Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
25-01-2022, 20:53:05

Gość 2022-01-25 19:03:58
Monika41 2022-01-25 18:35:50
Gość 2022-01-25 16:37:14
Mały update. Dr docent Majchrzak się rozchorował i będzie mnie operował dr Maliszewski...
Nie wiem co o tym sądzić, trochę się zestresowalem. Lekarz mnie zapewniał, że doktor Maliszewski też jest bardzo znany i dużo ma wyciętych guzów srodrdzeniowych na koncie, ale nie wiem co o tym wszystkim myslec... Macie jakieś opinie?
Damian
Cześć. Mnie w październiku 21 operował dr Maliszewski. Miałam wyściółczaka śródrdzeniowego C4-C6. Operacja bardzo ciężka, trwała ponad 7 godzin. Doktor wszystko usunął-zrobił kawał dobrej roboty. Ja osobiście nikomu innemu nie dałabym się zoperować. Dr Maliszewski ma 25 letnie doświadczenie i jest naprawde świetnym fachowcem. Nie bój się, jesteś w świetnych rękach. Pozdrawiam, Monika
Długo dochodziłas do siebie? Jak się czułaś i jak się teraz czujesz? Miałaś też radioterapie?
Dziękuję za odpowiedź
Musisz pamiętać, że każdy przypadek jest inny, ja miałam guz 3,1 cm i miałam obniżony poziom płynu rdzeniowego z powodu jego wielkości i bardzo mały przepływ. Od początku byłam świadoma, że sytuacja jest bardzo poważna i że może być różnie. Wstałam sama po 5 dniach. 2 tygodnie chodziłam z chodzikiem. Teraz chodzę sama, mam zaburzenia czucia głębokiego i parestezje w rękach i nogach, ale praktycznie jestem w stanie zrobić prawie wszystko sama. Zaczynam próbować wrócić do biegania, ale to daleka i ciężka droga-ale możliwa. Ja doktorowi Maliszewskiemu jestem bardzo wdzięczna za to co udało się zrobić, bo mogłam wogóle nie wstać z łóżka, a jednak się udało 😁
Początkująca
25-01-2022, 21:05:28

Jedna bardzo ważna sprawa w tego typu operacjach jest taka, że żaden lekarz nie może dać 100 % pewności, że wszystko uda się usunąć i że pacjent będzie w 100 % sprawny. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że to jest nowotwór umiejscowiony w rdzeniu, a od tego jak jest duży i wrośnięty zależy powodzenie operacji. Cały czas są monitorowane nerwy i każdy lekarz zrobi tyle, ile będzie mógł. Efekty są widoczne po operacji i nawet jeśli są niedowłady należy cieszyć się z tego, że można wstać j ruszać się. Do roku czasu nerwy mają czas na regenerację, w tym czasie pacjent musi się rehabilitować-ja robię to w domu. Trzeba cieszyć się z każdego dnia i nawet najmniejszego sukcesu, bo moim skromnym zdaniem-każdy kto ma to szczęście, że może być operowany, dostaje drugie życie
Początkująca
25-01-2022, 21:34:51

Jedna bardzo ważna sprawa w tego typu operacjach jest taka, że żaden lekarz nie może dać 100 % pewności, że wszystko uda się usunąć i że pacjent będzie w 100 % sprawny. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że to jest nowotwór umiejscowiony w rdzeniu, a od tego jak jest duży i wrośnięty zależy powodzenie operacji. Cały czas są monitorowane nerwy i każdy lekarz zrobi tyle, ile będzie mógł. Efekty są widoczne po operacji i nawet jeśli są niedowłady należy cieszyć się z tego, że można wstać j ruszać się. Do roku czasu nerwy mają czas na regenerację, w tym czasie pacjent musi się rehabilitować-ja robię to w domu. Trzeba cieszyć się z każdego dnia i nawet najmniejszego sukcesu, bo moim skromnym zdaniem-każdy kto ma to szczęście, że może być operowany, dostaje drugie życie
Wtajemniczona
26-01-2022, 09:40:21

Gość 2022-01-25 19:05:38
Od rana jestem w szpitalu, a o tym, że docent Majchrzak zachorował dowiedziałem się niedawno.
To trzymamy kciuki 🤞
Paula
gość
26-01-2022, 10:03:58

Tak bardzo się o niego boję :( Już 3 h trwa operacja...można oszaleć.
Podrawiam wszystkich,
~Partnerka Damiana
gość
26-01-2022, 10:29:57

Gość 2022-01-26 11:03:58
Podrawiam wszystkich,
~Partnerka Damiana
najgorsze to czekanie najbliższych. To nie 15 minut tylko kilka godzin. Bardzo wspolczuje ze musisz to przeżywać. Juz niedlugo bedzie po wszystkim. Trzymamy kciuki. Prosze pisać..my wszyscy tu wyczekujemy wiadomosci i kazdy przezywa...niektorzy byli niektorzy beda w takiej sytuacji. 38
Wtajemniczona
26-01-2022, 11:45:53

Gość 2022-01-26 11:03:58
Podrawiam wszystkich,
~Partnerka Damiana
Spokojnie. Wszystkie nasze operacje były długie, niektórych dłuższe i bardziej skomplikowane.
Niedługo będzie po wszystkim ;)
Jako anegdotę powiem że mój mąż czekając na operacje, wykupił 3h strefy parkowania.
Po 3,5h zorientował się że czas minął i czekał na niego mandat.
Niestety nie dało się uprosić obsługi nawet pismem że sytuacja wyjątkowa.
Wróciłam chyba po 4/5h.
W sumie nie pamiętam wiele, spałam
Pamiętam jak mnie wybudzili.
Pani Paulo wstajemy a ja popatrzyłam, potwierdziłam że kontaktuje i poszłam spać dalej
Paula
gość
26-01-2022, 20:14:40

Nie zadzwonil mi żaden lekarz z informacją o przebiegu operacji i co się dzieje z Damianem, tyle co się dowiedzialam (nawet nie wiem od kogo) że operacja się zakończyła okolo 16, a następnie został przyjęty na OIOM i jest mieli go jakoś stopniowo wybudzac....jest 21 a ja dalej nie wiem nic
Początkująca
26-01-2022, 20:24:35

Gość 2022-01-26 21:14:40
Nie zadzwonil mi żaden lekarz z informacją o przebiegu operacji i co się dzieje z Damianem, tyle co się dowiedzialam (nawet nie wiem od kogo) że operacja się zakończyła okolo 16, a następnie został przyjęty na OIOM i jest mieli go jakoś stopniowo wybudzac....jest 21 a ja dalej nie wiem nic
Cześć. Próbuj się dodzwonić do dyżurki lekarzy, tam jest ciężko z odbieraniem telefonów, ale w końcu odbiorą. Nie martw się, gdyby było coś nie tak to by dawno już dzwonili. Wszystko będzie dobrze
gość
26-01-2022, 20:33:54

Gość 2022-01-26 21:14:40
przykro ze nie zadzwonili. Pewnie juz neurochirurg poszedl do domu...jesli byloby zle to by dzwonili od razu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: