Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-04-2012, 17:52:23

Witam :)
Gosiu ani mi do głowy nie przyszło obrażanie się :D
Mój Krzyś trochę gorzej , ruchowo coś też :( Tydzień temu dużo lepiej chodził , teraz jakby się coś zablokowało. No i jakaś bakteria, chyba coś poważnego bo nie wolno mu jeść na jadalni a rehabilitant przychodzi do pokoju. Na stole zalecenia dla odwiedzających : nie siadać na łóżku, po każdym kontakcie myć ręce itp... maseczki i fartuchy ochronne . Jutro będę dzwonić do lekarki , dowiem się co to za świństwo. Na wyjęcie rurki na razie nie ma szans i w dalszym ciągu ten ból gardła. Następne kontrolne badania ma w piątek.
Ja już też załatwiam pomału grupę w ZUS , ale potrzebuje zaświadczenie od lekarza , więc dopiero jak będę u niego.
Nie wiem gdzie załatwia się pielęgniarkę środowiskową , tak więc czekam na pomoc :D
Pozdrawiam
Betina
Początkująca
16-04-2012, 18:42:28

Pielegniarke srodowiskowa zalatwia sie u lekarza rodzinnego, do ktorego nalezy chory. Z tym skierowaniem wypisanym na recepcie idzie sie do pokoju pielegniarek srodowiskowych- powinny byc w tym samym osrodku zdrowia i umawia sie sie wizyte.
Nie myl pielegniarek srodowiskowych z tymi z mopsu bo to co innego. Pielegniarki srodowiskowe nie pomagaja w higienie itp.
Mojej mamie pielegniarka srodowiskowa co tydzien pobiera krew.
Pamietaj, ze skierowanie od lekarza o grupe inwalidzka jest wazne 30 dni od wystawienia a musisz miec ze soba historie choroby wiec nie wiem czy przed wypisem dostaniesz opis choroby.
Jak lekarz zaznaczy w tym opisie, ze chory nie jest zdolny do samodzielnej podrozy na komisje to dostaniesz ooswiadczenie o grupie zaocznie.
Zaswiadczenie wydane zaocznie z tego co mi powiedziano jest czasowe chyba wazne 2 lata zeby bylo na dluzej chory musi osobiscie sie stawic.
Jak cos niejasne to pytaj
Początkująca
16-04-2012, 18:53:32

Gosiu 1954 zlozylam wniosek w imieniu mamy o te 150zl z powiatowego centrum orzekania o niepelnosprawnosci, z ZUSU nie dostanie bo nie jest rencistka ale emerytka. Masz racje kazdy grosz sie liczy. Rehabilitacja kosztuje. A teraz musimy zadbac o to zeby mama miala pelen zasieg poruszania glowa bo teraz prawie w ogole nia nie porusza w szpitalu rehabilitowali tylko nogi a o rozciaganiu i o innych rzeczach nie pamietali. Szkoda slow.
gość
16-04-2012, 19:11:47

Aisa bardzo dziękuję za odpowiedź :).
Weszłam na stronę naszego PZON i pisze cytuje:
Do wniosku o wydanie orzeczenia po raz pierwszy należy dołączyć:
1) zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia wydane dla potrzeb Zespołu – ważne 30 dni od daty wystawienia!!!
2) dokumentację medyczną mogącą mieć wpływ na ustalenie niepełnosprawności / stopnia niepełnosprawności, tj.:
a) k***i z poradni prowadzących – potwierdzone za zgodność z oryginałem,
b) dokumentację leczenia szpitalnego (np. karty wypisowe, karty informacyjne),
c) aktualne wyniki badań (np. opisu RTG, audiogramu, spirometrii),
d) opinię psychologiczną z 2 ostatnich lat z uwzględnieniem stopnia upośledzenia i ilorazu inteligencji
e) inną dokumentację medyczną będącą w posiadaniu strony.
Mam wszystkie wypisy ze szpitala , w tym OIOM. Spróbuje , tym bardziej że mogę złożyć wniosek elektronicznie :)
Pozdrawiam serdecznie
Betina
Początkująca
16-04-2012, 20:02:31

Betinko.Nie ma sprawy. Zrob ksero tych wypisow i wynikow bo oni to zabiora oryginaly daj im do wgladu. Moze lepiej idz osobiscie ja poszlam i udalo mi sie "wcisnac" mame na najblizsze spotkanie komisji i to jeszcze 1 w kolejce. W sumie 3 tyg czekania. A jak w osob elektroniczny sie dodaje dokumentacje? Bo ja musialam to osobiscie przyniesc zeby to od razu zalaczyli do wniosku?
gość
16-04-2012, 20:12:40

Masz rację lepiej osobiście, bo z tym wnioskiem to jest tak że załączasz skany, a potem i tak oryginały do wglądu :)
Ciągle coś załatwiam, ganiam po urzędach , marzę o tygodniu nicnierobienia , hehhehe wy też tak macie ?
Betina
Forumowiczka
16-04-2012, 20:31:31

aisa55 2012-04-16 20:53:32 Gosiu 1954 zlozylam wniosek w imieniu mamy o te 150zl z powiatowego centrum orzekania o niepelnosprawnosci, z ZUSU nie dostanie bo nie jest rencistka ale emerytka. Masz racje kazdy grosz sie liczy. Rehabilitacja kosztuje. A teraz musimy zadbac o to zeby mama miala pelen zasieg poruszania glowa bo teraz prawie w ogole nia nie porusza w szpitalu rehabilitowali tylko nogi a o rozciaganiu i o innych rzeczach nie pamietali. Szkoda slow.
aisa 55 , troszkę pomyliłaś pojęcia , tym bardziej ,jeżeli mama jest emerytką to należy jej się dodatek z ZUS , ale trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności z ZUS /, tzw grupa , bez pieniędzy/ ,jezeli lekarz zaznaczy ,że nie może się stawic na komisje to przyjeżdzają do domu, a centrum orzekania o niepełnosprawności ,wydaja zaocznie , przewaznie na rok. Gdy będziesz miała tą tzw. grupę z ZUS , to wtedy rezygnujesz w imieniu mamy z tych 150 zł. w MOPS i prosisz o przysyłanie razem z emeryturą dodatku pielęgnacyjnego i dostajecie 187 zł. Jedno orzeczenie nie ma nic wspólnego z drugim .Mając tylko orzeczenie z Zus nie dostaniesz karty parkingowej, dofinansowania do turnusu rehabilitacyjnego , likwidacji barier architektonicznych ,itp. Dlatego dobrz mieć orzeczenie i jedno i drugie . Przepraszam , za te mądrości ha,ha,ha ,ale to są realia życia opiekunów. A co do szyi mamy , to próbuj kilka razy dziennie , masować mamę ręka ,lub wilgotną gabką , tak jak byś ją głaskała od brody do obojczyka i odwrotnie , jest to doskonały masaż na rozciągnięcie mieśni szyjnych. Tylko nie spodziewaj się rewelacji ,bo to długotrwały proces. Powodzenia.
Forumowiczka
16-04-2012, 20:46:48

Gość 2012-04-16 19:52:23 Witam :)
Gosiu ani mi do głowy nie przyszło obrażanie się :D
Mój Krzyś trochę gorzej , ruchowo coś też :( Tydzień temu dużo lepiej chodził , teraz jakby się coś zablokowało. No i jakaś bakteria, chyba coś poważnego bo nie wolno mu jeść na jadalni a rehabilitant przychodzi do pokoju. Na stole zalecenia dla odwiedzających : nie siadać na łóżku, po każdym kontakcie myć ręce itp... maseczki i fartuchy ochronne . Jutro będę dzwonić do lekarki , dowiem się co to za świństwo. Na wyjęcie rurki na razie nie ma szans i w dalszym ciągu ten ból gardła. Następne kontrolne badania ma w piątek.
Ja już też załatwiam pomału grupę w ZUS , ale potrzebuje zaświadczenie od lekarza , więc dopiero jak będę u niego.
Nie wiem gdzie załatwia się pielęgniarkę środowiskową , tak więc czekam na pomoc :D
Pozdrawiam
Betina
Betinko , tak mi ćię żal i Krzysia , tak się obydwoje męczycie, ale tak zapisano i musicie walczyć. Przyjaciółko moja , równocześnie z wnioskiem do ZUS o niepełnosprawnosci , zanoś wniosek do Centrum Orzekania o niepełnosprawności . Są to 2 rózne Organy i najlepiej mieć dwa orzeczenia. Dlaczego ? wyjaśniłąm dokładni poniżej do aisa 55 , to sobie poczytaj. A pielęgniarka środowiskowa , będzie przychodziła do Krzysia / jeżeli to zgłosisz/ , ale będzie wykonywała czysto medyczne usługi tzn. zmaina opatrunku ,podanie zastrzyku itp . a jezeli chcesz aby ktoś przychodził do opieki , kiedy Ty jesteś w pracy np. to wtedy trzeba kogoś z MOPS lub hospicjum. Częsciowo jest to płatne , zalezne od dochodu chorego, ale jest do załatwienia. Ja też , mimo ,ze już większość spraw mam za sobą /dlatego jestem taka mądra ha,ha,ha/ to chętnie bym przez kilka dni nie wychodziła z domu i własnie w niedziele trafiła się okazja ,deszcz, zimno,mokro i sobie posiedzieliśmy w domku , oj jak fajnie było. A od dziś znowu kierat. Głowa do góry ,powodzenia ,trzymam kciuki aby wszystko udało się załatwić , no i zdrówka dla Krzysia. Pa
Początkująca
17-04-2012, 06:44:39

Gosiu 1954, dzieki za wyjasnienie ale i tak w sumie musze miec oswiadczenie o niepelnosprawnosci pozniej pojde do Zusu. Dobry pomysl z tym masazem ja myslalam o takim lagodnym glaskaniu szyji i ramion ale skorzystam z twojego pomyslu. Mamy dobra rehabilitantke.
Betinka tez mam dosc biurokracji a teraz jeszcze musze mame na wozek i do protetyka chodzic a podjazd w mamy bloku wola o pomste do nieba trzeba niezle sie spiac zeby ja zwiezc. Co tydzien w czwartek musze leciec oddac krew mamy do badania a w piatek po wyniki i prosto do lekarza.
Wasi bliscy uzywaja pieluch? Czy sygnalizuja potrzeby fizjologiczne
gość
17-04-2012, 13:58:11

Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić kwestie tomografu,
czy za pomocą tego badania co można stwierdzić dokładnie?
stopień uszkodzenia mózgu?
pytam ponieważ ktoś z mojej rodziny stracił przytomność i trafił na SOR potem przewieźli go na oiom.
mineło 2 dni i nie odzyskał przytomności.
przepraszam że tak mało informacji piszę ale nie znam szczegółów.
wiem jedynie że sytuacja była podobna kiedyś z tym że wiem co (coś powodowało ucisk w mózgu) i niestety nie nadawało się to do leczenia chirurgicznego i farmakologicznego.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: