Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-10-2012, 04:50:22

Aniu ubezwłasnowolnienie może być albo całkowite jak u mojego taty o wszystkim decyduje ja- prawny opiekun lub częściowe czyli on może decydować o sobie w drobnych sprawach jak zakupy, ubranie, zaplanować dyspozycje swoimi pieniędzmi ale np sprzedaż mieszkania, samochodu czy wydanie pieniędzy współdecyduje opiekun prawny. To wszystko wydaję się niesamowicie trudne i zagmatfane ale musimy dać sobie ranę. Oj bardzo ci zazdroszczę tego że możesz się choć komunikować z synem, a ja co patrzę i czekam aż tato zapłacze kiedy ma mokro jedyny nasz język. Z tą świadomością to może być różnie, może to świadomość powierzchowna i temu tak lekarz napisał. To raczej lepiej dla ciebie bo masz większą szansę pozałatwiać wszystko na jego korzyść. Jeść i pić nauczy się na pewno, skoro ja tatę nauczyłam, to tobie będzie stosunkowo łatwiej. Jak mówi moja mama ,,kto nie walczy, nigdy nie posmakuje zwycięstwa''. Teraz zacznij załatwiać grupę, rentę i myśleć o tym co dalej dom czy inne miejsce bo to nadchodzi nieuchronnie, wypiszą pewnego dnia przywiozą do domu i trzeba być na to gotowym. Więc rozmawiaj często z lekarzami co i jak planują dla syna. Puki co to pewnie jedyna opcja dom, chyba że będzie miał ubezpieczenie, to wtedy staraj się by załatwili mu oddział rehabilitacji choć na 6 tygodni. Pozdrawiam Bożenka
gość
03-10-2012, 18:20:38

kiedys na forum ktos pisal o leku ktorego koszt za kuracje wynosil 2 tys zla miesiecznie bodajze czy na 2 tyg. juz nie pamietam
czy to chodzilo o cerebrolizyne?
gość
03-10-2012, 19:25:55

Witam,ubezpieczenie ma załatwione, chociaż coś z głowy,ale z tą grupą to nie wiem co będzie, dziś dowiedziałam się to samo co piszesz, że lekarz pisał na jego korzyść i ze opieka miała dalej załatwiać,a ja stara głupia i naiwna dałam się podejść a to wszystko z mojej niewiedzy dali mi wczoraj do podpisania ,, oświadczam iż syn jest swiadomy itd,itd, a to wszystko dlatego że nikt mi nie pomaga i popełniam błąd za błędem, wiem ze masz gorzej odemnie ale masz duzą pomoc ze strony męza zawsze mężczyzna a umnie to prawie babiniec dziękuję Bogu że chociasz ciebie mam, masz doświadczenie i dużo mogę nauczyc się od ciebie, trochę sobie wydrukowałam na temat tej choroby z internetu ale nie ma to jak wytłumaczy ktoś kto ma doświadczenie, czuję się dziś strasznie zmęczona już nic nie robię idę spać. Pozdrawiam
gość
03-10-2012, 19:48:17

Myślę.że takie oświadczenie można szybko obalić, bo przecież nie jesteś biegłym sądowym, nie jesteś lekarzem. Na piśmie złóż następne oświadczenie, oczywiście za potwierdzeniem na kopi, że dzisiaj masz jednak wątpliwości czy rzeczywiście syn w pełni rozumie swoją sytuację, że podpisując oświadczenie bardziej sama chciałaś, aby był świadomy, niż jest to w rzeczywistości i . że wnosisz o ustalenie stanu syna przez kompetentnego lekarza. Nie przejmuj się, co Ci powiedzą, miej to w nosie, a szpital musi się ustosunkować do takiego Twojego oświadczenia i wydać opinię. Załatw to, bo wypną się na Ciebie.
gość
04-10-2012, 18:36:29

Aniux spokojnie da się to pewnie obalić bez większych problemów, złóż wszystkie dokumenty o grupę, poproś lekarza by napisał że syn nie może stawić się osobiście na komisję lekarską wtedy komisja przyjedzie do niego. Mojego tatę odwiedzili na neurologii do tego to był dzień gdzie miał biegunkę, więc tylko z daleka na niego popatrzyli i grupę wypisali bez problemu. Gorzej to będzie jeżeli chodzi o załatwienie renty bo wtedy to jeszcze więcej chcą dokumentów. Nie martw się wystarczy że zobaczą że nie chodzi ma przykurcze, że trzeba go karmić lub ma sondę a czy on jest świadom czy nie to drugorzędna sprawa. W końcu grupę można dostać na niesprawne ciało lub umysł lub to i to.
Mój tato regularnie przegląda się w lusterku - zalecił psycholog, patrzy i patrzy, zakładam mu okulary i znowu pokazuje w lusterku, mówię mu kto jest w lusterku a on skupia wzrok i to długo a ćwiczymy dopiero 2 tygodnie. Mam nadzieję że rozumie to co do niego mówię. Pozdrawiam Bożenka
gość
04-10-2012, 19:28:51

Witam, też tak myślałam nie jestem lekarzem, i mam prawo wierzyć w to co chcę wierzyć, a to jest tak ja im na samym początku mówiłam że go nie ubezwłasnowolnie, bo znajomy policjant mówił mi abym tego nie robiła,bo on jest żonaty wspólny majatek i coś tam jeszcze że to duza odpowiedzialnosc itd, itd, no i szpital chce żeby to opieka załatwiała, a opieka chce żeby szpital, a w sumie to chcą zmusić mnie do ubezwłasnowolnienia i wychodzi na to ze nie mam wyjścia bo liczy się czas, bo jak będzie miał grupę będę mogła starać się o szpital z rehabilitacja , na razie ma prywatnie 2x w tygodniu, w tym szpitalu jest tez opieka socjalna czy jakos tam, nawet przeprowadzali wywiad u mnie w domu.Bożenko mam do ciebie pytanie, syn chce trochę napić się kawy (bo to kawiarz) nie wiem czy to mu nie zaszkodzi? kupiłam ten bidon i pije z niego dobrze i chcę powoli wprowadzać domowe jedzenie ale nie wiem czy pierwszy raz zrobić to w obecności pielęgniarki? boję się że się zakrztusi a ja spanikuje, coraz więcej odczytuję po ruchach ust jak tylko przyjdę to próbuje mówić ,, do domu,do domu,,Pozdrawiam
gość
04-10-2012, 19:53:38

Masz racje od poniedziałku zrobię tak jak piszesz i niech dzieje się co chce, formularz już dałam przełożonej do wypisania w poniedziałek odbiorę i zaniosę do prezydium na komisje co ma byc to będzie nie będę czekać aż oni dojda do porozumienia bardzo ci dziekuje, dzieki Tobie nabieram pewnosci siebie tak czy inaczej trzeba działać a nie czekac aż krasnoludki to załatwią, i wierzę w to ze twój tato cię słyszy życzę ci z całego serca aby odzyskał świadomość Pozdrawiam
gość
04-10-2012, 21:56:48

ma ktos jeszcze jakies doswiadczenie z cebolizyna? jak ja dawkowaliscie? byly ataki padaczkowe?
gość
05-10-2012, 09:30:11

Jutro mija miesiac jak mojej siostrze pekl tetniak prawej tetnicy przedniej,podczas pękniecia tętniaka byla w pracy to była sekunda upadła straciła przytomnośc dostała drgawek w ciagu paru minut zabrano ja do szpitala tam przeprowadzono embolizacje tetniaka ktory był b.duzy ponad 2cm.Po zabiegu była podlaczona do respiratora w spiaczce po jakis dwoch tyg.odłaczyli respirator ale tylko na troche bo dostala ciezkiego zapalenia płuc z którym praktycznie lekarze nie potrafia uporać sie do dzisiaj,znowu ma podłączony respirator ciagle ja odssysaja miała do tego ciezki kaszel ktory strasznie ja meczył,zdazaja sie dni w których ma otwarte oczy ale mamy wrazenie ze jest odległa,nie wiemy tak naprawde czy nas słyszy poznaje na ile ten mozg zostal uszkodzony,lekarze twierdza ze prawdopodobnie ma porazona lewa strone ciala.ale w zasadzie od mc nie ma z nia zadnego kontaktu jeszce wczesniej wydawało nam sie za mruga oczami w ramach odpowiedzi albo porusza palcem ale teraz przewaznie oczy ma zamkniete.straszne jest to czekanie i ta niepewnosc co moze sie jescze wydarzyc...Moze ktos na forum wie czy po tak dlugim pobycie na intensywnej terapii po peknietym tetniaku praktycznie bez zadnego kontaktu z siostra przez ten caly okres jaka jest szansa na wyzdrowienie i jak dlugo moze jescze potrwac jej pobyt na intensywnej terapii,moze ktos z was zna podobny przypadek ((( monia
gość
05-10-2012, 17:06:04

aniaiania 2008-07-31 08:39:00 Maciel - oddziały REHABI;ITACJI NEUROLOGICZENJ w woj. śląskim:
ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ
ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ
MIKOŁÓW WARYŃSKIEGO 4
032 226 08 60
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITAL MIEJSKI" W SOSNOWCU
SOSNOWIEC SZPITALNA 1
(032)296 42 19
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZESPÓŁ ZAKŁADÓW OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITAL MIEJSKI" W SOSNOWCU
SOSNOWIEC SZPITALNA 1
032/296-41-50
SP ZOZ "REPTY" GÓRNOŚLĄSKIE CENTRUM REHABILITACJI
ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 3
TARNOWSKIE GÓRY ŚNIADECKIEGO 1
ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 1
ODDZIAŁ REHABILITACJI SCHORZEŃ NEUROLOGICZNYCH 2
NZOZ ZESPÓŁ SANATORYJNO-SZPITALNY REHABILITACJI NARZĄDU RUCHU "GWAREK"
ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ WTÓRNEJ
GOCZAŁKOWICE ZDRÓJ UZDROWISKOWA 51
032 2107354
NZOZ ZESPÓŁ SANATORYJNO-SZPITALNY REHABILITACJI NARZĄDU RUCHU "GWAREK"
ODDZIAŁ REHABILITACJI NEUROLOGICZNEJ WTÓRNEJ DLA DOROSŁYCH
GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ UZDROWISKOWA 51
2107354
To są tylko adresy nie znam żadnego, o Reptach słyszałam różne opinie - i dobre i złe

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: