Witam
Mam 30 lat i od conajmniej 3-4 lat zauważam pogarszanie się pamięci oraz generalnie zdolności intelektualnych. Zapominam o wielu rzeczach i o ile wcześniej był to jedynie powód do żartów obecnie staje się to problemem w pracy zawodowej i w życiu towarzyskim. Pracuję w biurze, gdzie ważne jest aby wiedzić co i kiedy miało miejsce - niestety u mnie jest z tym kiepsko. Luki w pamięci dotycza wielu rzeczy i przybirają nieraz zatrważające objawy np widząc współpracowników na korytażu nie pamiętam czy widziałem już daną osobę w tym dniu i w związku z tym czy mam jej mówić dzieńdobry - śmieszne ale prawdziwe

poza tym nazwiska, miejsca, nazwy - wszystko ulatuje...
Dodatkowo wyraźny spadek bystrości umysłu - nie "łapię" wielu rzeczy w rozmowach ze znajomymi, moje reakcję są spóźnione, nie potrafię dokonać szybkiej riposty, nie pamiętam co kiedyś mówiłem ani co ktoś do mnie mówił, co robiłem wczoraj - nad wszystkim musze się dłużej zastanowić wtedy mogę sobie przypomnieć ale nie zawsze. Ponadto trudności w nauce - pracując studiuję i przyswajanie wiedzy idzie mi bardzo ciezko. Szybko zapominam - "wkuwanie na pamięć" nie idzie już tak dobrze jak kiedyś.
Od wielu lat nie śnię (albo nie pamietam co śniłem) - kiedyś sny byly wyraziste, niemal rzeczywiste, pozostawały w pamięci jak żywe na wiele godzin) - teraz nic - sporadzyczne szczątki
Zauważyłem również wzrost nerwowości, szybko się irytuję.
Często odczuwam zmęczenie, nie chce mi się działać,
Nie wiem na ile moje doległiwości są związane z wielkiem lub indywidualnymi predyspozycjami - wiem że kiedyś było inaczej.
Z tego co wyczytałem trudno jest zdiagnozować co może być przyczyną takich objawów. Brak mikroelementów? Dieta? Tryb życia? Wpływ pola elektromagnetycznego? Być może jest to wynik wielu czynników które w sumie działają destrukcyjnie na organizam?
Tryb życia (zdeterminowany pracą)
- sen ok 6-7 h/dobę,
- praca przy komputrze - 6-7 h/dobę (praca) + 5-7h/dobę (dom)
- aktywność fizyczna - klasyczny model (dom-praca-zakupy-dom)
- niewiele zajęć dodatkowych, mało świeżego powietrza
- w pokoju gdzie śpię stoi telewizor 37 cali i komputer a w środku łóżko
- odżywianie w normie (wszystkiego po trochu), waga w normie
W czym tkwi przyczyna? Może macie podobne uwarunkowania? Może uda się znależć wspólne niekorzystne czynniki? Napiszcie!
Pozdrawiam