Reklama:

wyściółczak? (3356)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-09-2019, 15:00:01

Kochani,mam pytanie co to badanie PET?
Nie pamietam gdzie (być może w tv)usłyszałam ze niekiedy jest dokładniejsze niż MR mózgu.
Dajcie znac proszę,raz jeszcze pozdrawiam i przytulam do serca.
gość
18-09-2019, 16:53:29

Hej! PET/MR jest dokladniejszym badaniem niz tomografia i rezonans.Wykrywa na wczesnym etapie zmiany patologiczne w organizmie przede wszystkim nowotwory rozne ogniska zapalne rowniez przerzuty .Jest bardzo przydatny w czasie stosowania chemioterapii.Dzieki niemu mozna dowiedziec sie czy chemioterapia przynosi pozytywne rezultaty.Centrum Onkologiczne w Bydgoszczy jest pierwszym szpitalem ktory zakupil sprzet PET/MR niestety badanie to nie znajduje sie w koszyku swiadczen gwarantowanych przez NFZ Pozdrawiam Dawid
gość
18-09-2019, 17:52:05

Czyli prywatnie będzie drogie ?
Dziekuje za szybka odpowiedz Dawidzie,chciałabym takie badanie zrobić.
gość
18-09-2019, 19:04:09

Hej! Madziu to sa drogie badania .Cena komercyjna badania PET/CT jednego organu czyli u ciebie mozgu to koszt 3.300 zł. PET/ MR to kwota ok.6.000 zł.Pozdrawiam Dawid
gość
18-09-2019, 22:42:44

Tak już sprawdzaliśmy,Okrutnie drogie...
Szkoda ze w wykrytych już nowotworach nie są wskazania do przed operacja a pozniej z odstępami czasu po operacji,to są istotne sprawy a każdy człowiek jest ważny,tak samo wazny.Ale ci zrobić.
Dawidzie zawsze gdy napisze odpisujesz -dziekuje kochany nasz bardzo dziekuje😘
Dobranoc wszystkim
Początkująca
25-09-2019, 13:57:35

Hej kochani A ile leży się w szpitalu po takiej operacji
Wtajemniczona
26-09-2019, 07:47:56

Hejo drużyno :)
Nie mogę złapać zakrętu ;)
Ale cały czas myślę o Was ciepło :))
Jeśli chodzi o czas leżenia po operacji to wszystko zależy jak szybko dojdziesz do siebie.
Mi prognozowali ok 10 dni a wyszłam po tygodniu od operacji. W środę mnie wybudzili około południa, w piątek pionizacja a w sobotę rano kazali wstawać do chodzenia..
Ostatecznie udało się w poniedziałek bo brakowało sił i głowa odmawiała posłuszeństwa.
Pozdrawiam cieplutko
Paula
gość
08-10-2019, 06:53:23

Hej Madziu! Co u ciebie czy udało sie skontaktaktowac z dr.Furtakiem czy jestes spokojniejsza?Pozdrawiam Dawid
gość
08-10-2019, 09:58:53

Tak udało,powiedział „nie jest źle”
No zobaczymy w styczniu.
Jak narazie zawroty nadal,poranne wymioty,do których się przyzwyczaiłam ale kochani mam coraz większa ochotę na słodkie ale nie przesadzam.
Dziekuje ze się Dawidzie odezwałeś,kiedyś chyba tobie pisałam....chciałabym się kiedyś z tobą spodkac nie koniecznie wypytywać o tym co wiesz na temat tych chorób ale pobyć pomilczeć .Tak poprostu
Pozdrawiam was wszystkich każdego mam w sercu,miłego dnia.dziekuje Dawidzie😘
gość
08-10-2019, 13:18:38

Hej Madziu! Dobre wiesci od lekarza to super bardzo cieszę sie ze nie martwisz sie i jestes radosniejsza.Ja tez mam w styczniu rezonans więc juz pod koniec grudnia będziemy się psychicznie wspierać.Pozdrawiam Dawid

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
gość
Tabletki na uspokojenie a stan starszej osoby
Dzień dobry, bardzo proszę o poradę bo nie wiem gdzie tkwi przyczyna złego stanu zdrowotnego babci. Babcia ma prawie 90 lat, jest sprawna na umyśle, kontaktowa i logicznie myśląca. Od 5 lat babcia przyjmowała lek Zomiren 0,25mg ze względu na lekkie stany stresowe. Od trzech tygodni lekarz rodzinny zmienił jej ten lek że względu na szybkie uzależnienie, przepisał w zamian Hydroxyzinum 25 mg (1-0-1) oraz Pramolan 50 mg (0-1-0). Już po paru dniach od ich zmiany babcia zaczęła mieć omamy. Słyszy dziwne dźwięki, twierdzi że to nie są szumy uszne bo jak zatka uszy to tego nie slyszy. Mówi że łóżko się jej trzęsie, jest lękliwa i boi się być sama. Trochę niepokoi mnie taka reakcja. Mogłabym przypuszczać że może są to już zmiany starcze ale dziwi mnie fakt zbieżności z zmiana leków. Czy jest możliwość że to skutek uboczny właśnie stosowanych leków ? Udać się do neurologa, psychiatry ? Jak jej pomóc? Dziękuję za poradę.
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
gość
nietypowy ból głowy - brak diagnozy
Cześć, piszę, bo od października 2024 mój mąż zmaga się z nietypowymi bólami głowy i jesteśmy już trochę bezradni. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby się podzielić? Objawy: ból głowy zawsze po prawej stronie, zmiennie: potylica lub skroń/nad uchem, kilka razy dziennie, także w nocy, niezależny od wysiłku czy pozycji, dodatkowo: senność, brak energii, drętwienie 4. i 5. palca obu rąk (głównie w nocy/nad ranem), częste drętwienie skóry między łopatkami. Badania dotychczas: TK/MR głowy i szyi, punkcja lędźwiowa, doppler, zatoki, dno oka – wszystko w normie, RTG szyi: dyskopatia C5–C7, EMG: wydłużona latencja fali F (sugeruje demielinizację korzeni), badania krwi: w normie, borelioza niejednoznaczna. Leczenie: bez efektu: pregabalina, amitryptylina, B12, Sirdalud, blokady nerwów, fizjoterapia, osteopatia, marihuana medyczna. czekamy na zabieg termolezji. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Albo możecie polecić specjalistę (neurologa/kliniki bólu) w Polsce lub w Niemczech, który faktycznie zajmuje się takimi przypadkami? Każda wskazówka będzie dla nas bardzo cenna 🙏
Reklama: