God morgon Irus
Witam Goscia wlasnie zaparzylam kawe na dzien dobry,pijesz czarna czy ze smietanka, bo nie wiem jaka podac?Wiesz Irenko , ja juz tutaj mieszkam na emigracji dokladnie 27 lat i 16 dni,o imieninach nie pamietam, o urodzinach musze he he he, bo mam syna ktory domagal sie prezentow kiedy urodziny byly akurat ... moje, oczywiscie kiedy byl dzieckiem. A teraz o chorobach? E, jeszcze nie ,pozniej.
Mam klopot z jehowymi, znaczy sie swiadkami, tylko nie wiem czego .Kilka lat temu zapukali jak to maja w zwyczaju (sa namolni, nie odpuszcza),akurat uslyszeli moja rozmowe z mezem , kiedy zapytalam po polsku meza, " co za cholera lezie"?okazalo sie ze to Polacy ( chetnie napisalabym z malej litery), wpuscilam tylko z grzecznosci i tak podtrzymywalam, oni mieli to gdzies i na kolejne wizyty sami sie wpraszali( namolni).Mnie zeby ktos powiedzial , ze nie chce , nie interesuje sie zmianami, nie mam czasu , jestem chora,pracuje, zrozumialabym ale nie jehowi. Chcialabym zeby przeczytali to co teraz pisze bo moja wscieklosc nie ma granic .Oni sa tak natretni jak nikt na swiecie!
W piatek , wala , otworzylam, trzy osoby , qrna nie wytrzymam , przywale czyms , nie zapanuje , mowilam ze nie chce, i nie zapraszam, tak powiedzialam ostatnim razem - nie zapraszam , prosze nie przyjezdzac. Szykowalam sie do pracy wiec tymbardziej bylam wsciekla, pojechali.Starczy bo w brzuchu mi sie zagotuje.
Piszesz ze nie planujesz ewentualnej operacji w kraju, ja tak proponowalam gdyz pisalas ze kontynuujesz ubezpieczenie w ZUS, bylam pewna ze w S nie masz ubezpieczenia poniewaz nie pracujesz, dopiero po czasie napisalas mi ze malzonek pracuje wiec teraz wiem , ze masz uprawnienia.U nas koszt prywatnej operacji bez ubezpieczenia idzie w miliony.Wlasnie ten " swiadek " kilka lat temu mowil mi , ze jego wuj mial natychmiastowa operacje internistyczna, nie mial ubezpieczenia , rachunek dostal do zaplacenia na sume 1.5 miliona $.Raczej nie klamia , moj rachunek za wyciecie polipa z zatoki nosowej wyniosl 72 tys. $ oczywiscie ubezpieczenie pokrylo, ja nawet tyle nie zarabiam na rok.Najdrozsze lecznictwo na swiecie jest tutaj, sumy do zaplacenia biora z ksiezyca.Wyciecie polipa trwalo godzine metoda Fess , nie nameczyl sie zbytnio, laparoskop uzywany x- dziesiatki razy , niczego nie zuzyli , nie wstawili, nie dodali a koszt z ksiezyca.
Napisz Irenko jakie dyrektywy dostalas od swojego lekarza, co zaleca, czy dal skierowanie na nowe badanie, bo to stare ma chyba 2 lata.U mnie jeszcze lato chodze w przewiewnych letnich sukienkach , z golymi nogami , po ogrodku biegam boso, temp , zaraz zobacze, jest wczesnie rano 20 st. C, w dzien bedzie 25.
Irenko jesli pamietam , imieniny obchodzilas w Polsce 20 Pazdziernika, wszystkiego najcudowniejszego w zyciu rodzinnym, osobistym , zwlaszcza mocniejszego/ wzmocnionego kregoslupa na calej linii, opanowania jezyka w najwyzszym stopniu, a stac Ciebie na to!- Zyczenia spelniaja sie wiec masz jak w banku.Pisz narazie na forum , bo moj komp, nie dziala korzystam z syna.Glowa nie ma prawa Ciebie bolec , bo musisz wkuwac, tam jest miejsce na wiadomosci a nie na bole.
Jaka dasz mi recepte na walke z nalogiem mojego meza jest namietnym dlugowiecznym nalogowcem przemyslu tytoniowego, czyli papierosiarzem. Jestem na etapie cichych dni , wscieklam sie tydzien temu bo prosby nie skutkuja. Nastepnym razem opisze Tobie ile trwa walka . Dziekuje , ze odezwalas sie Irenko bo mam dola, nie wiesz co to jest! to takie modne w Polsce slowko, kiedys oznaczalo dziure w ziemi a teraz w psychice, i mowi sie mam DOLA , nie dol. Czy ja dzisiaj skoncze to gledzenie czy nie skoncze?, no to pa