Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-11-2021, 17:10:55

Gość 2021-11-12 18:08:09
samolot75 2021-11-12 17:00:27
samolot75 2021-10-24 22:33:59
Gość 2021-10-23 20:03:49
Gość 2021-10-22 23:33:03
Gość 2021-10-22 21:55:03
samolot75 2021-10-22 08:43:28
Dzień dobry, jak już pisałem wcześniej, udało mi się w trybie pilnym skosultowac z dr Pawłem Tabakov we Wrocławiu. Na początku miałem wrażenie, że to kolejna "sucha" wizyta. Okazało się jednak że tak jak czytałem o doktorze to tak jest. Fachowa rzeczowa konkretna rozmową. Wszystkie za i przeciw. Omówiliśmy kilka rozwiązań. Ja zdecydowałem się na operację jak najszybciej. Mam wewnątrzrdzeniowega wyściółczaka na odcinku szyjnym. Po wizycie, a był to drugi Specjalista, jestem spokojniejszy, całkiem inny po,ytywny obraz mojej sytuacji. Na chwilę obecną polecam z całego serca dr Tabakov. Mam nadzieję że po operacji nic się nie zmieni i będę mógł go polecać innym. Teraz muszę poukładać kilka swoich i spraw i później poświęcić swojemu zdrowiu, rehabilitacji.
to czekamy na dobre wiesci. Dr Furtak niestety bardzo przedluża wyznaczenie operacji. Czasem mozna poczekac czesem nie. Wysciolczaki bardzo wolno rosna. Ten twoj w odcinku szyjnym to gdzie dokladnie i jak duży??w opisie jest że to wysciolczak ??
C6/C7 wewnatrzrdzeniowy, jest wyściółczak, 7,5x10x14mm
To nieduzy.Dr Furtak sławny ale dr Tabakov również. Nawet nie wiem ktory bardziej. Prosze ocenic po wizycie i zaufac intuicji. Niestety jak widac po forum dr Furtak trasznie przedluza termin wyznaczenia operacji a rozumiem że czlowiek chcialby juz miec to z glowy. Pozdrawiam i życze zdrowia
Dziękuję.
Jestem po wizycie u dr Furtaka, no cóż. Wizyta zupełnie inna niż u dr Tabakova, dr Furtak może i jest super fachowcem ale co do "obsługi" pacjenta to ma wg mnie wiele do nauki. Podczas wizyty odbierał telefon, pisał SMS- wytrącał mnie i moją żonę z toku myślenia, mieliśmy odczucie jakby nas lekceważył. Na nasze pytania nie uzyskaliśmy konkretnych odpowiedzi. Kiedy powiedziałem że mam wyściółczaka to popatrzył na ekran i powiedział że wcale niekoniecznie, że może to być gwiaździak, namieszał mi tym w głowie. Zalecił obserwację. Jeżeli to gwiaździak to na co czekać, co obserwować, szybka operacja jest potrzebna. Nie uzyskałem odpowiedzi. Obserwować, w styczniu rezesonans i zobaczymy - i tyle. Idę do mojego Tabakova pogadać o tym i na operację. Nie ma na co czekać.
Zgadzam sie zupełanie. Ja też mam podobne odczucie co do wizyty. Czlowiek jedzie do niego jak do ostatniej deski ratunku a tu rozczarowanie. Mnie też odesłał z kwiatkiem. Jak widać nie zawsze mozna czekać. Prosze napisać czy w opisie radiolog sugerował gwiazdziaka?? Wiadomo że zawsze to sa przypuszczenia i czlowiek wie dopiero po badaniach wycinka.
Wydaje sie że dr Furtak juz ma renome i nie musi sie starac i odcina tylko kupony. Byla tu Pani co jej maż czekal nw operacje u dr Furtaka. Ciekawe czy sie w koncu odbyła
gość
13-11-2021, 01:15:54

Gdyby kto kolwiek zdawał sobie sprawę z tego ze jego wzrok i rozpoznanie zerkając przez chwile w ekran jest perfekcyjne to by tego nie pisał. Następna sprawa to ze komuś przedłuża operacje to nie ze względu na stałych klientów bo to nie jest zakup czegoś lecz wycięcie lub dalsze leczenie,i uwierzcie mi żaden lekarz nie chce byśmy wracali każdy robiąc operacje z taka precyzja ja dr furtak czy harat nie życzy sobie by odrośl lub biedak bóg coś uszkodzić,dlatego słowa które odczytujecie w opini są takie,nikt przez doktora nie jest wysyłany na jakieś forum lub do opini by dał to my sami z siebie sami z zadowolenia ze nam pomógł lub naszym bliskim to robimy. Dlatego jeśli doktor tobie coś zasugerował to uwiesz mi sprawdzisz sam po tej operacji miał racje,nie każdy tez guz nadaje się do biobsji,to ze odbiera tel lub odpisuje to tylko dlatego ze piszą ludzie młodzi starsi rodziny ojcowie matki wnuki z błaganiem o pomoc,a kto wie czy któryś nawet z nas w dzień kokos wizyty nie dzwonił-czy wtedy to było ok bo chodziło o nas? Każda operacja jest inna,ale to wiemy wszyscy są tez guzy które przy operacji potrzebne są duże ilości krwi dla pacjenta,a z kad możecie wiedzieć ze w danym dniu nie dostał sama od szpitala ze jest krew i można pomoc osobie która zażywa już sterydy na opuchnięcie mózgu czekała na te tylko krew 3mc.
Dlatego nie rozumiem państwa i żadne wasze wytłumaczenie nie będzie w stanie wyjaśnić mi z kad ta egoistycznosc,ten człowiek nie ma 40 lat i tez nie ma już tak zdolnych zdeterminowanych nowa nauka i sprzętem by moc wykorzystać jak tam w wojskowym szpitalu drużyny która maja na neurochirurgi.
Pozdrawiam życzę zdrowia każdemu z osobna.
Początkujący
13-11-2021, 05:48:41

W opisie nie ma wzmianki o gwiaździaku. Po konsultacji u drugiego specjalisty, nie byle kogo bo to dr Tabakov, stanęło na operacji i wycięciu całkowitym guza.
gość
13-11-2021, 07:47:00

samolot75 2021-11-13 06:48:41
W opisie nie ma wzmianki o gwiaździaku. Po konsultacji u drugiego specjalisty, nie byle kogo bo to dr Tabakov, stanęło na operacji i wycięciu całkowitym guza.
dr Tabakov specjalizuje się w operacjach rdzenia więc to nawet lepiej, że do niego. Myślę że jest bardzo za pacjentem i bardzo zależy mu na dobrej opinii ( o czy świadczy fakt że nawet odpisuje na komentarze swoich pacjentow) więc jeśli chce się podjąć operacji to jest przekonany że mu się uda!!! Czekam na dobre wiadomości od Pana po operacji. Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia.
Początkujący
13-11-2021, 22:08:07

Gość 2021-11-13 02:15:54
Gdyby kto kolwiek zdawał sobie sprawę z tego ze jego wzrok i rozpoznanie zerkając przez chwile w ekran jest perfekcyjne to by tego nie pisał. Następna sprawa to ze komuś przedłuża operacje to nie ze względu na stałych klientów bo to nie jest zakup czegoś lecz wycięcie lub dalsze leczenie,i uwierzcie mi żaden lekarz nie chce byśmy wracali każdy robiąc operacje z taka precyzja ja dr furtak czy harat nie życzy sobie by odrośl lub biedak bóg coś uszkodzić,dlatego słowa które odczytujecie w opini są takie,nikt przez doktora nie jest wysyłany na jakieś forum lub do opini by dał to my sami z siebie sami z zadowolenia ze nam pomógł lub naszym bliskim to robimy. Dlatego jeśli doktor tobie coś zasugerował to uwiesz mi sprawdzisz sam po tej operacji miał racje,nie każdy tez guz nadaje się do biobsji,to ze odbiera tel lub odpisuje to tylko dlatego ze piszą ludzie młodzi starsi rodziny ojcowie matki wnuki z błaganiem o pomoc,a kto wie czy któryś nawet z nas w dzień kokos wizyty nie dzwonił-czy wtedy to było ok bo chodziło o nas? Każda operacja jest inna,ale to wiemy wszyscy są tez guzy które przy operacji potrzebne są duże ilości krwi dla pacjenta,a z kad możecie wiedzieć ze w danym dniu nie dostał sama od szpitala ze jest krew i można pomoc osobie która zażywa już sterydy na opuchnięcie mózgu czekała na te tylko krew 3mc.
Dlatego nie rozumiem państwa i żadne wasze wytłumaczenie nie będzie w stanie wyjaśnić mi z kad ta egoistycznosc,ten człowiek nie ma 40 lat i tez nie ma już tak zdolnych zdeterminowanych nowa nauka i sprzętem by moc wykorzystać jak tam w wojskowym szpitalu drużyny która maja na neurochirurgi.
Pozdrawiam życzę zdrowia każdemu z osobna.
Dzień dobry,
Przekazałem swoje odczucia po wizycie, relację pacjent - lekarz.
Dr Furtak jest autorytetem w swojej dziedzinie, nie zamierzam kwestionować tego. Pojechałem na wizytę by się upewnić w postawionej diagnozie a nie po to by usłyszeć na każde moje pytanie odpowiedź "obserwować" i nic więcej. Nie jestem egoistą, życzyłem sobie kilkunastu minut konkretnej, sensownej rozmowy. Nie chciałem terminu operacji już i teraz dla mnie, nie po to jechałem do Bydgoszczy. Jeżeli którykolwiek ww. powód miał miejsce wystarczyło mnie poinformować. Takie jest życie. Pojechałem na wizytę lekarską a nie po "cud".
Nie podważam wiedzy ani autorytetu dr Furtaka ale nie w taki sposób wg mnie powinna przebiegać wizyta lekarska w tak szczególnych przypadkach zdrowotnych.
Pozdrawiam i życzę zdrowia n wszystkim.
gość
15-11-2021, 18:33:20

Co do operacji u dra Furtaka to mąż doczekał się jednak terminu. W przyszłym tygodniu trafi pod nóż. Dam pewnie niedługo znać jak sobie radzi. Czekaliśmy od początku lipca (a w zasadzie od końca czerwca, czyli od wyniku MRI). Pandemia sprawie zdecydowanie nie pomogła. Pan dr Furtak ma specyficzny charakter, nie stara się zanadto czarować, ale jest konkretny na tyle na ile sytuacja pozwala i wydaje mi się, że jest bardzo życzliwy. Podejrzewam, że pacjenci walą do niego drzwiami i oknami i musi zachować trochę dystansu, żeby kompletnie nie zwariować. To w końcu tez tylko człowiek. Trzymajcie proszę kciuki…
Początkujący
15-11-2021, 19:52:11

Gość 2021-11-15 19:33:20
Co do operacji u dra Furtaka to mąż doczekał się jednak terminu. W przyszłym tygodniu trafi pod nóż. Dam pewnie niedługo znać jak sobie radzi. Czekaliśmy od początku lipca (a w zasadzie od końca czerwca, czyli od wyniku MRI). Pandemia sprawie zdecydowanie nie pomogła. Pan dr Furtak ma specyficzny charakter, nie stara się zanadto czarować, ale jest konkretny na tyle na ile sytuacja pozwala i wydaje mi się, że jest bardzo życzliwy. Podejrzewam, że pacjenci walą do niego drzwiami i oknami i musi zachować trochę dystansu, żeby kompletnie nie zwariować. To w końcu tez tylko człowiek. Trzymajcie proszę kciuki…
Będzie dobrze, trzymam kciuki.
gość
16-11-2021, 18:08:18

Gość 2021-11-15 19:33:20
koniecznie prosze napisać!! Trzymamy kciuki.
gość
17-11-2021, 15:57:54

Witajcie jestem nowy, mam 41 lat Dziś odebrałem wynik MRI i jestem zdruzgotany. Wynik MR: "w tylnej jamie po prawej, w topografi prawej otworu Luschki, widoczny jest torbielowaty guz o wymiarach 32x25 mm (ax ) i 33mm (cor.) Obraz sugeruje w pierwszej kolejności ependymoma. Objawów nie mam, MRI robione z innego powodu, co dalej. Czy to duży guz ? Czy da się wyciąć? Czy będę jeszcze żył?:(
gość
17-11-2021, 17:09:35

No na poczatek to normalne ze wpadles w panike . Powoli oswoisz sie , lecz jeszcze nie wiadomo na 100% ze to ependymoma /wysciolczak. Kiedy masz wizyte u neurologa , tam dowiesz sie dokladnie jak on obejrzy dyskietke z zapisem. Dam Tobie artykul o wysciolczaku , bedziesz zorientowany o co chodzi z tym potworkiem , gdyz dzieci tak go nazwaly , u dzieci znacznie czesciej wystepuje .Jesli to drugiego stopnia to nie ma strachu. Do uslyszenia /napisania . K

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: