Witajcie,
jestem tu pierwszy raz-NOWA.Mam na imie Irena i skonczylam juz 50 lat,a moj kregoslup jest juz po 70-ce-tak przynajmniej slyszalam pare lat temu.Podam Wam wynik mojego badania MR sprzed 2 lat.
"Na poziomach C3-C7 widoczne sa tylne obwodowe wypukliny materialu tarcz miedzykregowych,ktore lacznie z osteofitoza na krawedziach trzonow wymienionych kregow splycaja czesciowo zachylki boczne kanalu kregowego i kanaly nerwow rdzeniowych prowadzac do obustronnej stenozy.
Zmiany splycaja rowniez plynowa rezerwe przedrdzeniowa kanalu kregowego,bez cech modelowania przedniej powierzchni rdzenia.Plynowa rezerw objetosciowa kanalu kregowego w tym odcinku jest zmniejszona,wymiar AP kanalu kregowego wynosi 11,7mm.
Sygnal rdzenia kregowego i trzonow kregow jest prawidlowy"
Mieszkam od kilku miesiecy w Szwecji.Chodze do szkoly,by nauczyc sie jezyka i w miare normalnie zyc.
W Polsce staralam sie o rente,jednak jej nie otrzymalam.Podobno moja dyskopatia z bolami nie przeszkadza w pracy nauczyciela-slowa orzecznikow.
Teraz choroba WROCILA z silnymi objawami.Nie moge wlasciwie nic robic.Dzis,po 2 tygodniach nieobecnosci w szkole,podjelam probe przetrwania.Niestety,musialam wracac po 1.zajeciach.Powrocilo stare pytanie-A MOZE OPERACJA? JESLI TAK,TO GDZIE,ZA ILE,A MOZE ZA DARMO? Gdie szukac rozwiazania szyjnego problemu?Nadmieniam,ze rowniez ledzwiowy jest naruszony choroba,ale tamten odcinek nie jest tak morderczy.
Bede Wam wdzieczna za wszelkie wskazowki i porady.
Przepraszam za brak polskich znakow,ale mam do dyspozycji szwedzki komputer i brak na nim charakterystycznych dla jezyka polskiego liter m.in.nosowych samoglosek.Mam nadzieje,ze mi pomozecie w znalezieniu rozwiazania problemu.DZIEKI-IRENA