jezeli ktos ma doswiadczenia z kims kto jest po udarze i nasilaja sie u niego stany zaburzenia emocjonalnego prosze cos poradzic jak z tym zyc moja rodzina jest udreczona prosze o odpowiedz julia
Gość 2007-03-06 16:37:00 w jakim wieku jest ta osoba? jakiego typu był to udar ? prosze szerzej opisać zaburzenia emocjonalne? tylko agresja - jaka to forma agresji? w jakim stanie jest pacjent leżący? czy jest zmęczona rodzina niespokojnąścią pacjenta a może czym innym? Czy był robione badanie móżgu? Prosze napisać jak zostało opisane
Gość 2011-11-08 00:13:49 Drogi Gościu!
Mam 29 lat i jestem po udarze niedokrwiennym (afazja motoryczna). Udało mi się z tego wyjść , więc mam nadzieje ze pomogę ci zrozumieć sytuacje twojego brata.
Osoba w udarze mózgu, jest świadoma wszystkiego co się dzieje w okół. Mimo ze wygląda tak jak by było zupełnie inaczej. Wyobraź sobie przyciemnianą szybę-ścianę za którą stoisz. Ty widzisz wszystko a osoby po ciemniejszej stronie ściany nie mogą cię znaleźć . Ty krzyczysz walisz w te ścianę lecz nikt cię nie widzi nie słyszy. Jesteś przerażony!!! Czujesz się jak osoba chora psychicznie jakbyś urodził się z wadą. Nie wiesz co teraz z tobą będzie , jak będzie wyglądać twoje życie. Czy dasz radę. Nie rozumiesz dla czego nie możesz czegoś zrobic np. Podnieść nogi choć dobrze wiesz jak to się robi a z twojej buzi wychodzi bełkot albo "kulwa mać".
Często boli cie głowa i to tak strasznie ze chcesz umrzeć
, a najgorsze jest to ze nie wiesz jak powiedzieć o tym komuś, bo twoje funkcje fizyczne zostały odcięte.
Tak właśnie czuje się twój brat.
Jak mu pomóc? Ta choroba wymaga wiele cierpliwości ze strony najbliższych i otoczenia.
Przede wszystkim nie dać mu odczuć że jest chory i niepełnosprawny bo doskonale wie co jest grane. Nie faszerować go antydepresantami bez potrzeby bo tylko pogorszycie jego stan znależć dobrego neurologa i neuropsychologa i za jego radą podjać odpowiednia terapię. W udarze mózgu każda czynność jest rehabilitacją (nawet głupie wyniesienie śmieci) Dawać mu jak najwięcej zajęć aby czuł się potrzebny. Ćwiczyć z nim , noga prawa reka lewa, na przemian , Nordic woking (bardzo stymuluje mózg) gry komputerowe typu znalezienie diamentów i tp , krzyzówki , łamigłówki. Gdy robi postępy uświadamiać mu ze jest coraz lepiej, i ze z tego wyjdzie, i ze daje radę, ROZMAWIAĆ Z NIM (mnie po tym jak zaczęłam troszkę lepiej mówić moi koledzy z pracy i kierownik posadzili przy kasie i kazali obsługiwać klientów, olewając fakt ze nie mozna było mnie do końca zrozumieć.) Po 2 miesiącach mówiłam jak przed udarem. Motywować go jak najwięcej .
On bedzie przez jakiś czas nerwowy, wynika to z sytuacji jaką przeżył, i dlatego że mózg musi się do końca wygoić. Pogadajcie z neurologiem o leku celebrolisin (zastrzyki z enzymów mózgowych świni) , przyspiesza regenerację tego narządu.
I pamiętajcie ćwiczcie z nim co kolwiek i JAK NAJWIĘCEJ (obieranie ziemiaków pranie sprzatanie chodzenie na zakupy, śpiewanie, opowiadanie kawałów. Jak najwięcej jak najczęściej. Dobre są równierz afirmacje i techniki relaksacyjne rozlużnienie mięśni oddychanie muzyka relaksacyjna. Ćwiczyć tez zapamiętywanie. Bedę odwiiewdzać to forum co jakiś czas więc jak będą jakieś pytania to pisz
Zyczę wam powodzenia i przekaz swojemu bratu ze mozna wrócić do całkowitej sprawności jestem tego przykładem i zeby się niepoddawał w walce z ta "awarią" bo wiara czyni cuda
Pozdrawiam
Aniolek
Ps . sorry za interpunkcje ale mam dysortografię i nie chce mi się poprawiać
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.