Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-01-2008, 08:36:00

Aniu co ja mam pisać jak wszystko bez zmian. Niby jest poprawa a potem to się cofa. Wszystko stoi w miejscu. Mam lekkiego doła. Dużo pracy w pracy bo to poczatek roku . Zaglądam na strone jak mam czas. Także jestem na bieżąco. Mój syn ma 11 lat ijak patrze na niego to mi sie serce kraje jak on cierpi z tego powodu z mężem był bardzo zrzyty wszystko robili razem, jeżdzili rowerami, na ryby, kleili modele samochodów, czytali, robili ogródek wygłupiali się - najbardziej mi tego brakuje- śmiechu mojego syna, który nie potrafi tego zrozumieć. Ostatnio mi powiedział co mnie najbardziej zabolało że nie moiże patrzyeć jak się męcze i lepiej by było jak by tato zmarł to byśmy go pamietali takiego jakim był a nie takim bezradnym. Opadają mi ręce moje słowa nie docieraja do niego. Jakoś szybko dorasta. Nie wiem jak mam postępować.Ula
gość
28-01-2008, 09:33:00

Cześć Ania co mam pisać że się *** na całej linii w sobotę Wojtka przywieźliśmy w szpitalu mówili rana ładna sucha a jak prosiłam żeby pokazali to dopiero opatrunek założyli a w domu już w sobotę przy zmianie opatrunku jak trysnęło ropą z krwią to nas aż zatkało tyle tego było jak zadzwoniliśmy do lekarza to powiedział że na to co miał to i tak się pięknie zagoiło teraz mamy płukać wodą utlenioną i zobaczymy, a do tego u córki wyszły złe wyniki z serca i mam z nią iść do kardiologa wizyta na 9 lutego tak że sama widzisz wszystkim na się nie wiedzie miałam nadzieję że ten nowy rok będzie lepszy a to się wcale nie zapowiada
piszcie dziewczyny czytam was co dziennie to jest jak nałóg co tam u waszej mamy, Danusia co u ciebie i nie odzywa się Joasia, mama Edytki i reszta Edyta
gość
28-01-2008, 15:19:00

do Ania ania-pewnie ze dobrze byloby gdyby rehabilitacja byla ciagla...ale skad wziac kase?aa tak przy okazji-NFZ otworzyl program dla osob po wypadkach komunikacyjnych bedzie refundowal rehabilitacje poza kontraktami z placowkami-wiec jest szansa na zwiekszenie ilosci godzin rehabilitacji jesli Wasze spiochy sa po takim wypadku..wprawdzie program w powijakach i pracuja nad jego rozliczeniem..ale to juz cos...trzymajcie sie dzielnie wszystkie opiekunki i opiekunowie...pozdrawiam serdecznie Niebieskooka
Forumowiczka
28-01-2008, 22:21:00

Niebieskooka - u nas jest problem nawet ze zwykłą rehabilitacją domową, w ZOZIe nie ma rehabilitantów i odmówili nam rehabilitacji domowej. Nie wiem gdzie mogę się upominać o takie świdczenie, może ty wiesz jak powinnam to załatwić?

Edyto napisz proszę gdzie jest ta odleżyna u Wojtka i jakiej jest wielkości, mam kilka opatrunków TENDERWET do oddania - może byś spróbowała. U Michał pomogły ale niestety kuracja nie była tania, jeden opartunek razem z płynem ok 10zł a trzeba codzzienie zmieniać opatrunki. Ten opatrunek to jest taki, że wytwarza środowisko wilkogi, w którym rana się szybciej goi niż jak jest zasuszana. Opatrunek jest nasączany płynem, który płucze rane wydobywająć się z opatrunku, a wysieki z rany są wchłaniane w opatrunek. Możesz poczytać trochę na stronie hartmana : http://pl.hartmann.info/PL/Strona_blank_g_la__oa_wna/Produkty/Leczenie_blank_ran/article_57767.html
Ja nie miałam tych active tylko zwykłe które trzeba było aktywować płynem.
I jeszcze jedno pytanie - na jakim materacu leży Wojtek, materace są przystsowane na odpowiednie stopnie odleżyn. te zwykłe komorowe są przeciwodleżynowe - to znaczy że stosuje się je u osób które odleżyn nie mają, dalej są materace na I i II stopień odleżyn (materacerurowe) - to znaczy że mogą je stosować osoby z odleżnami I i II stopnia odleżyn i tak dalej. Jeśli Wojtek leży na zwykłym materacu przewiodleżynowym to on mu już nie pomoże a może tylko pogłębiać odleżyny.

Pozdrowienia dla wszystkich, dobrej nocki, pa[addsig]
Aniaiania
gość
28-01-2008, 22:48:00

Aniaania-o rehabilitacje powinnas sie upomniec u lekarza rodzinnego,a jesli to nie daje rezultatu-w oddziale NFZ zwrocic sie o wykaz placowek najblizej miejsca zamieszkania ,ktore maja rehabilitacje-mamy obowiazek w ramach kontraktu z NFZ udzielac rehabilitacje domowa-mozna nawet zlozyc skarge do NFZ na dana placowke ,ktora odmowi rehabilitacji...
Walczcie o swoje prawa!!!i prawa Waszych spiochow wprawdzie nie jest to ciagla rehabilitacja tylko 3 razy w tyg przez pewien okres..ale troszke kasy pozwoli zaoszczedzic...pozdrawiam i zycze miłej spokojnej nocki Niebieskooka
gość
29-01-2008, 07:15:00

Kiedys na forum pisałam że bede pisać do wszystkich instytucji i tak zrobiłam. Dużo mi pomogli prawnie. NFZ napisal nawet do mojego ośrodka jaka pomoc nalęzy sie mojemu mężowi i to maja robić. A ja mam im pisać jak coś będzie nie tak.Dostałam domową rehabiliacje jeszcze nie wiem ile ale zawsze coś NFZ nakazał porobić wszystkie konsultacje, badania - i porobili. Po tym liście zrobili sie jeszcze bardziej pomocni. Pisanie jeszcze nikomu nie zaszkosziło a może troszkę pomóc.Ula
Forumowiczka
29-01-2008, 07:44:00

Dzięki Ulu, właśnie wyskrobałam list do NFZ, zobaczymy co mi odpiszą. Napisz prosze gdzie jeszcze pisałaś, do jakich intytucji, czy prosiłaś o coś konkretnego czy tak ogólnie opisałaś swoją sytację? [addsig]
Aniaiania
gość
29-01-2008, 08:12:00

Ja też tak jak Ula napisałam wszędzie i mi tez pomogli mam rehabilitację 5 razy w tygodniu gorzej z konsultacjami bo np neurolog powiedział że na wizyty domowe nie jeździ tylko muszę męża przywieźć na oddział na badanie
Ania ta odleżyna to nie jest już normalna Wojtek ma ją od marca na kości krzyżowej była ogromna potem zaczęła się zamykać ale w ten sposób że w środku robiła się kieszeń że można było cały patyczek do uszu włożyć a nie chciało się zrosnąć teraz te zrosty i zgrubienia w środku wycieli i zaszyli dziurę i resztę już wiesz miał około 50 szwów to sobie wyobraź my już wszystko próbowaliśmy nie wiem co teraz robić z tym Edyta
Forumowiczka
29-01-2008, 08:40:00

Edyto wszędzie to znaczy gdzie pisałaś?

Jeśli chodzi o odleżynę, to jakiej ona jest powierzchni, żeby założyć 50 szwów? Czy Wojtek dostaje coś przeciwbólowego? przecież to musi go bardzo boleć. Edyto a czy miał robiony wymaz z rany, może tam są bakterie i dlatego nie chce się goić, zrób najlepiej z antybiogramem. Nie wiem co ci jeszcze poradzić, a czy przy rehabilitacji ta rana się nie narusza? czasami trzeba uważać, żeby ciało się nie pocierało o łożko, a do przewracania na boki można kupić jakieś ślizgi, nie wiem jak to wygląda ale pamiętam, że Andrzej (ANKO) miał takie dla swojego syna i nawet oferował je, że może komuś oddać. Jeśli nie znajdziesz do niego kontaktu tu na forum, to napisz ja poszukam, może jeszcze ma.[addsig]
Aniaiania
gość
29-01-2008, 08:56:00

Ania ona była ogromna my bardzo uważamy przed zabiegiem miał robiony wymaz tak się zastanawiam czy nie zrobić z tej wydzieliny teraz, pisałam do
1). Rzecznik Praw Obywatelskich Al. So***rności 77, 00-090 Warszawa tel. centrala: (0-22) 551-77-00 fax. (0-22) 827-64-53 e-mail: rzecznik@brpo.gov.pl ( wysłałm list Emilem.
2). Ministerstwo Zdrowia, ul. Miodowa 15, 00-952 Warszawa prof. Zbigniew Religa
634 96 00 centrala telefoniczna
adres email: kancelaria@mz.gov.pl
3). Biuro Praw Pacjenta ul. Długa 38/40, 00- 952 Warszawa
4). NFZ ul.Grójecka 186 02-390 Warszawa
5).Dolnośląski OW NFZ:
50 – 527 Wrocław, ul. Dawida 2, tel. (71) 797 – 91 – 31, faks (71) 797 – 91 – 29
e – mail: wniosek_wr@nfz – wroclaw.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: