Reklama:

zaburzenia pamięci, koncentracji, kojarzenia. (95)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-07-2006, 08:14:00

Dzień dobry,

Od ok 2 lat obserwuję znaczne pogorszenia pamięci i ogromne obniżenie sprawności intelektulanej. Jest to w tej chwili dla mnie ogromny problem , z którego na razie zdaję sobie jeszcze sprawę.
Mam problem z zapamiętaniem przeczytanego tekstu i odtworzeniem sytuacji z dnia poprzedniego nie mówiąc już o braku pamięci długiej i krótkiej. Nie wiem co się dzieje i jak mogę sobie pomóc. Mam 33 lata, chorujęod x lat, na zapalenie tarczycy ( zapalenie tarczycy typu Haschimoto), systematycznie przyjmuję hormony.
pozdrawiam.
A.
gość
10-12-2006, 21:48:00

Tez mam zaburzenia pamięci. Nie pamiętam co robiłąm wczoraj, na jakim filmie byłam ostatnio w kinie, ani jak widze np. Olafa Lubaszenko wtv to zastanawiam jak sie nazywa.
gość
11-07-2007, 20:44:00

Mam to samo . Ostatnio sprzątałam w pokoju i znalazłam starą płytę z muzyką ( Greenday i linkinpark ) Tyle że ja nie słucham tego typu muzyki . Tata mi powiedział że przegrałam sobię tę płytę od kolegi niedawno . Ale ja tego zwyczajnie niepamiętam a na dodatek czasami mi się wydaję że ktoś mnie kontroluje . Znika mi dzień z życia itp Ktoś mi mówi że gdzieś byłam lecz ja nawet nie kojażę nazwy tego miejsca . Powinnam pójść do psychologa ?

Zmartwiona
gość
12-07-2007, 08:44:00

Leków dzisiaj nie brakuje na poprawienie pamięci, warto zacząć się leczyć, bo co będzie za dziesięć lat?
gość
13-07-2007, 05:49:00

Leki poprawiajace pamięć nie załatwią sprawy zawsze.
Należy znaleźć podłoże tych zaburzeń. Zgłoście się do lekarza, który przeprowadzi wywiad co do sytuacji życiowej i trybu życia, oraz przeprowadzi stosowne badania i ustali pzryczynę, oraz rodzaj leczenia.
Jeśli leczysz się z powodu zaburzeń wydzielania gruczołu tarczowego, porozmawiaj też o tym z prowadzacym Cię endokrynologiem.
Początkujący
13-07-2007, 09:56:00

Dzień dobry!
Do osoby, która założyła ten wątek.
Spowolnienie procesów przetwarzania informacji (koncentrowanie uwagi, zapamiętywanie, myślenie etc.) jest, niestey, jednym z objawów choroby Hashimoto, co w pewnym zakresie można korygować poprzez podstawowe leczenie hormonalne. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie by skorzystać z psychologicznych badań diagnostycznych (np. w najbliższej Poradeni Zdrowia Psychicznego) w celu wykluczenia innych przyczyn opisanych dolegliwości, co polecam również pozostałym pytającym.
Życzę Państwu skutecznego dochodzenia do zdrowia.
[addsig]
Pozdrawiam <br> <br>mgr Piotr Kurzac <br>psycholog kliniczny <br>redaktor Medforum.pl
gość
03-03-2008, 17:09:00

Mam ten sam problem, co osoba, która założyła wątek. Mam 22 lata, studiuję, jednakże od jakiegoś czasu (ok 3 lat) zauważyłam postępujący spadek moich możliwości związanych z pamięcią, co szczególnie utrudnia mi studiowanie. Nie pamiętam, co było w tekście, który chwilę temu skończyłam czytać, poza tym nie pamiętam, co kto kiedy do mnie mówił, nie pamiętam nawet szokujących czy bardzo istotnych informacji, które przecież powinny wryć mi się w pamięć. W mojej rodzinie mama leczy się na szumy w uszach, natomiast siostra ma podobne luki w pamięci, co ja (z tym, że jest 20 lat starsza). Nie wiem, czy to może nie jest moja wina, może zbyt nieuważnie słucham albo czytam... Jednakże wcześniej rzadko zdarzały mi się podobne sytuacje.
gość
03-03-2008, 17:11:00

Mam ten sam problem, co osoba, która założyła wątek. Mam 22 lata, studiuję, jednakże od jakiegoś czasu (ok 3 lat) zauważyłam postępujący spadek moich możliwości związanych z pamięcią, co szczególnie utrudnia mi studiowanie. Nie pamiętam, co było w tekście, który chwilę temu skończyłam czytać, poza tym nie pamiętam, co kto kiedy do mnie mówił, nie pamiętam nawet szokujących czy bardzo istotnych informacji, które przecież powinny wryć mi się w pamięć. W mojej rodzinie mama leczy się na szumy w uszach, natomiast siostra ma podobne luki w pamięci, co ja (z tym, że jest 20 lat starsza). Nie wiem, czy to może nie jest moja wina, może zbyt nieuważnie słucham albo czytam... Jednakże wcześniej rzadko zdarzały mi się podobne sytuacje.
gość
03-03-2008, 17:53:00

mam 31 lat od jakiegoś czasu a nawet od 5 lat zaczeły mi się problemy z pamięcią nawet w pracy co jezdziłem po punktach to ich nie pamietałem tylko jezdziłem z mapą nie wiem czym to może być spowodowane
gość
17-07-2008, 13:27:00

U mnie sprawa wygląda podobnie. Od jakichś 5 lat ( mniej więcej odkąd skończyłam 18) postepują u mnie problemy z pamięcią. Zapominam o spotkaniach, obowiązkach. Powtarzam się (opowiaam komuś tę samą historię po raz kolejny), z zaciekawieniem wysłu***ę relacji, które słyszałam wcześniej. Zamiast wspomnień mam różne dziwne flashbacki, niedotyczące żadnych znaczących wydarzeń. Nie pamiętam ani tych przykrych, ani tych pozytywnych chwil z mojego życia. Wydaje mi się, że ludzie wmawiają mi, że coś robiłam, gdzieś byłam. Z początku było to nawet zabawne, ale staje się coraz bardziej uciążliwe. Nie wiem, co o tym mysleć.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: