Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-05-2024, 16:12:03

Ziom co miał rok temu. Jaki histpat?

W ogóle to lekarz co mnie operował to jakiś magik. Wro, szpital Marciniaka, dr Kurza. Zaczarowany człowiek. Kazda operacja byla na maksa pod górkę przez umiejscowienie i rozmiar, a ten ciach ciach i elo. 15 lat temu też mnie kroił i praktycznie bez powikłań.
gość
02-06-2024, 16:35:57

Rok temu -g2
gość
12-06-2024, 06:54:40

gość 24-05-2024, 07:56:50
gość 22-05-2024, 10:29:55
Żona 20.05.24 neurochirurgia Banacha operowal doktor dziedzic. Wyściółczak w kręgu C2. Obecnie żona na sali pooperacyjnej... Wczoraj były pierwsze próby siadania przy pomocy rehabilitanta, pani Beaty.
Czy ktoś może się mniej więcej podzielić informacja ile po takim zabiegu przebywa się w szpitalu?
wszystko zależy od przypadku i jak szybko uda się ją spionizować. Proszę napisać czy wysciolczak był w rdzeniu?? Czy w kanale??
Witam ja miałem operacjie 25.04.24 w C5C6 ,że szpitala wypisali mnie po 5 dniach . Narazie mam zaburzenia czucia od pasa w dół
gość
18-06-2024, 08:37:58

Miałem wyściółczaka w kanale rdzenia c3-c7. Operacja w październiku 2023. Guz wycięty całkowicie. Niestety aby wyciąć całkowicie co jest najlepszą opcją i którą podjęto została naruszone unerwienie, głównie lewej strony ciała. Po operacji nie ruszałem lewą nogą całkowicie i lewą ręką bardzo słabo. Miesiąc zajęło mi wstawanie i pierwsze próby chodzenia. Rehabilituje się już ponad pół roku. Może jeszcze nie tak jak powinienem ale chodzę, jeżdżę samochodem, ręką ruszam ale dłoń słabo, w miarę ruszam trzema palcami. Myślę że jeszcze dużo rehabilitacji przede mną. Póki co to najbardziej daje w kość przeczulica na dłoni i w zgięciu łokciowym, boli każdego dnia już pół roku ale do zniesienia. To że żyje jest super ponieważ przewidywano najgorsze, więc trochę przeżyłem jak i cała rodzina. Najważniejsze żeby guz się kiedyś znowu nie pojawił a reszta do zrobienia tylko dużo czasu trzeba i wysiłku. Pozdrawiam

gość 12-06-2024, 08:54:40
Żona 20.05.24 neurochirurgia Banacha operowal doktor dziedzic. Wyściółczak w kręgu C2. Obecnie żona na sali pooperacyjnej... Wczoraj były pierwsze próby siadania przy pomocy rehabilitanta, pani Beaty.
Czy ktoś może się mniej więcej podzielić informacja ile po takim zabiegu przebywa się w szpitalu?
wszystko zależy od przypadku i jak szybko uda się ją spionizować. Proszę napisać czy wysciolczak był w rdzeniu?? Czy w kanale??
Witam ja miałem operacjie 25.04.24 w C5C6 ,że szpitala wypisali mnie po 5 dniach . Narazie mam zaburzenia czucia od pasa w dół
gość
18-06-2024, 12:29:59

Cześć. Chciałam się zapytac o doświadczenia osób, które miały wznowę. Po jakim czasie wystąpiła, czy w tym samym miejscu, w którym pierwotnie był guz?
Jestem 3 lata po operacji wysciolczaka na odcinku s1/s2. Rezonans kontrolny co pół roku. Dzisiaj dostałam opis rezonansu i okazało się, ze jest malutka zmiana na l2/l3, średnica 2mm i wzmacnia się po podaniu kontrastu. Napisali też, że zmiana bez istotnej dynamiki od 2022 roku- wiedzieli wcześniej ale nic nie napisali. Nie wiem co myśleć.
Pozdrawiam, Marysia
gość
21-06-2024, 18:06:37

gość 18-06-2024, 14:29:59
Cześć. Chciałam się zapytac o doświadczenia osób, które miały wznowę. Po jakim czasie wystąpiła, czy w tym samym miejscu, w którym pierwotnie był guz?
Jestem 3 lata po operacji wysciolczaka na odcinku s1/s2. Rezonans kontrolny co pół roku. Dzisiaj dostałam opis rezonansu i okazało się, ze jest malutka zmiana na l2/l3, średnica 2mm i wzmacnia się po podaniu kontrastu. Napisali też, że zmiana bez istotnej dynamiki od 2022 roku- wiedzieli wcześniej ale nic nie napisali. Nie wiem co myśleć.
Pozdrawiam, Marysia

Niby guz od 22 r bez zmian czyli ponad rok, wydaje sie ze jest tak małej wielkości ze nie był brany pod uwagę. Nie wiadomo czy był juz przed operacja czy pojawił sie po. No skoro nie urósł od 1.5 roku a pojawił sie 1.5 po operacji ? Może porównać z rezonansami z przed operacji i okaże sie ze juz był dawno, nie rośnie i nie trzeba sie martwić.
gość
03-07-2024, 12:28:10

gość 12-06-2024, 08:54:40

Ja miałam operację na banacha dr Dziedzic w 2019 i cała ekipa bardzo dobrzy lekarze z powołaniem . Ja miałam ubytki neurologiczne .Pionizacja bardzo ciężko było. Miesiąc w szpitalu pozniej od razu na oddział rehabilitacyjny na Sobieskiego. Tam dopiero pierwsze kroki stawiałam . Teraz jestem na rencie mam pierwsza grupę ,ale chce tu wszystkim ,,wyściółczakom"powiedziec ,żeby się nie martwili na zapas i nie poddawali.
Ostatnio w przychodni u neurologa była przede mną pani po operacji wyścióczaka na wózku z rurką tracheoJa tak samo kiedyś wyglądałam .Lekarz powiedział ,że ciężko psychicznie to znosi. Dlatego dobrze się kontaktować z ludźmi który to przeżyli ja też nie wieżyłam ,że będę chodzić I mówić i normalnie jeść.Trzeba dużo czasu i cierpliwości.Pozdrawiam wszystkich i nie poddawajcie się Jak macie jakies pytania to chętnie odpowiem.Dużo miłości Wam wszystkim życzę.Ane
gość
03-07-2024, 12:38:49

gość 28-05-2024, 16:03:26
Ja się już nawet nie boję rezonansow. Wszystko mi jedno. Tyle nad sobą pracowałem, zeby po każdej operacji jakoś wrócić do zdrowia. Balem sie co dalej, cierpialem z powody wszystkich powikłań, walczylem z potworna depresja, a teraz ludzie w pracy, medycy, są na mnie źli, że czasem musze sobie zrobić przerwę. Gdzie nie pójdę to nawet mając to orzeczenie czuje te niechęć, wredne przycinki i przewracanie oczami.
Teksty typu "albo się nadajesz albo się nie nadajesz!"
Nawet się czepiają, że robię sobie przerwy. Czasem badam ludzi przez 7 h i nawet nie chcą mnie na chwilkę zmienić kiedy poproszę.

Wiem, że piszę tu żalposty, ale po 18 latach od pierwszej diagnozy i po 3 operacjach jestem już zmęczony. Zakład pracy nie chce mi dać nawet zapomogina leczenie. Wybaczcie te smęty, ale nigdy nie rozmawialem z nikim kto by na to samo chorował. Moze mi przejdzie 🤷‍♀️

Nie przejdzie ci samo ja dopiero po tabletkach bioxetin ,,stanęłam na nogi,,
Po ,,grzebaniu w głowie ,, podobno wyscy tak mają.
gość
08-07-2024, 10:15:46

gość 03-07-2024, 14:38:49
gość 28-05-2024, 16:03:26
Ja się już nawet nie boję rezonansow. Wszystko mi jedno. Tyle nad sobą pracowałem, zeby po każdej operacji jakoś wrócić do zdrowia. Balem sie co dalej, cierpialem z powody wszystkich powikłań, walczylem z potworna depresja, a teraz ludzie w pracy, medycy, są na mnie źli, że czasem musze sobie zrobić przerwę. Gdzie nie pójdę to nawet mając to orzeczenie czuje te niechęć, wredne przycinki i przewracanie oczami.
Teksty typu "albo się nadajesz albo się nie nadajesz!"
Nawet się czepiają, że robię sobie przerwy. Czasem badam ludzi przez 7 h i nawet nie chcą mnie na chwilkę zmienić kiedy poproszę.

Wiem, że piszę tu żalposty, ale po 18 latach od pierwszej diagnozy i po 3 operacjach jestem już zmęczony. Zakład pracy nie chce mi dać nawet zapomogina leczenie. Wybaczcie te smęty, ale nigdy nie rozmawialem z nikim kto by na to samo chorował. Moze mi przejdzie 🤷‍♀️

Nie przejdzie ci samo ja dopiero po tabletkach bioxetin ,,stanęłam na nogi,,
Po ,,grzebaniu w głowie ,, podobno wyscy tak mają.

Najlepiej by było żebyś zakceptował swój stan i nie przejmował się gadaniem ludzi .Nikt zdrowy chorego nie zrozumie trzeba im przebaczyć bo napewno jakby wiedzieli jak się czujesz to zachowaliby się inaczej .
Ja mam zaburzenia równowagi I nie raz słyszałam od przechodzący ch ,,ale napruta",albo,, ale wypita"itp. Nasze społeczeństwo jest takie jakie jest ,a ja się cieszę , że samodzielnie się przemieszczam i współczuję tym ludziom.
gość
10-07-2024, 06:57:59

Witam, moja mama jest po wycieciu wysciolczaka c7-th2, teraz jest na tadioterapii. Chcialam sie zapytac czy osoby o podobnym umiekscowieniu guza, tez maja problem z oddychanie ? Wydaje mi sie,ze jalas spastyka idzie, mame strasznie sciska jakby przepona.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: