Reklama:

zaburzenia pamięci, koncentracji, kojarzenia. (95)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-10-2017, 05:34:55

Witam mi od nie dawna zaczeły sie takie chwilowe zatrzymania słucham muzyki czy film oglądam lub ktos powie cos smiesznego i to nie jest mój śmiech tylko usta mi wykrzywia bardziej prawy kącik w dół i niby sie usmiecham lecz to nie jest moj uśmiech boli mnie glowa i czarna dziura w niej,oraz serce mi bardzo szybko boije choć też odczówam jak bym nie mogla zlapac powietrza.wczoraj idac ulicą takie cos mnie spotkalo nie dosc ze nie moglam ustac bo kucalam ledwo na chodniku to znając miejsce w ktorym sie znajduje to nie moglam sobie przypomniec gdzie jestem.Tak sie boje bo mam 3 dzieci,co poradzic na takie niechciane akcje życiowe.Pozdrawiam
gość
08-12-2017, 20:39:34

Witam wszystkich,
Przeczytalem wszystkie komentarze od deski do deski. I musze przyznac ze wiekszosc ludzi ma lub miala o wiele gorzej niz ja.
W mlodosci tj. W czasach szkolnych mialem problemy z czytaniem , zapamietywaniem , checia do nauki wlasnie przez wyzej wymienione czynniki. W pewnym etapie swojego zycia bardzo duzo cwiczylem fizycznie i pamieciowo oraz poprzez rozwiazywanie testòw IQ . W obecnej chwili jestem 26 letnim mezczyzna ktory dalej ma wielkie problemy z nauka, zapamietywaniem wiekszosci waznych informacji , ortografia , szybkim czytaniem ( wgl nie czytam ksiazek , poniewaz za szybko mnie nudza "slomiany zapal " ) i wiele innych problemow . Ale do czego zmierzam, mianowicie nigdy nie pozbedziemy sie tych problemow naturalnie, mozna jr jedynie troche ukoic . Dlatego ze jedynym lekarstwem jest nasze samozaparcie w dazeniu do poprawy wlasnych umiejetnosci , nigdy nie mozemy sie poddac . Jedni maja problemy o wiele wieksze niz ja , zapominaja gdzie cos polozyli , ze to polozyli i powtarzaja czynnosc . Moja rada jest taka dla was uwaga !!!!
Ćwiczcie swoje umiejetnosci poprzez hobby
Ja gram na gitarze , rysuje , spiewam , cwicze fizycznie , jak mam z czyms problem nie zwazam na innych tylko zastanawiam sie nad tym przez chwile jak to rozwiazac a jak znajde odpowiedz to staram sie jej wyuczyc ( nawyk ) .
Czyli jesli ktos ma problem z powtarzaniem czynnosci bez swiadomosci , nie sprobuje zastanowic sie nad czasem w jakim zaczal robic dana czynnosc , dlaczego ja zrobil dwukrotnie , i wiele innych .
Moim zdaniem warto probowac .
Pozdrawiam
gość
19-12-2017, 12:47:16

A nie myślicie, że Wasze problemy mogą być związane z początkiem choroby Alzheimera? Oczywiście nie musi tak być, ale może warto się zbadać? Znam osobę, która miała podobnie i właśnie w badaniu genetycznym wyszło ze ma gen APOE odpowiedzialny za Alzheimera. Mega się wzięła za siebie – dieta, ćwiczenia, zaczęła się uczyć niemieckiego. Ponoć to ma zatrzymać postęp tych objawów.
gość
29-12-2017, 00:55:06

Jestem w trakcie tego samego problemu i znam odpowiedz to proste . Wiara w samego siebie, naturalna obrona organizmu .
gość
09-02-2018, 14:26:29

Myślę że te kłopoty z pamięcią i brak koncentracji mają podłoże neurologiczne.Poczucie otępienia najbardziej odczuwalne jest przy nadmiernym stresie.Zaobserwowalam to u siebie że jak się zdenerwuje to potrafię zapomnieć imię koleżanki, która obok mnie stoi.Wydaje mi się że psychika ma tu ogromne znaczenie osoby po traumatycznych wydarzeniach ,wiecznie krytykowane stanowią większość, które mają tego typu dolegliwość.Nasza kondycja psychiczna ma duży wpływ na naszą pamięć.
gość
11-03-2018, 12:29:29

Witajcie , ja zauważyłem u siebie takie coś ze gdy czytam w internecie jakies komentarze to czasem trafiam ja takie które nie mają sensu. Czytam i czytam i nie wiem o co w nim chodzi. Myślę sobie, co za abaldabeci to piszą. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że ostatnio trafiłem na tą samą stronę i był tam jeszcze ten sam komantarz. Tym razem go zrozumiałem, co prawda brak przecinkow był trochę męczący ale sens był, zszokowany mnie to troche.
Innym razem gdy czytam coś, nie rozumiem o czym jest tekst. Tłumacze to sobie zmęczeniem wtedy.
Zapominam imiona ludzi z pracy. Albo po co zszedłem do kuchni. Niby nic bo chyba każdy miał takie zaniki pamięci. Jednak ten komentarz który jednego dnia był całkowicie niezrozumiały i belkotliwy, następnego był ok. I nie ma tam możliwości edycji.
Macie też tak?
gość
15-03-2018, 20:45:18

Ja mam tak ze problem ze sprostaniem w sytuacjach gdzie trzeba coś skonstruowac, cos wymyślić. Gdy mi ktoś podpowie w danej sytuacji to okazuje się ze rozwiązanie do danej sytuacji było proste. Brak mi słów gdy się wypowiadam a gdy już muszę to robić w relacjach między ludzkich na spontanicznie to już w ogóle jest klapa. Jak bym nie miał nic nigdy do powiedzenia, pustka. Do tego brak pamięci. Czasami się zastanawiam jak ma na imię kolega z pracy i ciężko sobie mi przypomnieć. Mam 33 lata i to jest dla mnie dramat
gość
16-05-2018, 04:13:51

<a href=http://bukmacherzy-lokalni.pl>zaklady bukmacherskie w polsce</a>
Początkująca
16-05-2018, 21:38:53

należy być po pierwsze dla siebie miłym. Co to znaczy? nadmierny stres, dużo obowiązków, zmartwienia to są często przyczyny takich czarnych dziur, również poczucie osamotnienia, lęku...Nie oceniać się negatywnie, tylko szukać dobra, ładu i piękna w życiu. Czasami jest to bardzo trudne, bo nie ma wsparcia, bo nie ma środków finansowych, bo choroba, odejście bliskiej osoby. Gdzie szukać pomocy? wszędzie gdzie się da, poczynając od bliskich w rodzinie, przyjaciół, księdza, itp.
Po drugie jeżeli takie stany zapominania, braku koncentracji, chaosu w głowie, lęku nawiedzają nas często, należy poszukać lekarza. ew.psychologa. Może stres się do tego przyczynić, bowiem w stresie hamują się procesy poznawcze, więc koncentracja, pamięć, decyzja, planowanie zawodzi. Również zapominanie nazw przedmiotów, czynności może być związane ze stresem ale może też wynikać z tzw.minimalnego deficytu czyli osłabienia poznawczego. To nie jest choroba zwyrodnieniowa, medycyna i psychologia potrafią z nią walczyć za pomocą np.EEG Biofeedbacku. To miła i skuteczna metoda i przy tym zabawna. Przed zakwalifikowaniem do tego rodzaju terapii, należy wykonać badanie EEG i mapę mózgu. Z nich może wyniknąć i stopień zagrożenia chorobami zwyrodnieniowymi, lecz jest to o wiele rzadziej, niż tutaj na forum się martwią uczestnicy. Zyczę zdrowia. dr n.med.Michaela Pakszys EEG Instytut Warszawa
dr.n.med.Michaela Pakszys
gość
14-07-2018, 09:44:36

Witam,
Mam objawy takie jak wymieniacie. Ciągle otępienie i zacząłem się problemy z kojarzeniem. Ogromne problemy z pamięcią.
Czy ktoś z Was wie co było przyczyną tego wszystkiego. Mam chyba odpowiedz dlaczego. Proszę o odpowiedź osoby które pisałem na tym forum. Kowalewskijandrzej@gmail.com. od 5 dni czuję się lepiej i chyba sprawdza się moje założenie. Choć dalej problem z pamięcią. Od roku miałem coraz gorszy wzrok. Poprawy nie widzę. Ale w pewnym okresie w ciągu pół miesiąca wadą z -0,75 spadła do -0,25. Więc można liczyć na jakas poprawę. Choć drugie oko stale widzi coraz gorzej
Z poważaniem
Andrzej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: