asia4824 2012-01-21 23:13:34 Dzisiaj zauważyłam odleżyny ale mam już sól fizjologiczną do przemywania ran i plastry ze srebrem.Czytam to forum bardzo uważnie i w ogóle dzięki,że jest ktoś kto chce pomóc.Trzymajcie się
- do odkażania, przemywania ran czy zmienionej skóry: octenisept (można stosować też do jamy ustnej)
- plastry hydrożelowe wspomagające gojenie: comfeel
- wit. B12 w płynie (kapsułki na receptę) - to nie sprawdzone u nas ale podobno skuteczne, trzeba nanosić na ranę, ale nic więcej nie wiem :(
- plastry ze srebrem: Augmentin Ag - stosowaliśmy ale lekarze mieli sprzeczne opinie o ich skuteczności, na płytkie rany pewnie działają wspomagająco, my przyklejaliśmy plaster ze srebrem i na to comfeel.
- jeśli jest to "tylko" otarcie to dobra jest maść witaminowa (to też stosują w szpitalu).
W szpitalu naświetlają rany lampą bioptrpon i stosują swoje leki + chirurg oczyszcza. Ale nasze odleżyny są ogromne i głębokie.
Nie czytałam jeszcze Waszej historii ale jeśli się pojawiły odleżyny to znaczy, że są do nich skłonności, poczytajcie i wdrożcie profilaktykę przeciwodleżynową, kupcie - jest refundowany albo pożyczcie materac przeciwodleżynowy. I druga sprawa koniecznie dużo białka w pożywieniu i białko Protifar do kupienia w aptece.