudelsi-czerwone-tango,15559
Dziękuję, przepraszam itp
Irek
krak62
Forumowicz
12-07-2012, 10:56:46

To klasyczny przypadek dialogu przez internet.
Słowa Irka zupełnie inaczej brzmiały by np: przy vódce a tak wyszło , że jest tylko jedna jedyna prawda
tak więc .....
Facet podchodzi do kolegi pyta:
- Zgadasz się na udział w seksie zbiorowym?
- A kto w nim bierze udział?
- Ja, ty i twoja zona.
- Nie, nie zgadzam się.
- No to cię skreślam z listy...
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
gość
12-07-2012, 12:23:53

Chciałem być gwiezdnym pyłem
Który do głębin kosmosu dociera
Tam gdzie jest cisz spokój
Wszystko poukładane.
Niestety Bóg miał inne zamiary
Stworzył mnie człowiekiem
Złym lub dobrym
Nie mnie to oceniać.
Będę wracał jak wraca
Ptak do gniazda swego
Jak wiosna, lato, jesień, zima
Na razie mnie tu niema.
Ir
krak62 Każdy kij ma dwa końce, tylko proca ma trzy.
gość
12-07-2012, 12:53:27

Raf, do kogo Ty strzelałeś? Teściową goniłeś? strach, gdybyś przyłożył giwerę do ucha A kaszel szkodzi, jesli się ma sklonność do nietrzymania moczu, poza tym nie widzę przeciwskazań
IREK, no, ja mam nadzieję, że się nie obrazisz i nie zabierzesz lopatki z naszej piaskownicy.
Różne, jak wiesz, są poglądy na operację. Ty jestes pozytywnym przykładem walki, nie wszyscy jednak tak możemy. Ty bronisz się nawet w obliczu zespołu końskiego ogona, ja poległam, to znaczy dopadł mnie paraliż nóg. Ty borykasz sie z uciskiem na rdzeń, nie masz objawów mielopatii, ja walczyłam, az mielopatia zmusiła mnie do decyzji. U mnie mielopatia przeszła bez sladu, Halinka zapłaciła sloną cenę.
Różne sa opinie na temat unikania operacji. U Asi zaakończylo się wojna domową, ale Asia pewnie nie żałuje swojej decyzji.
Mnie przed operacją szyjnego jedna pani doktor spytała "ale zdaje sobie pani sprawę, że po operacji będzie pani osobą niepełnosprawną?" - tak, jakbym była obecnie w pełni sprawna. W styczniu przed naprawą Ls rehabilitant z lekka ochrzanił mnie, bo po co ta operacja, skoro slicznie chodzę i według niego to się da wyprowadzić rehabilitacją. Nie polemizowałam, dałam chłopakowi płytkę do przestudiowania. Na drugi dzień przyszedł przeprosić.
Tak więc widzisz, co osoba, to oddzielny rozdział.
Czaem rehabilitacja jest lekarstwem, czasem nic nie daje. Ja jeżdze do szpitali kilka razy w roku i to tylko hamuje proces chorobowy, nie daje wyleczenia czy zaleczenia.
Irek. zycze Ci dalszej determinacji w walce z chorobą i pozostałe Szyjki pozdrawiam serdecznie i zyczę pomyślności przy podejmowaniu decyzji
to ja, Ania znana jako amadobo
gość
12-07-2012, 13:02:53

Wikien,
jesli masz klopot z rdzeniem, potwierdz termin operacji. Nie masz się czego bać, każdy z nas przezywa rozterki, ale potem, podsumowując swoje obawy, nie żałuje podjętej decyzji. U Ciebie liczy się czas, bo uszkodzeń rdzenia raczej sie ne da cofnąć.
Twojego lekarza trzeba pochwalić, bo umie czytać wyniki z plytki, to znaczy zna się na rzeczy.
Wypada tylko zyczyc Ci powodzenia. Nie bój się, wszystko będzie dobrze. Czytaj póki co o naszych przygodach i stosuj się do wskazowek
to ja, Ania znana jako amadobo
Początkująca
12-07-2012, 13:09:27

Witam ponownie.
Serdecznie dziękuję za rady. Z punktu widzenia Waszych doświadczeń i wiedzy wydają się one bardzo naiwne, ale wierzcie mi, nie dostałam instrukcji obsługi mojego organizmu. Czuję się dobrze, pobolewają mnie plecy, mam ograniczony zakres ruchu szyją, ale te trzy tygodnie po operacji bardzo się oszczędzałam. Ustało drętwienie rąk, czasem, przy gwałtownym ruchu boli mnie prawa ręka. Wobec powyższego, wydawało mi się, że mogę przełączyć się na bardziej intensywny tryb życia. Właśnie zakupiłam kołnierz ortopedyczny i zamierzam używać go podczas spacerów i jazdy samochodem. Jeszcze raz dziękuję za wiedzę, życzę zdrowia.
gość
12-07-2012, 13:10:20

Aniu, łopatke zostawiam biorę ze sobą część swojej piaskownicy. Dzięki, moja walka z "końskim ogonem" i resztą zostanie tylko moja walką, moi "szamani" mi w tym pomogą, ponieważ są wykształceni w dużym akademickim mieście i maja głowy na karku.
Niemożliwe jest tylko otwarcie parasola w du.ie.
Miłego, Irek
krak62
Forumowicz
12-07-2012, 14:21:31

gaska 2012-07-12 15:09:27 Witam ponownie.
Serdecznie dziękuję za rady. Z punktu widzenia Waszych doświadczeń i wiedzy wydają się one bardzo naiwne, ale wierzcie mi, nie dostałam instrukcji obsługi mojego organizmu. Czuję się dobrze, pobolewają mnie plecy, mam ograniczony zakres ruchu szyją, ale te trzy tygodnie po operacji bardzo się oszczędzałam. Ustało drętwienie rąk, czasem, przy gwałtownym ruchu boli mnie prawa ręka. Wobec powyższego, wydawało mi się, że mogę przełączyć się na bardziej intensywny tryb życia. Właśnie zakupiłam kołnierz ortopedyczny i zamierzam używać go podczas spacerów i jazdy samochodem. Jeszcze raz dziękuję za wiedzę, życzę zdrowia.
Witaj Gaska myślę że bardzo szeroko na ten temat napisała do Ciebie Zosia jest tam dużo dobrych rad myślę że one nie są naiwne tak jak panów . Widać tyko panowie sa naiwni i napisanie na temat samochodu którego obecnie nie powinnaś prowadzić sprowadziło nas do naiwniaków. Dosyć szeroko jest to opisane na tym forum że prowadzenie auta w okresie rekonwalescencji jest nie wskazane .
Pozdrawiam
ks Janusz
Forumowiczka
12-07-2012, 14:38:22

Adam 47
Jeżeli miałeś na myśli ,,obejścia" kolejki to jest prosta droga-operacja komercyjna np.Mediq, Enel-Med.
Bez zbytecznych kombinacji(NFZ) spróbuj skontaktować się z doktorem.
http://www.***/jaroslaw-andrychowski/neurochirurg/warszawa-warszawa
Proponowałam Ci kontakt priv żeby pomóc rozeznać się w warszawskim ,,rynku"
Przy wielu szpitaliach są Poradnie p.bólowe
http://www.nfz-warszawa.pl/leczenie/IKTU302/IBUM402122200102/IMSC918123/index.html
Szpital Praski, Szpital Orłowskiego -Czerniakowska
Tyle informacji na szybko.Pozdrawiam Z.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: