Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-04-2012, 15:39:45

Gość 2012-04-15 14:10:42 Dziękuję J. Przeżywaliśmy już różne wzloty i upadki. Już dwa razy lekarz prowadzący na intensywnej terapii dawał bratu 2-3 dni życia. Janusz miał zapalenie płuc, inną infekcję A on nadal żyje i całkiem niezłe robi postępy Nie mamy jednak nadal z nim kontaktu świadomego. Chociaż czasami mamy wrażenie, że coś do niego dociera, to jednak innym razem tracimy tą pewność. Czy mogą to być jedynie przebłyski świadomości... A może to jest tak jak mówią lekarze: widzimy to co chcemy zobaczyć...
Jeszcze raz dziękuję za informacje, ciepłe słowa i serdecznie Wszystkich Was pozdrawiam.
Nie poddawajcie się, nie słuchajcie lekarzy, wyjście ze śpiączki to nie jak na amerykańskich filmach że pacjent po 10 lata otwiera oczy, wstaje, chodzi, mówi.
Niestety prawdę wygląda inaczej. świadomość może wracać skokami, raz jest raz jej niema, z biegiem czasu, więcej jest nież jej nie ma. Może być cześciowa, znikoma lub całkowita, mogą być takie odloty i przebłyski.
Lekarze obserwuję pacjenta przez 1 minutę na obchodzie, jakie jest prawdopodobieństwo że trafią akurat na powrót świadomości?
To że ktoś ma zamknięte oczy nie oznacza że nie jest świadomoy i odwrotnie. To naprawdę skomplikowane.
Oglądałem film, gdzie ludzie z zamkniętymi oczami, prowadzają pod pachy, oni prawie powłóczą nogami. Ale to najlepszy bodziec. Stanąć na nogi. Pacjent wtedy wie że nie jest skazany na łóżko, trzeba go motywować, stymulować, różne bodźce. Ale ten najważniejszy.
Wiem że w pewnym etapie choroby (na początku) nie jest to możliwe, ale dlatego jak najszybciej należy rozpocząć rehabilitację, ruchy bierne (już teraz), pionizacja w łóżku (sadzanie) i pionizacja bierna na stole pionizacyjnym, potem czynna na nogach lub w parapodium.
Dziękuję bardzo. Te informacje naprawdę dodały mi wiary i sił:)
Essi
Essi
gość
15-04-2012, 20:21:05

Essi
to dla Ciebie http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=TSRErB-g244
Forumowiczka
15-04-2012, 20:26:35

aisa55 2012-04-15 10:47:42 "do Pana od mlodej zony 21lat" moja mama tez tak reagowala i nie otwierala oczu albo raz otwierala jedno na chwile, jednego dnia tylko jakby mrugala zeby je otworzyc. Jak sie jej teraz pytam to mowi ze chciala otworzyc ale nie umiala cialo sie jej nie sluchalo.
Do Kowalowej, cwiczenia logopedyczne sa bardzo wazne a polegaja na roznych ruchach jezyka typu sprobuj siegnac jezykiem do brody potem nabrac powietrza w usta i nie wypuszczac, dmuchac piorko zeby sie ruszalo- pozniej chusteczke higieniczna, dmuchanie wody takie robienie babelkow w butelce z woda przez slomke. wypychanie raz jednego policzka jezykiem raz drugiego. raz jezyk w jeden kacik ust raz w drugi.
Mam pytanie czy ktos z Was pobiera swiadczenie pielegnacyjne? Czuje sie jakby codziennie mi ktos klody pod nogi podkladal. Mam mame w domu oczywiscie wymaga opieki 24h musialam odejsc z pracy- myslalam ze na razie pojde na zasilek dla bezrobotnych a okazalo sie ze nie mialam odprowadzanych skladek na fundundusz pracy( w ogole nie wiedzialam ze cos takiego istnieje) wiec zasilku nie dostane. 24 kwietnia mama idzie na komisje o przyznanie grupy inwalidzkiej. Mama jest mezatka ma emeryture moj tata pracuje do 04 czerwca pozniej odchodzi z pracy zeby z nia zostac w domu a ja bede szukac pracy. 3 miesiace bez dochodu to dla mnie katastrofa ciekawe czy znajde szybko jakas prace. Myslicie ze moga mi przynac swiadczenie pielegnacyjne na mame na te 3 miesiace? Jakie sa warunki bo przepisy nie sa jednoznaczne?
aisa , oczywiście ,że należy Ci się dodatek pielęgnacyjny , najważniejszym warunkiem jest : nie posiadanie innych dochodów , no i oczywiście orzeczenie o niepełnosprawności mamy. Przyznają Ci ,od daty orzeczenia., a orzeczenie od daty złożenia wniosku. Powodzenia
Forumowiczka
15-04-2012, 20:50:49

Betinko , witam i jeszcze raz przepraszam , za tą pomyłkę z imieniem , wiem, jak mogłam pomylić moją przyjaciółkę z kimś innym ? ha,ha,ha . Ale już się nie gniewaj , tylko napisz co u Krzysia, czy go wyściskałaś , aby starczyło na cały tydzień? Mam nadzieję ,ze nie przejęłaś się jego fochami / o ile miał/ bo do jutra wszystko minie. Pozdrawiam serdecznie
gość
15-04-2012, 22:03:34

Czesc Gosiu jestem w skowronkach poniewaz u miska zauwazyłam pozytywna nowinke:0
Zaczełam go gilgotac pod pacha,najpierw lekko uderzał reka w brode moja,pozniej jak juz sie wkurzył do pełnym impetem mnie odepchnał,kochana wykazał swa agresje na cos co go denerwowało,wiem ze moze tak nie powinnam go prowokowac ale suzukam u niego nowych bodzccow,pozniej pokazałam mu jak dmuchac w piorko i kochaniutka dmuchnał sam dwa razy,wiesz jak sie ucieszyłam jak mała dziewczynka,on robi takie małe postepy powoli ciesze sie:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Początkująca
16-04-2012, 07:45:52

Gosiu 1954 bardzo dziekuje, od razu tak zrobie jak dostane orzeczenie, jestem ubezpieczona do 03 maja wiec mam nadzieje ze do tego czasu przyjdzie orzeczenie, bo jak nie to musze isc do urzedu pracy zarejestrowac sie jako bezrobotna co mi sie nie usmiecha bo jeszcze mi znajda prace bo jak czlowiek nie moze pracowac to sie praca znajdzie przypadkiem
gość
16-04-2012, 14:37:02

Gość 2012-04-15 22:21:05 Essi
to dla Ciebie http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=TSRErB-g244
Dziękuję :) Ładne słowa
Muszę się czymś podzielić:
Dzisiaj, jak byłam u brata w szpitalu, to żona dała mu na patyczku owiniętym gazą wody, a on aż głową za tym sięgał. Zapytałam więc pielęgniarkę, czy można mu troszkę łyżeczką dać pić i okazało się, że kompot ładnie zaczął łykać (po 49 dniach, przez ten czas nic nie miał w ustach) Taki mały-duży powód do radości:)
Początkująca
16-04-2012, 14:43:00

Witam Was moi kochani, witam serdecznie stałych bywalców, witam również tych nowych- to świetnie, że ludzi przybywa i wymieniacie się doświadczeniami.
Codziennie śledzę Wasze wpisy, szczególnie Twoje Karolinko, Gosi i Betinki.
Karola cieszę się, że są postępy, nie załamuj się, zbyt dużo przetrwałaś, żeby to tak zostawić. Raz jest lepiej, raz jest gorzej, jak widzisz po swoim ostatnim małym sukcesie- po każdej burzy wychodzi słońce.
Dlatego życzę Wam wszystkim jak najmniej burz, tylko całą masę sukcesów, nawet tych najmniejszych, bo chyba te najmniejsze najbardziej cieszą!
www.spiaczka.eu nowy serwis poświęcony tematyce śpiączki- artyuły, zdjęcia, linki, news'y (możliwość dodawania przez wszystkich użytkowników) oraz obszerne FORUM WWW.SPIACZKA.EU WWW.SPIACZKA.EU WWW.SPIACZKA.EU
Forumowiczka
16-04-2012, 15:50:51

aisa55 2012-04-16 09:45:52 Gosiu 1954 bardzo dziekuje, od razu tak zrobie jak dostane orzeczenie, jestem ubezpieczona do 03 maja wiec mam nadzieje ze do tego czasu przyjdzie orzeczenie, bo jak nie to musze isc do urzedu pracy zarejestrowac sie jako bezrobotna co mi sie nie usmiecha bo jeszcze mi znajda prace bo jak czlowiek nie moze pracowac to sie praca znajdzie przypadkiem
Cieszę się ,że mogłam pomóc , na orzeczenie czeka się srednio około 2 tygodni od daty złożenia wniosku. Myslę więc ,że wszystko dobrze się ułoży. Nie wiem czy pisałam , swiadczenie rehabilitacyjne wynosi około 590 zł , ale jeszcze należy się dodatek pielęgnacyjny w kwocie 159 zł z MOPS , lub 182 zł z ZUS, ale aby otrzymać świadczenie z ZUS trzeba mieć orzeczenie o niepełnosprawności z ZUS. Tak,że dobrze by było , abyś do ZUS również złożyła wniosek /komisja przychodzi do domu/ , przecież żadna zotówka nie lezy na ulicy , a każdy grosz się liczy. Jedno orzeczenie nie przeszkadza drugiemu . Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania , to chętnie odpowiem , w miarę swojej wiedzy. Pozdrawiam serdecznie.
Forumowiczka
16-04-2012, 16:04:20

kowalowa 2012-04-16 00:03:34 Czesc Gosiu jestem w skowronkach poniewaz u miska zauwazyłam pozytywna nowinke:0
Zaczełam go gilgotac pod pacha,najpierw lekko uderzał reka w brode moja,pozniej jak juz sie wkurzył do pełnym impetem mnie odepchnał,kochana wykazał swa agresje na cos co go denerwowało,wiem ze moze tak nie powinnam go prowokowac ale suzukam u niego nowych bodzccow,pozniej pokazałam mu jak dmuchac w piorko i kochaniutka dmuchnał sam dwa razy,wiesz jak sie ucieszyłam jak mała dziewczynka,on robi takie małe postepy powoli ciesze sie:)
Cieszę się , że Misiu idzie do przodu , musisz go motywować , a On da radę.
Ja to już machnęłąm ręką , dół goni doła , a ostatnio tak mi dał popalić ,że szkoda słów . Robię to co mam robić , jeżeli chodzi o opiekę i nic nie wymyślam nowego odnosnie rehabilitacji. Ja się staram ,latam ,załatwiam / nie muszę Ci mówić ile się trzeba nachodzić za tym / ludzie latami czekają na takie rehabilitacje czy badania, a uparciuch : no,no,no k...wa .Przecież nie bedę się z nim bić , a tylko chwila i On mi przyłozy w złości /oj ręka mu odpadnie ha,ha,ha/ . Doszłam do wniosku : nie , to nie, trudno . Ale Ty zaczepiaj Miśka ,jesteś młoda i coś Ci się od życia należy , oczywiście z ukochanym . Walcz
Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Reklama: