Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-10-2012, 18:20:27

aniaiania, bardzo dziękuje za adresy wydrukowałam sobie, tylko jest jeden problem one są bardzo daleko, nie byłabym w stanie go odwiedzać pochodzę kujawsko-pomorskiego a dokładnie Grudziadz,ale jak nie będe miała wyjscia to będę próbować.Pozdrawiam
gość
05-10-2012, 18:40:09

Dziekuje aniaiania lub osobie która przekazała te adresy Pozdrowienia.
gość
05-10-2012, 18:57:54

Monia, musisz wierzyć ze będzie dobrze na wszystko trzeba czasu, najlepiej będzie jak sobie poświęcisz czas i przeczytasz od początku całe forum tu znajdziesz odpowiedz, na pocieszenie powiem ci że były tu beznadziejne zdaniem lekarzy przypadki a jednak chorzy wyszli z tego ale jak mówiłam trzeba czasu i wiary że będzie dobrze Pozdrawiam
Forumowiczka
05-10-2012, 19:01:49

Gość 2012-10-05 20:20:27 aniaiania, bardzo dziękuje za adresy wydrukowałam sobie, tylko jest jeden problem one są bardzo daleko, nie byłabym w stanie go odwiedzać pochodzę kujawsko-pomorskiego a dokładnie Grudziadz,ale jak nie będe miała wyjscia to będę próbować.Pozdrawiam
witam ! mozna w wyszukiwarce w pisać rehabilitacja i szukać ośrodków blisko miejsca zamieszkania.Osobiście polecam "Repty" / daleko ,ale jest możliwość wynajęcia pokoju ,na terenie ośrodka-tanio/ .Tam mojega męża postawili na "nogi" ,mimo ,że lekarze twierdzili ,że będzie leżał do końca życia. Co prawda ,nie jest w pełni sprawny, ale .... do łazienki tupta, je sam lewą ręką , psychika różnie .... Na takie maleńkie osiągnięcia trzeba jednak długo czekać /4 rok od zdarzenia/ i ćwiczyć ,cwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć,rozmawiać , nawet jeżeli nam się wydaje ,że nie ma reakcji, głaskać ,przytulać itp.Jeżeli chodzi o ośrodek rehabilitacyjny to najlepiej jeżeli skierowanie wypisze szpital /krótszy czas oczekiwania/ , a już super gdyby było to od razu ,tzn. szpital,oddział rehabilitacyjny i ośrodek rehabilitacyjny. Wiem ,że jest to bardzo trudne zgrać terminy , ale możliwe. Trzeba się bardzo dużo "nadeptać" i oczywiście wierzyć w wyzdrowienie. Wiem ,że każdy przypadek jest inny , ale wiara czyni cuda i CUDA się zdarzają.Powodzenia.
Ps. gdyby jeszcze potrzebna była pomoc ,to chętnie odpowiem, walczę już tak długo i warto było.
gość
05-10-2012, 19:05:14

u nas cerebrolizyna była dawkowana przez 4 tyg. od poniedziałku do piątku- sobota, niedziela przerwa - czyli 20 zastrzyków, jedna ampułka - 10ml - w sumie 2 zastrzyki po 5ml w pośladki (ze względu na dużą objętość) koszt tej kuracji 476zł, pacjent po 4 miesiącach od zawału serca z niedotlenieniem mózgu- przez godzinę reanimowany, 4dni nieprzytomny (wyniki tomografii komputerowej - między innymi największe ognisko niedotlenienia w lewej półkuli o wymiarach 20 na 8mm , pień mózgu też uszkodzony) z rurką tracheo- przez 5 tygodni, niedowład 4-kończynowy, afazja czuciowo - ruchowa, praktycznie nie mówił, karmiony PEGiem, oczywiście cewnik, ogromne przykurcze, schudł co najmniej 20kg- taki przyjechał ze szpitala 1,5 mies. OIOM, 2,5mies. oddział rehabilitacji z pododdziałem neurologii! po 2 mies. w domu po odpowiedniej opiece, żywieniu, prytatnej rehabilitacji (na państwową zapisy na następny rok), lekarzach specjalistach i temu FORUM!!!!,
zaczęło się od połykania gęstych zup, z czasem i napojów i drugich dań, stopniowo zwiększane porcje aż całkowicie PEG był niepotrzebny - został usunięty ok 7 tyg po przyjeździe do domu, w międzyczasie pojawiło się mówienie nie do końca wyraźne ale logiczne, ale pamieć szwankuje( zauważamy że i tu są z dnia na dzień poprawy), 2 razy cewnik się "wysunął" i w końcu raz postanowiliśmy nie zakładać i obserwować jak to będzie z sikaniem ( wcześniej przez tydzień wstrzymywaliśmy mocz za pomocą spinacza na rurce od cewnika - pęcherz zaczął pracować - wołał ze chce sikać) po 2-3 tyg się unormowało i jest w stanie trzymać mocz i woła o kaczkę, z niedowładu 4-kończynowego prawa strona ma większe porażenie niż lewa, ale lewą ręką jest w stanie zjeść już widelcem drugie danie, z niewielką pomocą ale sam, gorzej prawa ręka i nogi z przykurczami w stawie kolanowym ( po ćwiczeniach jeszce zakładamy łuski Adama, ale już się nauczył lewą ręka radzić sobie, i popuszcza pasy, żeby się uwolnić, próbujemy wstawać przy łóżku i chodzić ale te nogi są jeszcze takie "krzywe" - mam nadzieje, że będzie chodził o własnych siłach!!!! brakuje nam stołu pionizacyjnego - myślę że byłoby z nim nam dużo łatwiej. z leków bierze memmotropil 4 tab. dziennie i pół. tab. myopamu na spastykę,
po cerebrolizynie- lewa ręka jest dużo sprawniejsza - tam niedowład był mniejszy, jest bardziej żywy, kontaktowy,(przedtem spał, i w dzień miał zamknięte oczy), mowa stała się trochę wyraźniejsza,pamięć też się zaczęła poprawiać, jak pił płyny nie dochodziło już do zachłysnięć, co wczesniej się dość często zdarzało, jeszcze raz powtórzymy tą kurację - trzeba odczekac ok 2 miesiące ( maksymalna ilość kuracji w roku - 3)
przeciwskazania to padaczka i chyba guze mózgu
Pozdrawiam! I życze wytrwałości!!
Forumowiczka
05-10-2012, 19:07:36

Gość 2012-10-05 20:57:54 Monia, musisz wierzyć ze będzie dobrze na wszystko trzeba czasu, najlepiej będzie jak sobie poświęcisz czas i przeczytasz od początku całe forum tu znajdziesz odpowiedz, na pocieszenie powiem ci że były tu beznadziejne zdaniem lekarzy przypadki a jednak chorzy wyszli z tego ale jak mówiłam trzeba czasu i wiary że będzie dobrze Pozdrawiam
nawiązując do w/w postu , proszę również poczytać udar mózgu , objawy i rehabilitacja są bardzo podobne i najważniejsze wypowiadają się ludzie opiekujący się chorymi , rady są więc z życia wziete i bardzo pomagają "początkującym opiekunom".
gość
05-10-2012, 19:08:23

Gościu, bez ubezwłasnowolnienia nic nie załatwisz, a co do picia i domowego jedzenia radze robić pod okiem fachowca tymbardziej ze to pierwszy raz pozdrawiam
gość
05-10-2012, 19:26:38

Mogę oddać stół pionizacyjny dla dorosłej osoby bez pieniędzy, musisz tylko zapłacić transport. Podaj na siebie namiary, to się odezwę. Stół jest w bardzo dobrym stanie, a ja używam wózka pionizacyjnego.
Początkująca
05-10-2012, 19:30:30

Do osoby, ktora szuka neurologa w okolicach Tychów, w Katowicach w szpitalu na Ochojcu- dr Barbara Rogoż, dr Radosław Norman- polecam moja mama sie u nich leczy jest poprawa, tez jest po NZK i tez ma problemy z pamiecia biezaca, ale na to nie ma rady trzeba cwiczyc pamiec i w kolko powtarzac wszystko to w koncu cos zapamieta, ja z mama krzyzowki rozwiazuje. A jak z mowieniem? Mowi wyraznie? Robiliscie rezonans magnetyczny glowy zeby sprawdzic uszkodzenia?
gość
05-10-2012, 19:47:01

Gosiu1954, bardzo ci dziekuje, zdaję sobie sprawę że nawet na minimalne wyniki trzeba duzo czasu, zrobię wszystko w miarę moich możliwosci żeby chociasz jak mówisz tuptał do łazienki bardzo chetnie skorzystam z Twojej pomocy.Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: