Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Forumowiczka
09-05-2008, 13:25:00

Hej dziewczyny (i chłopaki) - czy ktoś w was ma wieści od MAMYEDYTY? Nie wiecie co u nich słychać?

Do nowych forumowiczów - nie załamujcie się - w was siła aby wasi bliscy się obudzili. Pilnujcie wszystkigo szczególnie odleżyn - bo na oddziałach OMIU ratują życie a zaniedbują inne rzeczy i potem miesiącami trzeba leczyć odleżyny, nie można wtedy prowadzić pełnej rahabilitacji itd. A czas jest bardzo ważny.

Pozdrawiama
Ania [addsig]
Aniaiania
gość
09-05-2008, 16:37:00

mam wielka prosbe.Najprawdopodobniej gdzies to bylo juz poruszone,ale szukami nie moge znalezc. Moze mi ktos szczegolowo i bardzo prosto opisac jak nauczyc spiocha przelykac??? Moj Tatusiek marurke traeochotomiczna i czasami jak moja siostra podaje Mu jesc to sie dlawi i kaszle...najprawdopodobniej zle leci. Mozecie napisac...moze w punktach jak to robic,co podawac??? Chcialbym aby zaszyli juz ta dziurke i aby Tatusiek...moze cos powiedzial.... Prosze....
gość
09-05-2008, 17:58:00

Witam
Na początek dawajcie tylko trochę łyżeczką jakieś gęste pokarmy. Absolutnie żadnych płynów. Pół malej łyżeczki na raz. Osoba powinna by w pozycji siedzącej z lekko odchyloną głową do tyłu( naprawdę lekko). Gdy jest pokarm w buzi trzeba masowac punkty które pobudzają polykanie. Pod brodą za rzuchwą, w dołku pod dolną wargą nad górną wargą tam gdzie jest rowek, i takie sciubanie górnej wargi od kacików ust do do srodka takie pociąganie wargi. To że coś wylatuje rurką tracho to nic zawsze będzie wylatywac. Zawsze istnieje szansa na zachłysniecie ale ojcie strzelał z rurki jedzeniem i nic mu nie było. Rurka zawsze powoduje problemy z połykaniem. A potem juz idzie samo. karmienie trzeba szybko zaczyna bo odruch polykania może zaniknąc.
Pozdrawiam
Michał
gość
09-05-2008, 19:44:00

Witam ponownie . właśnie sie dowiedziałam ze wujek był operowany przez odleżyny. stwierdzono ze to przyczyna tych gorączek. kazali nam szukac różnych sposobów jak walczyc by je wygoić. jeśli ktos miał taki problem prosze żeby sie odezwał. Bardzo dziękuję Aniu za wszystkie porady o których piszesz bo bardzo nam pomogły. Patrycjo jak twoja Mama jest jakaś poprawa? pozdrawim wszystkich AsiaW
gość
09-05-2008, 20:14:00

My tez jestesmy na etapie nauki przelykania, sa male postepy ale do jedzenia jeszcze daleko.. troche mnie martwilo ze wychodzi rurka ale jak mowicie ze to normalne to bede dalej probowac.

Mam pytanie, czy na nutrison podawany poza szpiatalem (osrodek lub dom) jest dofinansowanie?
Jak lekko przejsc od nutrisonu do normalnego odzywiania, zeby uniknac biegunek itd?
Do Izy: bardzo mi przykro z powodu twojej babci...
pozdrawiam
Megi
gość
09-05-2008, 22:27:00

Jak możesz napisz na jakim etapie są odleżyny.Jeśli były opracowane chirurgicznie to napewno pozbywali się martwicy-tylko pytanie czy wycięli wszystko czy opracowali dookoła i czekają co dalej.To ważne bo bez tego nie potrafie doradzić.Ja walcze z odleżynami od 9 miesięcy więc coś już wiem na ich temat...nastawcie się napewno na długotrwały proces gojenia-to cholerstwo robi się szybko ale goi się okropnie wolno.Jeśli chcesz podaj swój e-mail to Ci szczegółowo opisze co i jak.Pozdrawiam Aśka.Ps.botulina nie zadziałała.19 jedziemy na rehabilitacje-spróbują krioterapii-żeby przytłumić spastyke i rozćwiczyć nogi-mam nadzieje że coś ruszy...

gość
10-05-2008, 08:49:00

Do Megi - na żywienie do jelitowe są programy i jest to bezpłatne ze wszystkimi dodatkami np.takimi jak: przewody, gaziki, glukoza, strzykawki, tyle że nie jest to we wszystkich województwach. W zachodniopomorskim jest ten program finansowany przez NFZ dopiero od miesiąca kwietnia 2008 r., w innych woj. był znacznie wcześniej, a w innych nie ma go jeszcze wcale. To jest tzw. nabijanie chorego w butelkę, niby jest ustawa i co z tego. Musisz dowiedzieć się czy u Was jest ten program. Moża pacjenta żywić zarówno nutrisonem i podawać mu dietę kuchenną, nawet to jest wskazane, ponieważ nutrison jest dietą bezresztkową, a do dobrego wypróżniania potrzebne są pektyny, poza tym przeważnie dają nutrison 1000 kcal, a to jest dieta dla ludzi , którzy dość intensywnie się odchudzają, więc dodatkowe żywienie jest obowiązkowe, jeśli nie chcemy doprowadzić do wyniszczenia głodowego organizmu. I jeszcze jedno, podają dodatkowo dietę kuchenną możemy zachować odruch przełykania i wypracować żucie i gryzienie. Biegunki jeśli są, to od nutrisonów lub innego pokarmu przemysłowego, a nie od diety kuchennej. Chory może nie tolerować po prostu jakiegoś sztucznego pokarmu, wtedy należy go zmienić na inny, a jeśli to nie da efektu, to przejść tylko na dietę kuchenną, która jest najlepsza dla chorego. Pozdrawiam - Marychaj
Wtajemniczona
10-05-2008, 09:34:00

hej,
na biegunki przepisuje sie peptisorb (nutricii), na recepte jest 50% taniej, to tez jest dieta przemyslowa.

Iza, przyjmij moje wyrazy wspołczucia..strasznie mi przykro

U nas constans, wiosenny dol mnie zlapal, nic sie nie dzieje, w nfzecie ostatnio bylam powalczyc o to zywienie dojelitowe, ale jak sie szpital nie zglosi zeby zakontraktowac usluge z nfzetem to sobie mozemy strzepic jezyk i pisac pisemka.. podlasie to jednak polska b
ide skosic trawe moze mi sie lepiej zrobi, papa
kasia
Isabell48
gość
10-05-2008, 19:35:00

Bardzo dziękuję że się odezwałaś. usunęli tylko część martwicy i czekają czy się wygoi. rany sa dość duże szczególnie w okolicy kości ogonowej i ma bokach pupci. mniejsze rany sa na nogach bo ciągle go odkrywamy i przewracamy. Pozdrawiam wszystkih śpiochów. Mój adres asia.wawrzyczek@op.pl
gość
10-05-2008, 20:27:00

Marychaj dziekuje za info, ja tez doze do takiego odzywiania taty jak ty Jacka, tz raz nutrison a dwa posilki normalnie.

do KASI, ja tez lapie doly, ciagle jakos sie wspomagam to deprim to valerin ale ostatnio najlepiej pomaga sport, duzo plywam i biegam (ty pewnie nie masz na to czasu majac mame w domu), poprawia humor, rozladowuje stres i emocje.
Ja mialam straszny tydzien, problemy i przykrosci na kazdym kroku a kiedy bylo mi tak zle ze tylko usiasc i plakac to wtedy spotkala mnie jeszcze jedna przykrosc zupelnie niespodziewanie i o dziwo wtedy wstalam... widocznie kiedy robi sie bardzo zle czlowiek z tej niemocy zaczyna dzialac...
mam nadzieje ze koszenie trawy dalo spodziewany efekt, trzymaj sie i nie daj smutkom!
pozdrawiam
Megi

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: