Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-08-2008, 09:37:00

Aniania dziekuję za informacje-szkoda że nie wiesz dokładnie gdzie , mama Izulek 1 pojechała do bygoszczy na jeden dzień,i musi zaraz wracać do w-wy do Karola-Małgorzata
gość
20-08-2008, 09:49:00

Do Curry
Mam przykre doświadczenia z częstymi nawrotami zapalenia rogówki u mojego śpioszka, które doprowadziły dp przewlekłego zapalenia rogówki. Zmienialiśmy okulistów, bo żadne lecznie nie było skuteczne. Przyczyna była taka, że syn długi czas nie domykał powiek, doprowadziło do do wysuszenia rogówki, w konsekwencji do podatności na jej zapalenie. Leczenie antybiotykami choć zabijało bakterie, to jednak niszczyło rogówkę, a ta znowu osłabiona łapała infekcje i tak w koło. Obecny stan jest taki: stale nawilżająco wkrapiamy do oczu 2 x dziennie krople SYSTANE , a na wieczór 1 - 2 x żel VIDISIK. Takie dbanie o oczy na ogół pomaga nam nie dopuszczać do nawrotów zapalenia rogówki, ale kiedy to nawet zawodzi, to zakładamy soczewki kontaktowe. takie co można trzymać w oku do miesiąca i to pomaga, działa na oko jak opatrunek, który nie dopuszcza bakterii. Kiedy wychodzimy na spacer przy słonecznej pogodzie, zakładamy okulary słoneczne z filtrem. Doraźnie można oko zakleić gazikiem, by się nie wysuszało.
pozdrawiam Terenia
Początkująca
20-08-2008, 09:53:00

Małgosiu jesteś genialna Tata ma zwapnienie w stawie biodrowym. Ma też porażenie kosmków jelitowych. Będę podawać Omegę albo Tran. Bardzo dziękuję za pomoc i radę!
Pozdrawiam,
Curry[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
Forumowiczka
20-08-2008, 09:53:00

Małgosiu - tu gdzieś na forum ktoś podawał telefon domowy profesora - ja nie moge się dogrzebać gdzie on jest - może ktoś ma i poda albo znajdzie

Profesor - Niemcz ul. Jana Matejki, nie znam numeru domu
Aniaiania
Początkująca
20-08-2008, 10:01:00

Tereniu ta okulistka przepisała właśnie takie leki jak napisałaś oraz antybiotyk tylko do chorego oka (żeby nie podrażniać zdrowego). Zaleciła regularne stosowanie tych leków. Dała jeszcze OFTAGEL. Mam nadzieję, że pomoże. Tata też nie domyka powiek i rzadko mruga. Postaram się nie dopuścić do nawrotów. Cieszę się, że leczenie jest podobne, bo to znaczy, że okulistka wie co robi.
Pozdrawiam,
Curry[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
gość
20-08-2008, 10:10:00

Anianiu serdecznie dziekuję myśle że mama Karola sobie poradzi, jak już chociaż zna ulicę, ja też śledzę to forum ale tego jest tak duzo ,a czasu mało-jeszcze raz bardzo ci dziękuję,pozdrawiam Małgorzata
gość
20-08-2008, 10:36:00

Curry, aby nie dopuścić do zwapnień, należy obok ćwiczeń rehabilitacyjnych, wyprowadzać chorego na spacer, albo przynajmniej wyrandować /sadzamy chorego na wózek, względnie ustawiamy łóżko tak, aby słońce na nie padało, przykrywamy odpowiednio chorego i otwieramy na szeroko okno, tak aby promienie słoneczne przynajmniej przez 5 min. padały czy to na rękę, czy nogę, nie naświetlamy oczu i samej głowy/. Tyle czasu potrzeba, aby organizm wyprodukował potrzebną ilość witaminy D3. Oczywiście im więcej to robimy, tym lepiej. Co do oczu, to ja 2 x dziennie przemywam oczy Borasolem / jest to łagodny środek dezynfekujący i natłuszczający/, a jak widzę, że zaczyna się jakiś problem oczny, to przemywam i nakładam na chwilę /do 5 min./ płynną borowinę Tołpy. Pomaga. Dobrze też by było zrobić posiew z wydzielny ocznej. Wtedy wiemy dokładnie czym leczyć. Małgosia
gość
20-08-2008, 12:37:00

19-08-2008 o 14:00, gość :

18-08-2008 o 21:56, gość :
Jeśli chodzi o rurkę trach., to wszystkie części się wyjmują i co drugi dzień powinne być myte i dezynfekowane. Normalna rurka powinna wytrzymać 1 rok, a tzw. jednorazówki to około miesiąca.

Jaka to jest normalna??? Plastikowa czy metalowa???? Wiem,ze sie myje i dezynfekuje. . Ja to robie codziennie. mam dwie rureczki wyjmowane i codziennie wymieniam. Chodzi mi o stala czesc co sie nie wyjmuje.
Prosze o jasna odpowiedz
z gory dznx.
gość
20-08-2008, 13:15:00

Jesli chodzi o rurkę - to się wyjmuję całą - i tą co jest w krtani i tą co jest środku, normalna to metalowa
gość
20-08-2008, 13:31:00

telefon komórkowy do prof. Talara 604449599

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: