Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2008, 13:18:00

Ja też tam pisałam gdzie Edytka. Tylko do swojego NFZ. Na którejś stronie jest co pisałm. Teraz zamierzam jeszcze napisać do: Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych:
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa,
tel. centrala: 022 661 10 00 tel.
Biuro Pełnomocnika: 022 551 02 02
www.mps.gov.pl - z tej strony można wysłać list do Pełnomocnika
Budynek dostosowany
Biuro Pełnomocnika Rządu - BON
ul. Gałczyńskiego 4, 00-362 Warszawa,
tel. sekretariat: 022 826 96 73
Trzeba pisać żeby wiedzieli że są ludzie którym jest cięzko. Ula
gość
29-01-2008, 22:18:00

edyto my z siostra u taty tez wszystkiego juz probowalaysmy na odlezyny. Tez byly naprawde straszne tak jak juz po czasie widzimy. chyba nawet nieswiadomie nie mialysmy pojecia czym one tak naprawde sa i przede wszystkim jak z nimi postepowac.
jak jestes zainteresowana to moge kilka sprawdzonych preparatow i metod Tobie podpowiedziec. wszystkiego same probowalysmy wiec jakas praktyke mamy. napisz mi tylko prosze, bo nie wiem czy dobrze zrozumialam. pomimo tej kieszeni otwor odlezyny zarosl calkowicie?
co prawda piszesz ze juz zszyliscie ja, tak wiec problem jest juz ze zle gojaca sie rana.

jest dobry preparat ACUDEX. to sa saszetki z granulkami, ktore chlona wysiek. stosuje sie go kilka razy dziennie. znajdziesz calkowity opis tego preparatu na internecie. zawira on kopolimer dekstranu i to on w sumie jest podstawowym skladnikiem. zachowuje sie jak hydrozel. poczytaj.
nastepnie dobry tez jest ten REHAB (elektrostymulator). on pomaga w krazeniu w okolicach odlezyny. przyklejasz diody/elektrody i pomaga w ukrwieniu tej rany.
polecam tez SOLCOSERYL - zel. rowniez ladnie oczyszcza rane,
kwas borny tez jest przydatny.

Edyto jak cos szczegolowego cie interecuje to pytaj, bo to tylko zaryz.

Dziewczyny my tez staralismy sie o rechabilitacje przylozkowa ale pani dok. bez wczesniejszego obejrzenia pacjeta naturalnie, odmowila! Powinnismy napisac skarge do NFZ tylko jakos czasu na to brak. czasem ta ich laska jest poprostu tez nie do zniesienia.

trzymajcie sie
agnieszka

gość
30-01-2008, 08:36:00

Agnieszka wygląda to tak miał kieszeń bardzo dużą teraz był w szpitalu zrobili na przyjęciu wymaz wyszło 4 czy 5 bakterii do tego antybiogram i jedna bakteria wyszła tylko wrażliwa na jeden antybiotyk TIENAm jest to bardzo drogi antybiotyk ale pomijając to wycieli zrosty zgrubienia które tam były lekarz powiedział że nigdy by to się nie zrosło zaszyli no i czekaliśmy w szpitalu mówili że rana ładna sucha itd. nie dali nam na dobrą sprawę nawet ją oglądnąć w sobotę wyszedł do domu my do opatrunku nacisnęłyśmy a z tego trysnęło krwią z ropą i to tak dużo że szok w niedzielę zadzwoniłam do lekarza kazał nam tylko płukać wodą utlenioną wczoraj zrobił się mały otworek wcisnęłam wodę a z tamtąd wyskoczył skrzep z jakimś nabłonkiem i teraz nie wiem co robić doradź Edyta
gość
30-01-2008, 09:40:00

Dziewczyny: Ula i Edyta trzymajcie sie, widze ze u Was b. ciezko, chcialabym moc jakos pomoc, ale niewiele wiecej moge zrobic jak zyczyc Wam wytrwalosci mimo wszystko. dobrze ze Agnieszka masz konkretne redy na te straszne odlezyny. ja mam tez pytanie do Ciebie przy okazji, wspomnialas o rehabie, jak myslisz czy na kosci ogonowej moge zastosowac nawet jesli TO mejsce nie jest jeszcze odlezyna? od 3 dni obserwuje czerwona plamke ktora nie znika i troche spanikowalam, ze moze robi sie odlezyna. jest o 2cm odleglosci od miejsca po dawnej odlezynie, wiec czule miejsce. nie mam pojecia skad sie to wzielo odgrzebalam lampe bioptron i naswieltlam 2 x dziennie, sudokrem i PC30. ale nie pomyslalam o rehabie. w tym wypadku chyba tez moge zastosowac, nie? dodam ze nie ma rany, to nie jest otwarte, nic sie nie dzieje z naskorkiem, tylko to uporczywe zaczerwienienie. Agnieszka jaki program zastosowac, ten sam co na reke?
uff.do tego problemy z wyplata ubezpieczenia. nikt nie chce jej ujac w odpowiedniej kategorii poszkodowanego, bo NIE MA takiej kategorii, robia wszystko zeby sie wykrecic
pozdrawiam wszystkich serdecznie, justyna
gość
30-01-2008, 14:46:00

do Justyny-praktycznie w kazdym miejscu mozna zwiekszac ukrwienie i odzywianie skory-nie pracuje na Rehab. ale kazdy inny elektrostymulator jest oparty na tej samej metodzie wiec nie nalezy tylko przykladac na rane..ale obok....a co do higieny przy odlezynie-to moi pacjenci oraz koledzy paraplegicy-radza szare mydlo-najlepszy odkazacz,bez srodkow zapachowych i drazniacych-trzymajcie sie dziewczyny i walczcie o rehabilitacje-piszcie gdzie trzeba i gdzie nie trzeba-to dla nas rehabilitantow tez jest wazne-moze to wplynie na jakis nowy program leczenia i rehabilitacji domowej?bo wiadomo-skoro nikt nic nie mowi -to problem"nie istnieje" dla urzednikow-pozdrawiam Niebieskooka
gość
30-01-2008, 22:36:00

Edyto teraz to tak naprawde nie wiem co tobie doradzic, bo tu w sumie ciezko cos zastosowac. teraz jest to raczej zle gojaca sie rana. klasycznych opatrunkow z jakas mascie czy tez innym produktem na odlezyny tez nie da sie narmalnie zastosowac. piszesz w sumie ze jakis maly otworek sie zrobil, tylko co mozna tam wcisnac zeby oczyscic te rane. w tym napewno jest dobry SOLCOSERYL, ale to jest zel i jest wiadomo gesty. on ladnie oczyszcza. choc troche moze jakos sproboj.
poczytaj jeszcze o tym ACUDEX-ie. on jest typowo na trudno gojace sie rany. moze on cos zdziala. sama juz nie wiem.
I ja osobiscie polecilabym tez lampe Bioptron. My nie rozstajemy sie z nia praktycznie. jesli ktos tu na forum, ma szersza wiedze na temat odlezyn a napewno sa tacy niech rowniez podpowie a nawet mnie poprawi jesli uwarza inaczej. cenne rady wskazane.

Justyno jak najbardziej rehab mozesz stosowac. po 15 min. tylko nie na to czerwone miejcse a obok np: po jednej stronie i drugiej. pamietaj tylko ze tu ide te diody kwadratowe nie te co na reke, okragle. a co do programu to nr 9 na przyklad. my na dlon stosujem 2 i 7 tak na przemian, a Wy?
mozesz tez posmarowac HEPARYNA. dostepna w aptece. i to juz stosuj na to czerwone miejsce. 2/3 razy dziennie i obserwuj. nam osobiscie SUDOKREM sie nie sprawdzil ale jak wiadomo kazdy ma inne wlasciwosci skory.

pozdrawiam
agnieszka
Forumowiczka
31-01-2008, 14:16:00

Ludzie piszcie coś, proszę, bo jak zaglądam tu na forum i nic nie ma to mam jakiś taki niepokój.[addsig]
Aniaiania
gość
31-01-2008, 14:24:00

witam jestem nowym forumowiczemmam prosbe czy ktos wie gdzie sa osrodkiopiekunczo pielegnacyjne za ktory placi nfz jesli w ogole sa najlepiej w woj lubelskim
wiem ze sa za ktore trzeba placic 70 procent renty a moj tata nie ma renty ani emerytury a na prywatny osrodek nas nie stac czy w takiej sytuacji moze pomoc gops
tata jest po zawale w stanie apalicznym wegetatywnym bez swiadomosci mial niedotlenienie mozgu 30 minutowe lekarz powiedzial ze kora mozgowa nie zyje i jedna pulkula mozgu nie pamietam dokladnie
co znaczy WYSOKA TEMPERATURA NAWET 40 STOPNI ALBO ZA NISKA
CO ZNACZY JAK Z TRACHEOTOMII WYDZIELA SIE DUZO PLYNU NAWET Z DOMIESZKA KRWI
CZY TO NORMALNE
ZA WSZELKIE INFORMACJE BEDE WDZIECZNA
ANIA BUBA
Forumowiczka
31-01-2008, 14:36:00

Buba, Zakłady opiekuńczo - lecznicze - odpłatność 70% dochodów (rodziny w przeliczeniu na 1 członka) resztę dopłąca NFZ,
Dom Opieki Społecznej - jeśli nie ma kto finansować pobytu płaci gmina (GOPS). Zrwróć sie o pomoc do GOPSu i do PCPR (powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie), Mosz tez poprasic o pomoć Krajowe Centrum Kompetencji - oni doradzą o co i gdzie się ubiegać.
Osobiście odrazam jakikolwiek ośrodek zabierajcie tatę do domu.

Jeśli chodzi o ośrodek temperatury w mózgu - to może też być uszkodzony, tylko chyba ten ośrodek jest w pniu mózgu a nie korze. Może być burza wegetatywna. Jak dawno temu był ten zawał? Tempertura może oznaczać też stan zapalny.
kiedy była zrobina traheostomia, jak jest czyszczona rurka, może dlatego jest podbarwiona krwią, albo przy odssysaniu się podrażania. Wydzielina może być z drzewa oskrzelowego lub po prostu ślina z ust (jeśli twój tata nie połyka prawidłowo).
Zbyt mało inforamcji żeby ci coś podpowiedzieć

Trzymaj się dziewczyno, to jeszcze nie wyrok, wszystko się może zdarzyć, będzie dobrze[addsig]
Aniaiania
gość
31-01-2008, 14:36:00

31-01-2008 o 15:24, ania buba :
witam jestem nowym forumowiczemmam prosbe czy ktos wie gdzie sa osrodkiopiekunczo pielegnacyjne za ktory placi nfz jesli w ogole sa najlepiej w woj lubelskim
wiem ze sa za ktore trzeba placic 70 procent renty a moj tata nie ma renty ani emerytury a na prywatny osrodek nas nie stac czy w takiej sytuacji moze pomoc gops
tata jest po zawale w stanie apalicznym wegetatywnym bez swiadomosci mial niedotlenienie mozgu 30 minutowe lekarz powiedzial ze kora mozgowa nie zyje i jedna pulkula mozgu nie pamietam dokladnie
co znaczy WYSOKA TEMPERATURA NAWET 40 STOPNI ALBO ZA NISKA
CO ZNACZY JAK Z TRACHEOTOMII WYDZIELA SIE DUZO PLYNU NAWET Z DOMIESZKA KRWI
CZY TO NORMALNE
ZA WSZELKIE INFORMACJE BEDE WDZIECZNA
ANIA BUBA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: