Reklama:

WYNIKI EEG - proszę o pomoc w interpretacji (51)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-01-2010, 14:20:31

witam. mam 17 lat i częste, silne bóle głowy. ostatnio byłam na badaniu EEG. gdy lekarz zobaczył wynik powiedział tylko tyle ze mu się ten wynik nie podoba. troche się przestraszyłam. chciała bym wiedzieć co oznacza ten wynik. OPIS BADANIA: czynność podstawowa 8c/sek. o amplitudzie 39uV. RZ nieobecna. w obu okolicach skroniowo potylicznych grupy fal theta 6-7c/sek. o amplitudzie wyższej od tła i zaostrzonym rysunku przemieszane pojedynczymi falami ostrymi, układające się w spoczynku, w czasie aktywacji hyperwentylacją i po stymulacji stroboskopem z uogólnioną narodowością. niestety lekarz przeprowadzający badanie nic nie napisał w orzeczeniu.. neurolog skierował mnie na badanie tomografii komputerowej ale badanie mam dopiero pod koniec marca... liczę na waszą pomoc.
gość
07-02-2010, 18:51:24

Witam,
Mój syn 2 lata miał robione badanie eeg w związku z tym że miał drgawki gorączkowe proste przy gorączce 40 st.
"opis badania:
Badanie wykonano w śnie spontanicznym cechy bioelektryczne snu wyrażone dobrze pod postacią symetrycznych wrzecion snu 14 Hz. W okolicach skroniowo-czołowych wyładowania fali ostrej z wolną dpo 250 uV,fal wolnych 3-4 Hz
Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy"
Proszę aby ktoś kto się na tym zna wypowiedział sie na ten temat, pozdrawiam, Krzysiek P.
Początkująca
09-02-2010, 12:05:48

WSZYSTKIM POLECAM NEUROLOGA DR.KAZIMIERZA SALOMONA Z WROCŁAWIA .LEKARZ,KTORY ZNA SIE NA RZECZY.
gość
09-02-2010, 18:32:34

prosze o porade czy zzapisu eeg moznastwierdzic padaczke //////////////////////////////////////////////
gość
28-02-2010, 17:48:41

polecam udanie się do centrum pediatrii i onkologii w Chorzowie.
gość
28-02-2010, 17:55:23

po samym eeg nie można. trzeba zrobić tomografie komputerowa
gość
01-07-2010, 20:42:13

Proszę o pomoc. Zrobiłem dizsiaj badanie eeg i wyszedł nieprawidłowy wynik. Za miesiąc mam zabieg operacyjny (oko). Czy można go przeprowadzić mimo złego wyniku eeg? Wskazaniem do badania były objawy tężyczki podczas wysokiej temperatury.
gość
01-07-2010, 20:43:51

Dodam, że objawiało się to drętwieniem rąk.
gość
16-08-2010, 12:28:44

u małych dzieci należy wykonać eeg w czuwaniu,w zasypianiu oraz we snie fizjologicznym.
gość
20-08-2010, 10:11:51

Czy ktoś umiałby zinterpretować badanie EEG mojej 7 letniej córki? Byłam u neurologa, który powiedział,że są jakieś zmiany w prawej półkuli, że to może być jaś torbiel. Skierował nas na TK, ale to dopiero za 2 tygodnie, strasznie się boje o moja córeczkę, tym bardziej, że 2 lata temu zmarł mój synek (wspólny kanał przedsionkowo- komorowy).Bardzo proszę o pomoc!!!

Opis badania:
W zapisie spoczynkowym rejestruje się czynność 8-9 Hz o ampl. do 90 uV, w przednich okolicach przemieszana z czynnością theta. Na tym tle w prawej półkuli, zwłaszcza w ok. czołowe i potylicznej pojawiają się okresowo średnio- i wysokonapięciowe fale ostre. Fs nie zmienia zapisu, po Fs jednorazowo wystapiła napadowo krótka seria wysokonapieciowych fal ostrych. W czasie Hv obserwuje się zwolnienie zapisu. Rz obecna.
Orzeczenie:
Zapis ze zmianami zlokalizowanymi po stronie prawej i jednorazową krótką czynnością napadową. Tk.

Z góry dziękuję
Ewa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: