Badania naukowe przeprowadzone na nowojorskim Columbia University Medical Center pokazują, ze dieta bogata w kwsay omega-3 może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Wyższy poziom wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na obniżenie poziomu beta-amyloidu (białko tworzące płytki starcze, niszczące komórki nerwowe) w osoczu, który jest odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera. Badania zostały przeprowadzone na dużej grupie pacjentów, którzy nie byli dotknięci demencją. Obserwacje pacjentów, pokazują, że wystarczy tylko jeden gram zdrowych tłuszczów by zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Być może dieta bogata w kwasy omega-3 pozwoli na leczenie choroby Alzheimera. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie to m.in.: tuńczyk, łosoś, warzywa liściaste, olej rzepakowy oraz lniany, fasola, orzechy, owoce oraz chude mięso.