Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-08-2008, 17:44:00

Marta
Dzięki przeczytałam.Tata dostaje pić,ale nie przez usta.Zastanawiam się czy mimo to czuje pragnienie.
gość
19-08-2008, 19:03:00

Jeszcze raz do Gościa od rurki trachostomijnej - podaję Ci dokładną stronę, bo zw?w adresem możesz mieć kłopoty i tam również znajdziesz wiele informacji innych potrzebnych do pielęgnacji obłożnie chorego, jak np. odleżyny, hipertermia i inne.
http://www.tetraplegik.com/index.php?subaction=showfull&id=1140092295&archive=&start_from=&ucat=11&
Małgosia
gość
19-08-2008, 19:56:00

Witam wszystkich.
Nie było mnie jakiś czas, byłam u mojego brata, myślałam że go obudzę, myślałam,że pojadę z nim do Bydgoszczy, ale on nie pojedzie, prof. gdy go widział był pełen optymizmu, ale niedawno dostał opisKT głowy i odpowiedział nam że mój brat nie ma szans.
Proszę jeśli ktośz Was coś z tego rozumie niech mi odpisze:
W stosunku do bad. z dnia 16.05 przestrzeń podpajęczynówkowa znaczne poszeżona. Układ komorowy jest aktualnie nieznacznie poszeżony (komora III do 1 cm.), nie przemieszczony. Okołokomorowo pojawiły się hypodensyjne strefy, wyrażna też hypodensja struktur centralnych.
Wnioski: rozlane uszkodzenie mózgowia, cechy rozmiękczania okołokomorowego. Znaczna progresja w stosunku do bad. z dn.16.05
Ala
gość
19-08-2008, 20:17:00

Jutro jadę do Częstochowy, będę się modlić za naszych śpiochów, może Matka Boska wysłucha moje modlitwy.
Ala
gość
19-08-2008, 22:15:00

Alu, ciężko coś konkretnie mówić, szczegolnie ze jestes pewnie przerażona wynikami badan i reakcją profesora. nie jestem lekarzem wiec nie mogę sie wypowiadac jako osoba znajaca sie na medycynie, a w zadnym wypadku nie osmielilabym sie interpretowac tk, ale wyraz 'hipodensja' przesladowal nas jak powracający koszmar w przypadku kilku badan tk naszej mamy: oznacza obszary niedokrwienne, u mamy uszkodzone w yniku niedotlenienia. zdajesz sobie na pewno sprawe ze zanim jakies wieksze zmiany w regeneracji struktur mozgowych zajdą, trzeba sporo czasu. pozwolę sobie przytoczyc tutaj opinie prof. Talara nt. wynikow badań: 'mozna je sobie powiesic na scianie'. chodzi o to, zebys nie trzymala sie kurczowo tych wynikow, bo chec zrozumienia o co tam chodzi zabierze Ci zbyt duzo energii potrzebnej na dzialanie. chodzi o to zebys nie pozwolila sobie tej nadziei odebrac. wiec uzbroj sie w cierpliwosc, zbierz sily, trudno nie przyjma brata do bydgoszczy (choc rozumiem jaka pokladalas w tym nadzieje, przezywalam te same emocje), stalo sie, terraz opracujcie program super stymulacji i rehabilitacji dla brata i w miare mozliwosci sprobujcie go sami realizowac. nie pamietam juz dlaczego Twoj brat jest w spiaczce i gdzie jest w szpitalu czy w domu i co obecnie znim robicie? czy bylisście u Talara?
w tych wszystkjich trudnosciach pozdrawiam Cie i zycze wytrwalosci. pytaj o wszystko na forum, masa ludzi Ci pomoze.

Curry-wyglada na to, ze 1 komunikator=1 komunikat. mozna go najwyzej skasowac i zastapic innym. strasznie to drogie jak na badziewnie wygladajace chinskiej produkcji plastikowe kolko , cena 39 zl!!! Curry nagralam cos w rodzaju prosby zebym przyszla do mamy, np. justynko chodz tu do mnie.
musze pochwalic moja mame: ładniej je ostatnio (bo regularnie ja do tego 'przymuszamy', je rozciapane banany z miodem i nawet wypila dzis szklanke herbaty, tzn. buzią ze szklanki. cwiczylam tez przez slomke ale troche sie krztusila. jestem z niej dumna!
pozdrawiam wszystkich, dobrej nocy,
justyna
Forumowiczka
20-08-2008, 07:17:00

Alu- nie wiem co bym mogła jeszcze dodać - Justyna to bardzo trafnie określiła - trzymaj się nadziei - nie słuchaj lekarza - będzie co będzie - a jesli bedziesz myślała że będzie dobrze to tak będzie.

Justyna - brawo dla mamy, powiedz jej że cieszymy się że ładnie łyka ustami - My opracowaliśmy podawanie picia strzykawką do buzi - nie rozlewa się i można podać tylko małą ilość, No ale picie ze szklanki to już naprwdę sukces.

Poprosiłam Asię żeby poprosiła swojego brata - żeby tu do nas skrobnął - Bardzo proszę odezwij się
Aniaiania
gość
20-08-2008, 08:25:00

witam
gorąca prośba do was , czy ktoś pamięta gdzie przyjmuje prof. Talar, sprawa pilna -mama Izukek1 jest własnie w Bydgoszczy,na konsultacji u prof, Hagnera ale chce się jeszcze zkontaktować z Talarem,a jego telefon nie odpowiada-Małgorzata
Forumowiczka
20-08-2008, 08:58:00

Z tego co wiem profesor Talar teraz nie odbiera komórki - nie wiem dlaczego. Przyjmuje w Miejscowości NIEMCZ koło Bydgoszczy.
Aniaiania
Początkująca
20-08-2008, 09:01:00

Witam wszystkich,
Jeśli chodzi o oko mojego taty to okazało się, że za mało mruga, strasznie przesusza się rogówka. Spowodowało to obtarcie oka i w konsekwencji zakażenie jakąś bakterią. Tata dostał leki od przemiłej pani okulistki i czekamy na efekty.

Ale za to mam kolejny problem ze zdrowiem taty (żeby nie było za fajnie ). Przyszły ostatnie wyniki krwi i są raczej średnie. Wynik fosfatazy alkalicznej to prawie 400 (a norma jest do 170). Za niskie wyniki mocznika i kreatyniny. Czy ktoś wie czym to może być spowodowane? Miał ktoś taką sytuację?

Wskaźniki wątrobowe, sód, potas, wapń ok. Lekka anemia (standardowa, przywleczona ze szpitala).
Jestem umówiona na jutro z lekarzem, ale wiecie jak to z nimi jest. Zrobiłam jeszcze z inicjatywy własnej na wszelki wypadek badanie moczu. Czekam na wyniki. Proszę o poradę z tą fosfatazą!

Jak nie biegunka, to oko; jak nie oko to wyniki złe. Oszaleć można

Justynka - Twoja mama super sobie radzi. Muszę przyznać, że i ja jestem z Niej dumna. Szklanka herbaty ustami to jest coś. Pozdrowienia dla Niej.
Curry
[addsig]
...trzeba nabawić się nieuleczalnej obsesji i mijać zdrowo otwarte okna...
gość
20-08-2008, 09:22:00

Curry, Twój tata prawdopodobnie ma zwapnienie stawów i to najprawdopodobniej biodrowych. Jest to związane z małą aktywnością ruchową, ale też może to wskazywać na złą pracę tarczycy, kosmków jelitowych lub wydzielania żółci. Leczenia domowego nie ma. Możesz spróbować podawać omegę III w dawce 2 x po 1000 jednostek lub po prostu tran. Małgosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: