Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
11-07-2012, 15:08:59

Na piwo pójdę z wami chętnie ale włosów nie skrócę, bo przynajmniej one się jeszcze nie starzeją :).... w przeciwieństwie do dysków.
Irku - i reszta. Wszyscy mamy jeden podstawowy problem - nie wiemy co by było gdyby.....
Co by było ze mną gdybym nie poszła na operację? A jakbym nie poszła (jak Irek) co by było ze mną gdybym poszła? No i to jest ten dylemat....
A żeby wrzucić też kamyk do ogródka: jak moja rehabilitantka zobaczyła moje MR to powiedziała mi dosłownie: gdybym wiedziała że tak to wygląda, to bym pani NIE DOTKNĘŁA". Nawiasem mówiąc właśnie jej zawdzięczam rwę. Przedtem nie wiedziałam co to jest - bolały mnie tylko łopatki i okolice. Oczywiście prędzej czy później rwę bym i tak dostała ale w moim przypadku byłoby to później.
I drugi kamyk - moja koleżanka ze szpitala - doznała paraliżu w trakcie zabiegów (ćwiczeń) na kręgosłup lędźwiowy w szpitalu. Paraliżu wywołanego dyskopatią szyjną, o której nie wiedziała że ja ma. W szpitalu tez na początku nie wiedzieli dlaczego straciła przytomność, ma niedowład nogi i porażony pęcherz. Mielopatia z 2 poziomów :(. Operowana kilka dni po mnie ale już nie z super efektami.
Nie jesteśmy jasnowidzami ani nawet lekarzami. Nie wiemy co z nami będzie jak się operujemy, ani co jak się nie operujemy. i tak to zostanie - jedni pójdą odbarczać nerwy i rdzeń, a inni się będą rehabilitować. Jak będzie dobrze - będziemy innych namawiać do pójścia naszym tropem. Jak będzie źle, będziemy przestrzegać jak Halinka. Ale czasu nie cofniemy - dlatego wybór każdy podejmuje sam, bo konsekwencje dotkną jego.
Irku mam do ciebie szacunek że walczysz, dokładnie tak samo duży jak do tych, co podjęli decyzję o operacji.
Bo nikt z nas nie wie, czy zrobił dobrze.
No.... jednak nie nikt - Halinka wie, że operację miała za późno. A gdyby się operowała wcześniej, może teraz tez by się zastanawiała czy faktycznie musiała.
Ojej ale ja filozofuję dajcie już lepiej to piwo

a życie jest takie fajne, prawda?.......
Asia
Forumowicz
11-07-2012, 15:11:45

raf 2012-07-11 11:23:13 Halo ziemia
Mam parę pytań :
1) czy ogromny kaszel taki że prawie płuca wypluwam i az mnie powala z nóg
2) czy ograniczenie komputera to "sporadyczności"
3) czy zarwanie 2 nocy
4) czy nawodnienie się alkoholem
5) czy strzelanie z broni palnej gdzie jest odrzut i strasznie kopie że miałem całe ramię sine
.... ma wpływ na "nasze" implanty ??
Pytam bo ..... c.d.n
1) mniej pal
2)wybór Twój
3) tak
4) następuje odwrotność
5) nie wskazane
ks Janusz
gość
11-07-2012, 15:18:07

zanzibar 2012-07-11 17:04:17 Irek nie ignoruje Twoich wypowiedzi nie chce przytaczać moich wypowiedzi kierowanych do Ciebie z przed paru lat i tez to nie jest polem do przepychanek w tej materii . Ważne są każde wypowiedzi każdy wchodzący tu ma jakąś alternatywę przytoczoną z której może skorzystać lub nie . ale nie można tez stawiać wszystkiego że moja racja jest jedyna i słuszna . To cenne że chcesz pomagać tak trzymaj .
Pozdrawiam
Proszę mi pokazać gdzie napisałem, że moja racja jest słuszna i jedynym rozwiązaniem. Pisze nowym szyjką o MOIM PRZYPADKU, żeby uzmysłowić, że ta pie...ona dyskopatia nie musi się kończyć operacją.
Zosiu już zamawiam góralska orkiestrę.
THE END
Irek.
krak62
Forumowicz
11-07-2012, 15:40:24

Do wszystkich przed operacją, szukajcie dobrego rehabilitanta. Ja takiego znalazłem, miałem termin na operację, odstąpiłem jakiemuś niedowiarkowi (Cytat)
Skąd masz pewność że ten niedowiarek nie robił wszystkiego aby nie trafić na stół . a może miał trochę mniej szczęścia i nie napotkał dobrego rehabilitanta może nie mieszka w akademickim mieście gdzie się studiuje rehabilitację a gdzieś na wsi gdzie dojazd do Krakowa Warszawy czy też innych znanych miejscowości jest uciążliwy a czasem wręcz nie możliwy . Właśnie w tym zdaniu jest Twoja racja i proszę nie obrażaj się.
Irek tylko nie zakopał er piwo też z chęciom się napije ale dla dobrej zabawy lepiej śliwowica
ks Janusz
Wtajemniczona
11-07-2012, 15:51:35

Jejciu burzowo sie zrobiło
Irek na pewno pisał aby pomóc!!!
A ja i tak mam mętlik i nie wiem co robić...dalej

Kasia
HELPIK
gość
11-07-2012, 16:40:36

To ja , ta nieoperowana
Same plusy wynikają tylko z takich dyskusji: jak leczyć dyskopatię, kroić czy nie kroić. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi dla wszystkich. Niemalże od początku istnienia tego wątku co raz to powraca ten temat. I dobrze, nowe osoby, nowe doświadczenia, nowsza medycyna.
Czytałam to forum od samiuśkiego początku i dzięki niemu dowiedziałam się wielu interesujących rzeczy, których nie powiedział mi żaden lekarz, z neurochirurgiem na czele.
Nie miałam wskazania ani propozycji operacji (2 przepukliny z uciskiem na worek oponowy i korzeń nerw.) więc radośnie zapytałam pana dr podając nazwisko znanego terapeuty: czy mogę do tego pana się udać, czy pomoże mi. Tak, brzmiała odpowiedź, pod warunkiem, że weźmie pani płytkę z MR - będzie wiedział co ma robić. To było w 2008r. Z tej wizyty i takiej decyzji wyszłam zadowolona i zabrałam się do walki, która trwa nieprzerwanie do dziś różnymi metodami.
Mam świadomość tego i nie wypieram się jak żaba błota, że będzie to trwało wiecznie, bo różnie może być. Nastąpić może pogorszenie neuro- przecież żyję, pracuję, funkcjonuję i może się- nie wiedzieć nawet kiedy coś stać (tfu, tfu) że trzeba będzie podjąć inną decyzję- a lata lecą.
Póki co, walczę z dobrym skutkiem. Czego sobie i Innym życzę.
Pozdrawiam
W takie letnie upały najlepsze zimne piweczko- marka wg uznania, byleby strong
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
gość
11-07-2012, 16:44:46

zanzibar 2012-07-11 17:40:24 Do wszystkich przed operacją, szukajcie dobrego rehabilitanta. Ja takiego znalazłem, miałem termin na operację, odstąpiłem jakiemuś niedowiarkowi (Cytat)
Skąd masz pewność że ten niedowiarek nie robił wszystkiego aby nie trafić na stół . a może miał trochę mniej szczęścia i nie napotkał dobrego rehabilitanta może nie mieszka w akademickim mieście gdzie się studiuje rehabilitację a gdzieś na wsi gdzie dojazd do Krakowa Warszawy czy też innych znanych miejscowości jest uciążliwy a czasem wręcz nie możliwy . Właśnie w tym zdaniu jest Twoja racja i proszę nie obrażaj się.
Irek tylko nie zakopał er piwo też z chęciom się napije ale dla dobrej zabawy lepiej śliwowica
Beż komentarza
krak62
Początkująca
11-07-2012, 17:34:05

Witam. Trzy tygodnie temu przeszłam zabieg usunięcia przepukliny odcinka szyjnego kręgosłupa (stabilizacja). Mam wiele wątpliwości jak postępować w okresie rekonwalescencji i dlatego proszę o rady. Wypis ze szpitala jest bardzo lakoniczny, tj. wskazana rehabilitacja bierna i czynna oraz nieustalony termin wizyty kontrolnej u neurochirurga. Lekarz prowadzący, mimo moich próśb, nie udzielił mi żadnych konkretnych informacji. Lekarz rehabilitant, u którego byłam przedwczoraj, był bardziej kompetentny i od niego dowiedziałam się np., że zalecane jest noszenie kołnierza stabilizującego kręgosłup, szczególnie podczas jazdy samochodem. Ponadto skierował mnie na następujące zabiegi (laseroterapia, terapuls, gimnastyka, masaż wodny). Moje wątpliwości:
- czy mogę udać się w kilkugodzinną podróż samochodem?
- czy sama mogę prowadzić samochód?
- jakich pozycji powinnam unikać i do kiedy?
- czy mogę już pozwolić sobie na dłuższe spacery?
- jakie sporty mogę uprawiać i od kiedy?
- kiedy powinnam wrócić do pracy (jestem nauczycielką nauczania zintegrowanego i wiele czasu w domu spędzam przed komputerem, a w pracy prowadzę np. lekcje w-fu)?
- czy warto ubiegać się o sanatorium?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Forumowicz
11-07-2012, 17:41:26

zanzibar 2012-07-11 17:11:45
1) mniej pal
2)wybór Twój
3) tak
4) następuje odwrotność
5) nie wskazane
1) palę tylko głupa
2) hmmm
3) polemizowałbym
4) wszystko dla ludzi
5) wyglada na to że nie szkodzi
ogólnie chodzi o to że czuję się zajefajnie:)

Cenzura dotyczyła Rafa smilebiggrin
Reszta bez komentarza.
Miłego, Irek
ale o co chodzi ??
a teraz czy ciśnienie już opadło bo powolutku zaczęło pachnieć trolem/giną ***
*** niepotrzebne skreślić
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
gość
11-07-2012, 18:20:29

raf 2012-07-11 19:41:26
zanzibar 2012-07-11 17:11:45
1) mniej pal
2)wybór Twój
3) tak
4) następuje odwrotność
5) nie wskazane
1) palę tylko głupa
2) hmmm
3) polemizowałbym
4) wszystko dla ludzi
5) wyglada na to że nie szkodzi
ogólnie chodzi o to że czuję się zajefajnie:)

Cenzura dotyczyła Rafa smilebiggrin
Reszta bez komentarza.
Miłego, Irek
ale o co chodzi ??
a teraz czy ciśnienie już opadło bo powolutku zaczęło pachnieć trolem/giną ***
*** niepotrzebne skreślić
Dzięki młody za porównanie.
Bawcie się sami, ja wysiadam z tego pociągu gdzie prawda jest tylko jedna, czyli " gówno prawda"
Najmilszego, Irek
krak62

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: