Reklama:

zwyrodnienie korowo-podstawne mózgu... (72)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-07-2023, 05:01:12

Wreszcie trafiłem na rzeczową dyskusję i rzetelne informacje.
U mojej żony w 2018 zdiagnozowano Parkinsona (w wieku 58 lat) ale to było już dwa lata od momentu, w którym żona zaczęła się uskarżać na ból prawego ramienia i mieć trudności w pisaniu. Jest stomatologiem i myśleliśmy, że kłopoty z prawą ręką są związane z wykonywaniem zawodu. Diagnoza z 2018 ścięła nas z nóg ale jeszcze nie było tak źle. Prowadziliśmy do 2021 w miarę normalne życie. Leki typu Madopar działały i pomagały zmniejszyć objawy choroby. Jednakże dawki Madoparu zaczęły rosnąc a objawy nasilać. W 2022 w grudniu chcieliśmy zastosować DBS (głęboką stymulację mózgu - elektrodę). Niestety żona nie została zakwalifikowana i diagnoza została zmieniona na CBD. W maju została potwierdzona ( choroba Wilsona została wykluczona). Dzisiaj zona stopniowo gaśnie, skurcze się nasilają leki już niewiele pomagają. Ma kłopoty z przejściem 200 metrów. Tak samo występują problemy z połykaniem. Nasiliły się ataki podejrzliwości i kontroli mojego telefonu. Uważa, że ktoś w nocy do nas przyjeżdża. Powoli nasilają się również zaburzenia pamięci.
Wasze wpisy na tym forum pomogły mi zrozumieć dalszy przebieg choroby. Jest to tak bardzo rzadka choroba 0,6-0,9 osoby na 100.000 . Dane na ten temat są bardzo znikome.
Zachęcam Was do wymiany swoich doświadczeń na tym forum.
gość
31-07-2024, 07:42:29

Dzień dobry,
czy forum nadal jest aktywne, czy są tu jakieś osoby borykające się z tą chorobą. Moją mamę (63 l.) zdiagnozowano w 2021 r., pierwsze objawy widoczne były już ok. 6 lat temu ale nic nie wskazywało na tą okropną chorobę. Na początku 2024 z dnia na dzień pogorszył się stan mojej mamy. Ze spokojnej kobiety stała się agresywna dla nas i dla samej siebie, ma omamy i leki, nie śpi i krzyczy całe dnie, żadne leki nie pomagają jej wyciszyć, po lekach psychotropowych dostała zatoru płucnego. Po miesiącu spędzonym w szpitalu wróciła w tragicznym stanie do domu, z odleżynami, karmiona przez sondę, lekarze dawali jej kilka dni/tygodni życia. Odstawiliśmy leki psychotropowe i nastąpiło polepszenie stanu zdrowia, mama zaczęła sama jeść, poprzez rehabilitacje udało nam się posadzić ją na wózek inwalidzki, odleżyny zniknęły ale wróciły stany depresyjne i omamy ponownie mało śpi i całe dnie krzyczy. Czy ktoś miał podobnie? Co robić dalej gdy leki nie pomagają?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: