Reklama:

Dieta w chorobie Alzheimera

Dieta w chorobie Alzheimera

Panthermedia

Zdrowe i szczęśliwe osoby w średnim wieku

Choroba Alzheimera zaliczana jest do chorób ośrodkowego układu nerwowego (OUN) o podłożu neurodegeneracyjnym. Przyczyny tej choroby nie zostały do dziś poznane, choć wymienia się tutaj zarówno czynniki genetyczne (predyspozycja genetyczna) jak i środowiskowe.

Reklama:

Dieta w chorobie Alzheimera - Objawy i przebieg

Jest to schorzenie nieuleczalne, które postępuje wraz z wiekiem. W początkowym okresie życia nie daje ono żadnych objawów. Ujawniają się one około 60go roku życia. U pacjentów występują zaniki pamięci, zaburzenia świadomości oraz problemy psychiczne.

Wykazano, iż na przebieg choroby mają wpływ także m.in. choroby układu krążenia czy kostnego. Z czasem osoby dotknięte choroba Alzheimera są zdolne do samodzielnego i sprawnego funkcjonowania w życiu codziennym (wymagają 24godzinnej opieki). Lekarze od bardzo dawna zwracają szczególną uwagę w przypadku tej choroby na dietę pacjenta.

Zalecana jest bowiem dieta śródziemnomorska. Jakie produkty powinny znajdować się w jadłospisie osoby z chorobą Alzheimera? Jaki produktów najlepiej unikać?

Produkty zalecane w chorobie Alzheimera

Badania naukowe oraz obserwacje lekarskie wskazują, między innymi na prewencyjne działanie diety śródziemnomorskiej w rozwoju choroby Alzheimera. Ponadto osobą na nią cierpiącym także zaleca się tą dietę. Zawiera ona bowiem duże ilości warzyw, owoców, ryby (zwłaszcza morskie: halibut, śledź, makrela, srdynka), jaja, kasza, pieczywo razowe, chude mięso a także tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy).

Niedobory dekozaheksaenowego (DHA) mogą przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Kluczową kwestią jest także spożywanie odpowiedniej ilości kwasy foliowego, który znajduje się m.in. w: brokułach, natce pietruszki, grochu oraz fasoli).

Nie zaleca się spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż mają one ogromny wpływ na wzrost stężenia cholesterolu (LDL oraz całkowitego). Wykazują działanie prozapalne i mogą prowadzić do miażdżycy. Kwasy te obecne są w dużych ilościach w boczku, tłustym mleku, wędlinach, mięsie oraz topionych serkach.

Jeśli nie wiemy jak dobrać dietę dla osoby cierpiącej na chorobą Alzheimera, można skontaktować się ze specjalistą. Warto pamiętać o tym, by była ona urozmaicona. Jako przekąski słodycze można zastąpić orzeszkami czy płatkami kukurydzianymi.  

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Choroba Alzheimera

Wyniki badan
Na podstawie rezonansu glowy i angiografi glowy katowe zgiecie tetnicy lewej gornej mozdzku, Asymetria tylnych tetnic laczacyh l>p oraz zmian 3×4mm w istocie białej podkorowej i płacie czołowym 2mm c...
gość
Rwa? Meralgia?
Witam, bardzo proszę o sugestie. Od roku mam pewne nawracające objawy, generalnie poniekąd jakby rwy udowej. natomiast nie do końca, ponieważ odczuwam te objawy głównie w pozycji siedzącej z wyprosto...
Problem z pamięcią po covidzie
Hejka, Powiedzciie mi czy jest tutaj ktoś po Covidzie i ma problemy z pamięcią tak jak ja ?
gość
choroba neuronu ruchowego a skakanka
Witam Od paru lat choruje na jak to lekarze określają "chorobę neuronu ruchowego". Co to za choroba dokładnie nie wiadomo, diagnostyka ciągle w toku. W każdym razie na tym etapie wykluczone zostały: ...
Ból łokcia.
Boli mnie prawy łokieć po boku już 2 miesiące. Na początku tylko po pracy ( pracuję w drukarni ) a teraz już prawie cały czas tak, że podnieść mi czajnik ciężko. Smaruję to końską maścią i kupiłem op...
Reklama:
Reklama: