Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
04-06-2022, 08:10:22

Gość 2022-06-03 23:02:34
A w waszych przypadkach usunęli całkowicie zmiany. ? Mnie powiedziano że guz został usunięty cały ale zostały obrzeza bo bardzo trzymał się rdzenia i maszyna już pokazywala stop.
Witam, dobrze że jesteś po operacji I dobrze się czujesz. Trochę martwi mnie to, że nie wycięto całości i że są podejrzenia gwiaździaka.
Mam nadzieję że to nie to.
Życzę zdrowia.
Tomek
gość
04-06-2022, 08:36:12

Gość 2022-06-03 22:53:47
Gość 2022-06-03 19:55:08
rechabilitacja byla w domu. 5 dni w tyg na poczatku po mc 2/3 dni i stopniowo mniej plus samodzielne cwiczenia po 3 mc rechabilitant
stwierdzil ze nie ma co robic. polegala zarówno na ćwiczenia jak o na masażach . Ciezko bylo znalesc kogos kopetentnego kto chcial sie podjac rechabilitacji ale sie udalo.
Hej . Ja nadal w szpitalu . Czuje się dobrze. Ale noge mam jak kołek.Boje się że tak zostanie. Strasznie zdretwiala mam wrażenie z dnia na dzień gorzej. Staram się chodzić mimo sztywności . Uczę się chodzić na kulach. Ogólnie ciężko jest. Może podpowiecie jak masować albo ćwiczyć samemu.
Ciesze się że u was wrocilo do normy.
Ja oprócz nogi mam zdretwialy pośladek i pas aż do piersi. Ale tylko prawa strona. pozdrawiam was wszystkich Anka z Głogowa :)
dobrze jesli rechabilitant pokazal Ci jake cwiczenia mozna wykonywac w domu. Sa naprawde proste glownie polegaja na rozciaganiu z druga osoba. Na poprawe czucia masowanie miesni takim walkiem zkolcami i pileczka kalczukowa. odnosnie profesjonalnych metod masowania sie nie wypowiem bo nie wiem jak je wykonywac ale tez glownie polegaly na ucisku miesni. Napewno nie zostanie tak wroci do normy tylko trzeba czasu. ;)
gość
04-06-2022, 14:54:23

A w waszych przypadkach usunęli całkowicie zmiany. ? Mnie powiedziano że guz został usunięty cały ale zostały obrzeza bo bardzo trzymał się rdzenia i maszyna już pokazywala stop.
Nie we wszystkich przypadkach udalo sie usunąć całość guza. W takich przypadkach wskazana jest radioterapia. Warto powalczyc o protony. Wszystko zależy od histopatologii. Byly tu osoby u ktorych okazalo sie ze to byl gwiazdziak...zwykle w rdzeniu sa albo gwiazdziaki albo
Tez zalezy od stopnia złośliwości. Trzymamy kciuki. Na razie super że po operacji i że jest ok. Niestety zaburzenia czucia są najgorsze w regeneracji. Nie matr sie jednak na pewno bwdzie poprawa tylo trzeba czasu.
gość
04-06-2022, 16:51:47

Dziękuję za odpowiedzi. A mam jeszcze pytanie czy wasze "niesprawne " nogi też były takie zimne. Moja noga jest jest strasznie zimna i drętwa . Dziękuję wam wszystkim jeszcze raz.a i zapomniałam dziś jestem już w domu !!;).
gość
04-06-2022, 22:49:55

samolot75 2022-06-04 10:10:22
Witam, dobrze że jesteś po operacji I dobrze się czujesz. Trochę martwi mnie to, że nie wycięto całości i że są podejrzenia gwiaździaka.
Mam nadzieję że to nie to.
Życzę zdrowia.
Tomek
Dzięki za wsparcie. Też się martwię , mam nadzieję że to wysciolkacz. Wiesz może co z tymi którzy mieli jednak gwiazdziaka. ?
gość
06-06-2022, 13:18:53

Hej. Słuchajcie mam problem. Może ktoś będzie umiał pomoc. Po tej operacji mam brak czucia od piersi w dół po prawej stronie. Nie mogę się załatwić. Tzn siusiu robię normalnie.ale mam duży problem ze stolcem. Nie załatwiałam się od operacji czuje napięcie ale parcia nie czuje. Brzuch wzdęty jakbym w ciąży była:). Czy u kogoś u was też tak było? Jak sobie poradziliście ? Pozdrawiam Anka
gość
06-06-2022, 20:22:50

Gość 2022-06-06 15:18:53
Hej. Słuchajcie mam problem. Może ktoś będzie umiał pomoc. Po tej operacji mam brak czucia od piersi w dół po prawej stronie. Nie mogę się załatwić. Tzn siusiu robię normalnie.ale mam duży problem ze stolcem. Nie załatwiałam się od operacji czuje napięcie ale parcia nie czuje. Brzuch wzdęty jakbym w ciąży była:). Czy u kogoś u was też tak było? Jak sobie poradziliście ? Pozdrawiam Anka
Ile już po operacji, ja dopiero po tygodniu, po środku przeczyszczającym sobie ulżyłem, później już było normalnie. Jak nie pomoże to do lekarza.
Tomek
gość
08-06-2022, 16:25:21

Hej. Dzięki za odp. Mam wrażenie że jelit nie czuje w ogole. Idę w bo piątek do lekarza. Może jest to spowodowane tym że mam brak czucia w pasie po prawej stronie. W sumie od piersi w dół. Noga spoko ta ruszam.jest strasznie zdretwiala jak kolek dosłownie. Plecy bolą ale każdego dnia coraz lepiej. Dziękuję jeszcze raz i cieplutko pozdrawiam
gość
09-06-2022, 06:01:59

Gość 2022-06-06 15:18:53
Hej,
To raczej normalne. Ja miałem problem z wypróżnieniem się i dopiero po 11 dniach zdecydowali się zrobić mi lewatywę jak zgłaszałem silne bóle, ale to jeszcze byłem w szpitalu. Potem pomału pomału się polepszało. A co do rodzaju guza, to na początku u mnie radiolodzy mówili, że raczej to będzie gwiaździak. Wynik histopatologiczny jednak wykazał wysciolczaka. Także na spokojnie poczekaj na wynik. Skup się na rehabilitacji i spędzaniu czasu z bliskimi :)
Dużo zdrowia i cierpliwości, trzeba się z tym pogodzić, że nerwy goją się długo i powoli. Po ilu dniach wyszłaś ze szpitala? Bo jakoś bardzo szybko :D
Pozdrawiam
Damian
gość
09-06-2022, 10:45:00

Hej. Ja w poniedziałek miałam operację a wyszłam w sobotę. Wogole mam wrażenie że ten kręgosłup mi się przesuwa hehe. Jakiegoś garba dostałam. Masakra jest ogólnie. NIE wiadomo czy siedzieć leżeć czy chodzić żeby było dobrze. Mnie brzuch nie boli bo go nie czuje. Mam brak czucia w tułowiu . Dlatego chyba taki problem z załatwieniem .
A ogólnie to każdego dnia boli inaczej i gdzie indziej, też tak mieliście ?.
Fajnie że jesteście na forum.daje to duże wsparcie tzn oby jak najmjiej nas było. Czy też miałeś podczas chodzenia takie parcie kręgosłupa na tyłek. ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: