Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-10-2012, 19:50:21

Aniux pod kontrolą podawaj pierwsze posiłki najlepiej coś papkowatego o jednolitej konsystencji ja podaję budyń lub monte, a kawę zrób słabą i mu daj po prostu najlepiej rozpuszczalną z mlekiem dla neutralizacji. Ja tacie podaję po trochu dla smaku i pije bez opamiętania a też lubił. I załatw to ubezwłasnowolnienie bo nic dla syna nie załatwisz a jeszcze synowa będzie z twoich dochodów ściągać alimenty jak z syna się nieda, a wież mi załatwi to w 3 tygodnie.Pozdrawiam Bożenka
gość
05-10-2012, 20:52:57

Witam, spróbuję tak dać poproszę o obecność pielęgniarkę bo sama się boję,wiem nie mam wyjścia muszę to zrobić,dziś dzwonili z opieki mam się zgłosić w poniedziałek, ciekawe co znowu chcą ? Moja siostra dzwoniła gdzieś do Ministerstwa lub NFZ opowiedziała całą sytuacje, tam ją poinformowali że zamiast podpisu wystarczy odcisk palca(jeżeli jest świadomy) ale ja już w nic nie wierzę muszę działać bo tu jest najważniejszy czas,rehabilitacja i jeszcze raz rehabilitacja to dla mnie najważniejsze, bo to co teraz ma to za mało ten pan od rehabilitacji mi mówił że to jest kropla w morzu ale na więcej po prostu mnie nie stać,chcę go jak najszybciej wziąść do domu ale musi chociaż się podnieść, Pozdrawiam
aniax
gość
05-10-2012, 20:58:26

Wstrzymaliśmy się z zakupem stołu pionizacyjnego ze względu na sprawy finansowe - w sklepie medycznym pani powiedziala ze 6tys. zł, lekarze niechętnie wypisują rzeczy na refundację NFZ - nawet o lepszy wózek inwalidzki musiałam się prosić i za nim nachodzić (ten za 1800zł nie za 800zł bo mi taki na początku kod wypisali - dla lekarzy to szkoda było pieniędzy jak pacjent jest nie rokujący poprawy (to usłyszałam na oddziale rehab.)i zero w skali Barthel), odkąd jest w domu od ponad 2 miesięcy jest tyle pracy przy chorym i załatwiania, dopiero gdzieś 2 tyg. temu złożyliśmy wniosek o stopień niepełnosprawności, poza tym 6 miesięcy minęło od zawału i staramy się o rentę, z ubezwłasnowolnieniem na razie się wstrzymuje choć wiem ze by mi to pomogło załatwić niektóre sprawy, ale boję sie tej odpowiedzialności, mam problem z bhp-owcem, bo mimo, że to był zawał ale w drodze do pracy, po 9 godzinnej jeździe, tata był nieprzytomny przez 4 dni, to nie mogę dostac protokołu powypadkowego, prawo nie przewiduje takiej sytuacji w jakiej znalazł się tata, jedynie w przypadku śmierci rodzina może się zapoznać z protokołem powypadkowym, w każdej innej sytuacji bhp-owiec ustala ten protokół zapoznaje osobę, jak ma jakieś uwagi to je dołącza, a w tym przypadku tata zaczął mówić po 4 miesiącach i ze szwankującą pamięcia to sobie uwagi nie wiem gdzie przypomni jak od razu stracił przytomność, nawet inspekcja pracy rozkłada ręce -takie jest prawo
czytam to forum od kwietnia a pierwszy raz dzis pisze, na prawde czytając bieżace i poprzednie posty wszystkiego sie dowiedziałam na temat opieki, żywienia, rehabilitacji, spraw formalnych wszystkiego co jest potrzebne przy zajmowaniu się chorym i nigdy nie zwątpiłam, że będzie dobrze!!!
jeżeli może ktoś wypożyczyć stół pionizacyjny to proszę o kontakt helbond@wp.pl
pozdrawiam gośka
gość
06-10-2012, 11:25:50

tu ktoś proponował taki stół za darmo jedynie koszty przesyłki na własny koszt parę postów cofnij, ja mam prośbę własnie też chcę uniknąć ubezwłasnowolnienia i chcę wystąpić o grupę piszesz że wystąpiliście a co z podpisem u mnie nie może się podpisać a nie chcą przyjąć nie podpisanego wniosku jak to zrobiliście ? będę wdzięczna za radę Pozdrawiam
Forumowiczka
06-10-2012, 16:20:19

Gość 2012-10-06 13:25:50 tu ktoś proponował taki stół za darmo jedynie koszty przesyłki na własny koszt parę postów cofnij, ja mam prośbę własnie też chcę uniknąć ubezwłasnowolnienia i chcę wystąpić o grupę piszesz że wystąpiliście a co z podpisem u mnie nie może się podpisać a nie chcą przyjąć nie podpisanego wniosku jak to zrobiliście ? będę wdzięczna za radę Pozdrawiam[/C
Ja podpisałam za męża ! i wszystko załatwiłam
Forumowiczka
06-10-2012, 16:24:36

Gość 2012-10-05 21:47:01 Gosiu1954, bardzo ci dziekuje, zdaję sobie sprawę że nawet na minimalne wyniki trzeba duzo czasu, zrobię wszystko w miarę moich możliwosci żeby chociasz jak mówisz tuptał do łazienki bardzo chetnie skorzystam z Twojej p
omocy.Pozdrawiam
Polecam się , gdyby były problemy i czekam na wieści!
Forumowiczka
06-10-2012, 16:28:14

Bardzo proszę wszystkich gości, jeżeli nie chcecie się logować to chociaż podpisujcie jakoś swoje posty, będzie nam łatwiej odpowiadać.
gość
06-10-2012, 16:30:37

witam, te papiery o stopień niepełnosprawności jakoś przeszły dokładnie nie wiem jak, brat je oddawał, jak się bede z nim widziec to sie zapytam, a w zusie do przyznawania renty pani powiedziała ze wystarczy załatwić przez notariusza sprecyzowane upoważnienie do występowania przed zusem w sprawie uzyskania tej renty
gość
06-10-2012, 20:06:51

Gosiu1954, dzięki za odpowiedz, mnie właśnie kusi żeby podpisać niech dzieje się co chce przecież nie mogą mnie zmusić abym go ubezwłasnowolniła abyś dobrze mnie zrozumiała to piszę otym od strony 1186 jako aniax, mam do ciebie pytanie ,syn ma tracheotomie i pielęgniarki nie pozwalają podawać mu picia ani jedzenia domowego ale ja ich nie słucham picie daje od dawna i pije raz tylko mi się trochę zachłysnął a dziś pierwszy raz dałam jogurd i jutro chcę mu dać zmiksowanej zupy(jest świadomy nawet bardzo) i sama już nie wiem czy robię dobrze ale nie mogę patrzeć jak on chudnie,na moje pytanie co chcesz napisał mi lewą ręką na kartce z trudem ale odczytalam jajko i cukierka, bardzo proszę napisz czy moge dać tej zupy czy czasami nie przesadzam.Pozdrawiam aniax
gość
06-10-2012, 20:52:44

Co prawda nie Gosia ale jajko i inne produkty na początku miksuj potem dodawaj coraz więcej mielonego do miksowanego, potem rozgniatane widelcem najpierw mocno potem coraz mniej. Cukierki to najwyżej ptasie mleczko i to mocno rozgniecione widelcem z dodatkiem jogurtu na papkę początkowo, potem ciastka też na papkę ja robie biszkopty z nutridrinkiem dla taty. Te rady dostałam od osoby opiekującej się wiele lat takim chorym. Nie dawaj żadnych twardych drobnych cukierków UWAGA !!! zaksztusi się, dawaj mu drzem niskosłodzony łyżeczką, kup lizaka na patyczku czupaczupsy daje tacie polizać byle mocno umocowane, nie serduszka bo może się złamać i zaksztusić. I pamiętaj trzymaj koniecznie za patyczek. Jest coś takiego jak gryzak Nuby czy jakoś tak kupię to dla taty, będę mu dawać wtedy banany czy kawałki ciastek bo teraz podaję do possania zawinięte w gazik . Zupy to gotuje jak tu piszą wysokokaloryczne dużo mięska, jajka twaróg, można śmietanę masło i wszystko co kaloryczne. Ja mam co prawda pole ograniczone bo tato ma cukrzyce i miażdżycę, ale ty możesz śmiało dawać. Ja daje banany też wysoko kaloryczne. Nie martw się Aniux jest ciężko ale dasz radę, jak każdy z nas na tym forum, dasz radę. Ja mam fobię np i karmię tatę tylko silikonową łyżeczką i smoczkiem z zaworkiem by leciało tylko ile ssie, układam go bardzo wysoko by się nie zaksztysił, ssak zawsze w pogotowiu, ale cóż mam zrobić muszę mu dać jeść bo go kocham i chcę aby był zdrowy i dbam jak on o mnie dbał jak byłam malutka. Pozdrawiam Bożenka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: