Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-06-2017, 09:14:09

Ps. Beata pilnujcie odleżyn. Jeśli ma złamany obojczyk uważajcie na łokieć. My u u Łukasza na Oiomie przegapiliśmy łokieć na tej ręce(Łukasz był powiązany) i powstała właśnie tam okropna dziura odleżynowa. Jak odczytasz moje wcześ większe wątki to pisałam o tym. Bardzo dobry kas płyn przeciwodleżynowe PCV 30 i pianka do mycia części intymnych. Kupujcie do pielęgnacji żele z nanosrebrem. Pianki przeciwodleżynowe na pięty. My pogadaliśmy cały czas Protifar to jest preparat wysokobiałkowy. Madzior
Początkująca
08-06-2017, 17:45:51

Madzior nie ma odlezyn . W miejscach ktore widzimy nie ma . Od dzisiaj wlasnie rozpoczela sie rehabilitacja i zmiana pozycju wiec wiecej zobaczymy . Dostal dzisiaj jogurt kiwi sol po troszku od poczatku przelykal i dziesiaj tez przelykal. Operacja odkladna byla ze wzgledu na jego stan lezal z stabilizatorem taka klamra na miednice . Zapalenie pluc , sepsa jakas bakteria zespol zmiazdzenia itd szwagier ma rowniez wstawiony stentgraft ( chyba dobrze napisalam ) do aorty bo w wyniku urazow doszlo do jej rozwarstwienia i w pierwszej kolejnosci musieli zwalczac wszystkie bakterie zeby nie doszlo do zakazenia tego stentgrafu.Sedacja byla przerwana na 3 dni i wtedy sciskal rekami a teraz nie :( i spal przez 3 tyg.dzisiaj inaczej reagowal na smyranie bo siostra smyra go wlosami wczesniej glowe odwracal a dzisiaj wzdrygal caly to chyba tez dobrze ? Syn szwagra jutro do niego wejdzie bo do teraz przez tel mowil do taty . Puszczamy mu rozna muzyke ( radio ma wlaczone caly czas ) stymulujemy cieplym zimnym szorstkim miekkim itd reaguje pulsem wiec wydaje sie nas slyszy . Walczymy dalej i nie poddajemy sie
gość
08-06-2017, 18:15:25

Beata bardzo dobrze robicie. Z TEGO co piszesz to On biedny cały jest pokiereszowany. Pamiętajcie że czas jest najlepszym lekarstwem. Beata kupcie orzechy włoskie tylko w skorupach obierzcie mocno zblendujcie i podajcie zmieszane z jakimś serkiem typu Danii po troszku. Ma to duży wpływ na kore mózgową. Jeśli On tyle przeszedl to jest silny i da rade. Powolutku będziecie obserwować małe zmiany. Jeśli będzie miał konsultacje neurologiczne to niech będzie z Nim Twoja Siostra niech powtarza do niego polecenia po neurologii. Mój brat na obcych i białe fartuchy nie reagował w ogóle. Kiedy uczestniczyłam w badaniu i powtarzałem po lekarzu to wykonywał polecenia. Największym lekarstwem jesteście dla Niego Wy. Odleżyny potrafią się pojawić nagle przypominają czerwone kropki dlatego oglądajcie co sie da. Wierze że za kilka tygodni to Ty będziesz doradzać innym jak walczyć. Wszystko będzie dobrze wspieraj siostrę i dzieci. Pozdrawiam i życzę Wam z całego serca szybkiej pobudki. Madzior
gość
08-06-2017, 18:31:47

Jeszcze jedno mi się nasunęło. Jak Szwagier jest odżywianiu? Sonda czy Peg? Jeśli sonda to najlepiej przez usta nie przez nos bo przez nos bardzo często robią się odleżyny w środku. Myślę że jeśli już połyka to w niedługim czasie wyjmą sondę. Jeśli będziesz chciała się dowiedzieć jakie podawać jedzenie i co to pisz. Napewno szwagier jest odżywiany Nutrisonem a to bardzo odżywcze pokarmy przemysłowe. Dawajcie mu dużo wody do picia , najpierw strzykawką , potem spróbujcie rurką tylko cienką . Nutridrinki też są pomocne. Mózg potrzebuje dużo kalorii. Madzior
Początkująca
08-06-2017, 19:34:09

Wczoraj zalozyli pega . Odzywiany wlasnie takim jedzeniem z tych paczek nazwy nie pamietam ale jakies takie jedzenie . Pytalismy o nasze gotowane ale mowia ze to jest ok i jemu to wystarcza . Schudl strasznie . Dokarmiac poki co nie kazali bo te podawanie soli jogurtu czy kiwi zeby stymulowac jutro bedziemy probowac z sokiem z cytryny
Zadbany czysty umyty wysmarowany oliwka sale ma klimatozywana . Jedynie na stopie bardzo popekala mu skora jutro bedziemy scierac pumeksem bo siostra dzisiaj zdrapala paznkociem .ja po przyczytaniu calego forum ( wszystkie watki mi sie pomieszaly ) zwracalam odrazu uwage na odlezyny . Lezy na materacu takim pompowanym pozycja zmieniana . Zlego slowa na opieke nie mozemy powiedziec . Jak ost pielegniarz uczesal szwagra to z takim uczuciem jak by wlasnego syna czesal az sie wzruszylam milo tak ze tak sie opiekuja naszym spiochem . Mam nadzieje ze uda nam sie zalatwic jakis dobry osrodek z rehabilitacja a nasz spioch sie obudzi .
gość
08-06-2017, 19:59:09

Moj syn jest w spiaczce od dwoch miesiecy. Lekarze zaczeli podawac mu Amantix.Czy slyszeliscie cos o tym leku? Ana-50
gość
08-06-2017, 20:18:27

Na oiomie dbają i pielęgnują pacjentów to fakt. Beato nie ścieranie pięty pumeksem kupcie linomag i smarujcie. My mieliśmy ten sam problem i pielęgniarka nie pozwoliła ścierać tylko natłuszczać linomagiem. Właściwie to niewiem dlaczego chyba im chodziło o to że bali się podrażnień jakichkolwiek przy już dużym obciążeniu organizmu.Madzior
gość
08-06-2017, 20:23:33

Ana ja słyszałam co nie co o amantadynie ale niewiem czy to jest to samo? Madzior
gość
08-06-2017, 20:30:03

Amantadyna stosowana do leczenia choroby Parkinsona podobno okazała się również skuteczna u pacjentów w stanie minimalnej świadomości, przypuszczalnie dzięki podwyższaniu w strukturach mózgowych poziomu dopaminy, mającej istotne znaczenie dla procesów świadomości i uwagi. Madzior
gość
08-06-2017, 20:34:43

Faktycznie Amantadyna to preparat na rynku polskim o nazwie Amantix.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: