Reklama:

Nagła utrata pamięci krótkotrwałej. (12)

Forum: Pamięć i koncentracja

gość
10-08-2014, 11:42:07

Mama lat 55 nagle straciła pamięć krótkotrwałą - zaczęła w kółko pytać co to za dzień? Jaki miesiąc? Czy ma wolne? Pojechaliśmy do szpitala została przyjęta na oddział. Ogólnie sprawna fizycznie, z wysokim ciśnieniem i utratą pamięci. Lekarz stwierdził że to niedotlenienie mózgu. Moje pytanie brzmi czy to jest odwracalne? Czy wróci do pełnej sprawności umysłowej? Czy miał ktoś podobny przypadek? Proszę o odpowiedź martwię się :(
Początkująca
25-08-2014, 12:03:26

Witam,
z tego co Pani napisała to najprawdopodobniej utrata pamięci jest związana z niedotlenieniem mózgu i wysokim ciśnieniem. Jeśli ten stan nie trwał zbyt długo, to mama powinna wrócić do sprawności umysłowej, pod warunkiem, że nie są to symptomy rozwijającej się choroby otępiennej. Jednak i taki stan wcześnie wykryty można poprawić oraz zatrzymać dalsze postępowanie ewentualnej choroby. Ważna na tu i teraz jest rehabilitacja neuropsychologiczna czyli zbiór zadań pobudzających odpowiednie ośrodki w mózgu tak by ćwiczyć pamięć, procesy zapamiętywania i odtwarzania itd. Jeśli mama jest w tej chwili pod opieką lekarzy to warto podzielić się z nimi swoimi obawami tak by mogli na spokojnie Pani wszystko wyjaśnić.
Życzę Mamie zdrowia!
http://neuropsycholog.ouvi.pl
gość
20-04-2015, 19:35:27

Witam, moja mama ma podobny problem a mianowicie miała udar niedokrwienny prawej okolicy skroniowej. Mama ma duże problemy z pamięcią krótkotrwałą;/ zdążyłam zaobserwować że np wyjdę z sali w której mama przebywa na ok 3 minuty a mama nie pamięta że w ogóle u niej byłam, gdy wracam po tych 3 minutach, pytam się jaki jest dzień też zapomina a parę minut wcześniej mówiłam Jej ze mamy taki i taki dzień. Ogólnie rozpoznaje członków rodziny pamięta imiona. Strasznie martwie się,że tak już Jej zostanie.Bardzo proszę o poradę czy ktoś spotkał sie z podobnym przypadkiem:(???
Pozdrawiam
gość
22-03-2016, 20:02:07

witam mam corke ktora ma 22 lata . juz pare razy stracila swiadomosc co robi / jechala autobusem wysiadla na przystanku przeszla przez ulice kiedy sie wywrocila ocknela sie i nie pamietala jak tam sie znalazla co w tym przypadku robic moze ktos wie ato moj adres email baasia68@wp.pl bede wzieczna za kazda pomoc .pozdrawiam barbara
Początkujący
24-03-2016, 07:50:55

Kup jej może najpierw [url=http://asmag.pl/produkty-z-magnezem/aspafar/]dobry magnez w tabletkach[/url]. Może ma po prostu niedobory. Nie zaszkodzi, a może pomóc.
gość
17-04-2016, 12:08:43

Witam serdecznie, posiadam krople do nosa Semax 0,1% lub 1%. Jest to obecnie najlepszy lek ( bez chemii -peptydowy) do leczenia skutków udaru mózgu jak i profilaktyki ( poprawia pamięć , koncentrację, zapamiętywanie, usprawnia pracę mózgu itd), jest produkowany i dostępny tylko w Rosji. Opis produktu: www.semax.ru 693964327. Zainteresowanych proszę o kontakt.
Wtajemniczona
07-06-2016, 10:51:04

Gość 2015-04-20 21:35:27
Witam, moja mama ma podobny problem a mianowicie miała udar niedokrwienny prawej okolicy skroniowej. Mama ma duże problemy z pamięcią krótkotrwałą;/ zdążyłam zaobserwować że np wyjdę z sali w której mama przebywa na ok 3 minuty a mama nie pamięta że w ogóle u niej byłam, gdy wracam po tych 3 minutach, pytam się jaki jest dzień też zapomina a parę minut wcześniej mówiłam Jej ze mamy taki i taki dzień. Ogólnie rozpoznaje członków rodziny pamięta imiona. Strasznie martwie się,że tak już Jej zostanie.Bardzo proszę o poradę czy ktoś spotkał sie z podobnym przypadkiem:(???
Pozdrawiam
gość
12-06-2016, 20:12:49

Witam. Mam 21 lat i częste zaniki pamięci. Podam przykład- wchodzę do sklepu po zakupy, robię zakupy, wychodzę i nie pamiętam w jaki sposób zrobiłam te zakupy i co się wtedy działo. Najgorsze jest to, że czasami dosłownie wyłącza mi się świadomość jak prowadzę samochód. Oczywiście zapamiętanie, że zaraz mam coś zrobić, to wiadomo, że tego nie zrobię bo zapomnę. Czuję jakbym miała chwilami taki przeciąg w głowie dosłownie nie pamiętam takich ważnych rzeczy które zdarzyły się przed chwilą. Czasami np. oglądam film i gdy jest reklama to przez cały czas trwania reklam zastanawiam się jakiż to ja film przed chwilą oglądałam. Nie wiem co jest, co mam zrobić? Jestem trochę przestraszona bo coraz poważniejsze momenty się takie zdarzają. Napomknę tylko, że nauka wchodzi mi dobrze do głowy o dziwo. A badania krwi kilka razy miałam i wszystko w normach....
gość
07-12-2016, 15:44:25

Mam 67 lat. Od około 5 lat - co kilka miesięcy - powtarza mi się około półgodzinny zanik pamięci. Występuje w różnych sytuacjach tak, że trudno przypisać go do konkretnej. Nie pamiętam co w tym czasie robię ale działam w miarę normalnie niczego nie pamiętając. Po około pół godziny zaczyna wracać pamięć i wszystko jest normalnie przez kilka miesięcy. Po ostatnich zajściach jestem prawie pewien, że przed zanikiem robi mi się niedobrze i zanim zdążę zareagować jestem w stanie niepamięci. Od pierwszego razu chodzę od neurologa do kardiologa (ciśnienia nie mam wysokiego ale niskie tętno + - 45 ud/min). Wszystkie badania i wyniki są dobre a efekty j.w.
Początkująca
09-12-2016, 07:10:58

Ja zauważyłam że od czasu do czasu zapominam drobne rzeczy czy fakty. Dzwoni do mnie np mama i informuje że za 3 godziny gdzieś jedzie, a pózniej zadzwonie do niej wogóle nie pamiętają że ona mówi że gdzies jedzie. Czy to są jakieś złe objawy? Mam iść do lekarza? Mam dopiero 25 lat!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: