Reklama:

zapalenie mózgu - czy ktoś to przechodził!!!!!!!!!! (857)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-04-2009, 11:58:00

A ja nadal żyję.Po zapaleniu mózgu ,które miałam prawie rok temu nie pozostało już prawie śladu!!!Pozdrawiam.J.
gość
18-04-2009, 06:42:00

Witam.
mam pytanie. Moja mama ma zapalenie mózgu prawdopodobnie wirusowe. Jest nieprzytomna leży w szpitalu kilka dni,proszę o opisanie jak przebiega choroba i czy osoby które mają kontakt z chorą muszą też brać antybiotyk. Czekamy z rodziną na wyniki w kierunku boleriozy, bo też może tak być,proszę o coś więcej,pozdrawiam
gość
18-04-2009, 08:03:00

cześć mam na imię Asia. rok temu urodziłam Hanię - jakies 2,5 miesiaca po porodzie zaczely sie silne bole glowy, zawroty, mdlosci - myslalam ze to od zmeczenia, od wachan cisnienia... od osob zyjacych wokol mnie ciagle slyszalam jakies zarzuty ze jestem nerwowa, ze robie dziwne rzeczy - np. czajnik w lazience itp. nie zdawalam sobe z tego sprawy. 3 tyg pozniej odebralo mi polowe ciala - zaczelo sie od dziwnego dretwienia prawej stopy - spadl mi klapek z nogi i nie moglam go juz zalozyc - pol godz pozniej nie moglam sie ani ruszac ani mowic ani myslec choc bylam przytomna. tomograf nic nie wykazal - w szpitalu upierali sie na migrene po porodzie. szczesliwie atak sie powtorzyl w szpitalu - na EEG linie mozgu juz byly proste... rezonans nic nie wykazal dopiero punkcja kregoslupa pokazala iz jest to zapalenie opon o mozgu - bylam w stanie ciezkim, rodzienie nie kazali sie ludzic ze przezyje. dali mi akcylowir i inne plyny - ponad tydzien na oddziale intensywnej terapii a potem 3 na izolatce. dostawalam dziennie 7 litrow kroplowek, leki przeciwpadaczkowe profilaktycznie ktore bore do teraz - w zmniejszonej o wiele niz pierwotna dawka. mam kopoty z pamiecia wyslawianiem sie i skupieniem gdy jestem zmeczona ale wiele osob zdrowych w stanie zmeczenia tez je ma... poza tym jest dobrze - procz przewrazliwienia w mojej rodzinei na punkcie moich zachowan nic sie nie dzieje... nie ejst to choroba zakazna i rodzina nie musi brac antybiotyku. na chorobe te mozna zapasc tylko raz w zyciu pozdrawiam Was cierpiacych i rodziny serdecznie, wspolczuje wszystkim bo jest to tragiczne przezycie - dla mnie trauma gdy nie widzialam mojego malenkiego dziecka ponad miesiac, a potem jeszcze ono mnie nie poznalo okropny bol glowy, przerazliwy najgorszy w zyciu bol podczas punkcji, stany zapaln zyl po kroplowkach, niemoc i ciagle zmeczeni dluuuuuuuuuuugo dluuuuuuugo po wyjsciu ze szpitala, obrzydliwe leki ktore powoduja zmeczenie po ktorych przytylam 13 kg, straszna bezradnosc jesli chodzi o brak pomocy ze str lekarzy gdy bagatelizowali moje objawy, ignorowali męża panie z sali gdy wolali o pomoc kiedy tracilam przytomnosc i wilam sie z bolu... moze to trudne ale ufajcie Bogu!!! nic nie dzieje sie przypadkiem
gość
18-04-2009, 17:47:00

18-04-2009 o 08:42, gość :
Witam.
mam pytanie. Moja mama ma zapalenie mózgu prawdopodobnie wirusowe. Jest nieprzytomna leży w szpitalu kilka dni,proszę o opisanie jak przebiega choroba i czy osoby które mają kontakt z chorą muszą też brać antybiotyk. Czekamy z rodziną na wyniki w kierunku boleriozy, bo też może tak być,proszę o coś więcej,pozdrawiam
Osoby ktore są z mamą nie muszą nic łykać.Jak przebiga choroba? To zalezy jak długo będzie nieprzytomna
gość
18-04-2009, 17:53:00

18-04-2009 o 10:03, gość :
cześć mam na imię Asia. rok temu urodziłam Hanię - jakies 2,5 miesiaca po porodzie zaczely sie silne bole glowy, zawroty, mdlosci - myslalam ze to od zmeczenia, od wachan cisnienia... od osob zyjacych wokol mnie ciagle slyszalam jakies zarzuty ze jestem nerwowa, ze robie dziwne rzeczy - np. czajnik w lazience itp. nie zdawalam sobe z tego sprawy. 3 tyg pozniej odebralo mi polowe ciala - zaczelo sie od dziwnego dretwienia prawej stopy - spadl mi klapek z nogi i nie moglam go juz zalozyc - pol godz pozniej nie moglam sie ani ruszac ani mowic ani myslec choc bylam przytomna. tomograf nic nie wykazal - w szpitalu upierali sie na migrene po porodzie. szczesliwie atak sie powtorzyl w szpitalu - na EEG linie mozgu juz byly proste... rezonans nic nie wykazal dopiero punkcja kregoslupa pokazala iz jest to zapalenie opon o mozgu - bylam w stanie ciezkim, rodzienie nie kazali sie ludzic ze przezyje. dali mi akcylowir i inne plyny - ponad tydzien na oddziale intensywnej terapii a potem 3 na izolatce. dostawalam dziennie 7 litrow kroplowek, leki przeciwpadaczkowe profilaktycznie ktore bore do teraz - w zmniejszonej o wiele niz pierwotna dawka. mam kopoty z pamiecia wyslawianiem sie i skupieniem gdy jestem zmeczona ale wiele osob zdrowych w stanie zmeczenia tez je ma... poza tym jest dobrze - procz przewrazliwienia w mojej rodzinei na punkcie moich zachowan nic sie nie dzieje... nie ejst to choroba zakazna i rodzina nie musi brac antybiotyku. na chorobe te mozna zapasc tylko raz w zyciu pozdrawiam Was cierpiacych i rodziny serdecznie, wspolczuje wszystkim bo jest to tragiczne przezycie - dla mnie trauma gdy nie widzialam mojego malenkiego dziecka ponad miesiac, a potem jeszcze ono mnie nie poznalo okropny bol glowy, przerazliwy najgorszy w zyciu bol podczas punkcji, stany zapaln zyl po kroplowkach, niemoc i ciagle zmeczeni dluuuuuuuuuuugo dluuuuuuugo po wyjsciu ze szpitala, obrzydliwe leki ktore powoduja zmeczenie po ktorych przytylam 13 kg, straszna bezradnosc jesli chodzi o brak pomocy ze str lekarzy gdy bagatelizowali moje objawy, ignorowali męża panie z sali gdy wolali o pomoc kiedy tracilam przytomnosc i wilam sie z bolu... moze to trudne ale ufajcie Bogu!!! nic nie dzieje sie przypadkiem
Ja tez przeszłam tą chorobe rok temu ale zadnych leków przeciwpadaczkowych nie łykam i nie łykałam .Dlaczego Pani łyka skoro jest wszystko ok? Ja tez mam problemy z pamięcią ale wazne ze zyje
gość
18-04-2009, 20:17:00

Witam, również Asię
bardzo Ci współczuje Asiu, tym bardziej, że jesteś młodą osobą, dzięki Bogu, że wyzdrowiałaś. Moja mama już ma 56 lat ale jeszcze nie czas żeby odeszła. Obecnie mama cały czas śpi, w między czasie coś próbuje powiedzieć, ale ma zamknięte oczy. Zastanawiam się tylko ile będzie trwało leczenie i jakie ewentualnie przyniesie szkody. gdzieś czytałam, że przy zapaleniu mózgu - rodzina w kontakcie z chorą osobą musi brać antybiotyk. Właśnie nie wiem dokładnie przy jakim zapaleniu, pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia. Jeśli ktoś wie coś więcej to proszę o informację, pozdrawiam wszystkich.
gość
18-04-2009, 22:11:00

Witam!
Mam nadzieję, że z mamą będzie
Widzę, że dużo ludzi ma problem z podstawową sprawą- na wirusy nie ma antybiotyków, są leki antywirusowe. Antybiotyki stosuje się na bakterie. Jeśli Twoja mama- jak piszesz- choruje na wirusową odmianę tej choroby, to nie ma możliwości zarażenia, bo nie ma czegoś takiego jak wirus zap. opon mózgowych czy też mózgu. Są różne wirusy, które wywołują tę infekcję- np. wirus grypy, ospy, półpaśca, świnki. Co do bakteryjnego zapalenia mózgu i opon, które wywołane są najczęściej pneumokokami lub meningokami, to jest możliwość zarażenia i w tym przypadku jest zalecane profilaktyczne otrzymanie antybiotyku (dotyczy to tylko osób w bliskim i bezpośrednim kontakcie, min. przebywanie w jednym pomieszczeniu podczas choroby).
Mam nadzieję, że przybliżyłam ci chociaż troszkę sytuację,
trzymam kciuki za mamę,
pozdrawiam, hej!
gość
19-04-2009, 06:21:00

Witam
Dziękuję bardzo za informację, jeszcze czekamy z rodziną na bakterię, które zostały przekazane do badania, jeśli zostaną stwierdzone, to wtedy zadecydujemy co będziemy robić. Na razie lekarz stwierdził prawdopodobnie: że jest wirusowe zapalenie (czekamy na wyniki pozostałe, m.in. też na boleriozę), pozdrawiam życzę miłej niedzieli.
gość
20-04-2009, 08:44:00

Ja znam juz taką historię ,ze robia badania na wszystkie wirusy ,bakterie.Mi nic nie wykazały !! Czyli wirusowe zapalenie mózgu i rdzenia kregowego sapdło spadło na mnie jak grom z jasnego nieba.Lekarze są bezradni....
gość
13-05-2009, 08:15:00

18-04-2009 o 19:53, gość :

18-04-2009 o 10:03, gość :
Ja tez przeszłam tą chorobe rok temu ale zadnych leków przeciwpadaczkowych nie łykam i nie łykałam .Dlaczego Pani łyka skoro jest wszystko ok? Ja tez mam problemy z pamięcią ale wazne ze zyje

czesc mialam niedowlad prawej str ciala podczas choroby a ze mogla to byc padaczka dlatego na wszelki wypadek dali mi leki - juz niedlugo bedzie rok. dali mi je rowniez dlatego ze kiedys jakiejs dziewczynie nie dali takich lekow i podczas napadow padaczki w pozniejszym okresie cofnela sie w rozwoju. pozdrawiam - najwazniejsze ze zyjemy!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Reklama: