Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-05-2008, 13:34:00

Hej Wszystkim!
Jak "dobrze" znaleźć takie forum, na którym ludzie piszą o tak trudnych rzeczach..będę tu codziennie wchodziła.
Moja Mama jest alkoholiczką.Piła w okresie 19.04-29-04 kiedy to zaczęlismy jej pilnować żeby nie miała dostepu do alkoholu.Zaczęła słabnąć z godziny na godzinę, aż wieczorem 30.04 zadzwonilismy po karetkę.
Mama była przytomna, mówiła że sie boi szpitala, ale że pojedzie.W szpitalu też rozmawiała, mówiła że nie smakuje jej jedzenie,więc jej przynosiłam z domu.Ale tam(oddział chorób wewnętrznych) zaczęło się jej pogarszać.W dniu 7 stracilismy z nią kontakt i została przewieziona na neurologię (skąd to pogorszenie?? nie wiemy) . Tam była nieprzytomna 24 h, później zaczęła płakać, sciskać mnie delikatnie za rękę, wydawać z siebie dziwne chrapanie.Jak ja proszę żeby poruszała nogami to rusza, delikatnie podnosi jedna rękę i płacze na wspomnienia o domu i wszystkim co wiąże się z nim (Tata, Brat, kwiatki w ogrodzie). Lekarka powiedziała że prawdopodobnie ma uszkodzony pień mózgu, czego z kolei szukałam na internecie i objawia się to całkowitą nieprzytomnością i prostowaniem mięśni ( nie takie są chyba objawy u Mamy..)
Jestem zrospaczona, bezsilna i załamana ! Ale nie tracę wiary.Od dziś będzie karmiona sondą, bo NIBY sie krztusi jak je - zdarza się jej, ale potrafi połykać, więc nie wiem czemu ZAKAZUJĄ mi ją karmić
Miała robioną tomografię i rezonans - nic nie wykazało, a dzisiaj pobierali jej płyn z kręgosłupa, jak będe wiedziała jakie sa wyniki to sie tu podzielę. Najgorsze że sami nie wiedzą co jej jest...
pozdrawiam Wszystkich i modlę się za osoby, które zostały dotknięte takim nieszczęściem...
PS. nie wiem jak się jeszcze tu poruszać i zrobiłam nowy temat ...
no ale tu robię kopię i czekam na jakiekolwiek odpowiedzi!
:***
gość
12-05-2008, 16:49:00

DO ASI -nie chcialam w zaden sposob odwodzic Cie od zamysłu jechania na rehabilitacje-jestem specjalista rehabilitacji i szczerze powiem ze takiego sposobu leczenia krioterapia nie zaleciłabym pacjentowi spastycznemu(konultowalam sie z moimi wspolniczkami-one rowniez nie zalecaja zimna..)rehabilitacja to podstawa przy SPIOCHU jednak drastyczne oziebianie tkanek słabo odzywionych moze spowodowac martwice...
AniaAnia-nie mowie o ogrzewaniu parafina,czy soluxem...mozna zaczac od okładow zelkowych cipłych o temp 40C ,stopniowo podnoszac temp. Napisalam ,że kazdy pacjent indywidualnie reaguje na zmiany temperatury widocznie Twoj Michal woli chlodniejsze temp....napisz czy woda do kapieli ma u Ws mniej niz 32C???ciekawa jestem jak Michał reaguje w temp ponizej 28 C...pozdrawiam Niebieskooka
gość
12-05-2008, 19:20:00

Nie wiem czy to komus pomoze, bo kazdy spioch jest inny, ale moj spastyczny Joziaczek bardzo dobrze reaguje na kapiele, wode, babelki, zabwy wone prysznicem no i suszarka - wtedy troszke spastyka puszcza, poza tym jak na niego patrze juz przeszlo rok to widze, ze on sie usztywnia bardziej jak ma problemy z wydzielina zalegajaca w pluckach tudziez jak wchodzi jakas infekcja. Wtedy faktycznie zadne leki nie dzialaja. Jak jest oklepany, zdrenowany i oczywiscie po mukosolwanie od ktorego sie chyba uzaleznil oraz dobrze odessany, wtedy spi i zachowuje sie spokojnie. Na oiomie rzucal sie op lozku i nie mogli sobei z nim poradzic (odstawili mu mukosolvan). Ja mu wole dawac mukosolwan niz miolastan...mirka
gość
12-05-2008, 20:28:00

Niestety w moim wojewodzstwie nie ma dofinansowanie na nutrison (kuj-pom) bardzo mnie to zdziwilo, bede pisac do NFZu,
pozdrawiam
Megi
gość
12-05-2008, 21:01:00

Jeżeli chodzi o działanie krioterapii jak najbardziej stosuje się ją w spastyce mięśni! po pierwsze daje ona silny efekt przeciwbólowy, schłodzone tkanki w efekcie końcowym ulegaja dużemu przekrwieniu a co za tym idzie lepsze odżywienie i rozluźnienie mięsni. Temperatury stosowane w krioterapii są tzw temperaturami kriogenicznymi, i są one lepiej tolerowane od temperatur wyższych np -10 stopni. Naturalnie są osoby które źle znoszą działanie zimna i tu efekt może byc odwrotny od zamierzonego, ale myślę że warto spróbować i zobaczyć jakie będą efekty.Pozdrawiam
gość
12-05-2008, 21:49:00

Edytka, pisz na studio@zaloga.pl
pozdrawiam wszystkich starych i nowych forumowiczów.
justyna
gość
13-05-2008, 05:42:00

Dziękuj wszystkim tym którzy wyrazili swoje zdanie na temat krioterapii.Przeczytałam chyba wszystkie dostępne w necie artykuły na temat zabiegów prowadzonych tą metodą i większość z nich wyraznie mówi że można stosować tą metodę podczas wzmożonego napięcia mięśni czyli może warto spróbować?Krioterapie stosuje się w chirurgii,reumatologii,ortopedii,neurologii i całej gamie innych schorzeń z dobrymi efektami.W cały sprzęt potrzebny do rehabilitacji tą metodą jest wyposażonych tylko kilka ośrodków w Polsce więc może dlatego metoda ta jest rzadko polecana i praktykowana akurat w tego rodzaju schorzeniach.Podziele się z Wami efektami krioterapii po rehabilitacji brata.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Aśka.Ps.może warto poprzecierać nowe szlaki...
gość
13-05-2008, 07:18:00

Asiu na pewno warto, jesli bratu nic nie pomaga to po prostu sprobuj, zwlaszcza ze juz masz wszystko przygotowane, powodzenia!
To forum ma nam pomagac ale nie jest wyrocznia. Nasze spiochy bardzo sie od siebie roznia. W takich przypadkach jak nasze po prostu nie ma regul.
pozdrawiam
Megi
gość
13-05-2008, 17:51:00

niestety z Mamą jest coraz gorzej.Pobrany płyn nic nie wykazał.Ordynator powiedział że nie wie dokładnie co Jej jest, ale wie że zmiany w mózgu są spowodowane nadużywaniem alkoholu i zmian tych już raczej nie da się cofnąć..Wsadzili Jej sondę, ustka dzisiaj miała zaklejone całe krwią to obmyłam, paznokietki poobcinałam.. spała tak strasznie niespokojnie, chrapała i miała odruchy bezwarunkowe na nóżce
nie ściskała mi już ręki jak przedtem, ani nie ruszała nogami gdy o to poprosiłam..chociaż rozpłakała się jak zobaczyła swego brata..
ciężko patrzeć na tak straszne cierpienie bliskiej osoby...
pozdrawiam i życzę DUŻO WIARY DLA WSZYSTKICH!!
Mulatka Białystok
gość
13-05-2008, 18:47:00

Dzień dobry
Mam pytanie o dobre ośrodki rehabilitacyjno opiekuńcze dla osób po śpiączce w województwie zachodniopomorskim najlepiej w okolicy Koszalina Proszę o szybką odpowiedz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: