Reklama:

WYNIKI EEG - proszę o pomoc w interpretacji (51)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-04-2007, 14:06:00

Witam
Badania były wykonywane w dwóch różnych pracowniach i opisywane przez innego lekarza. Omdlenia córki są nagłe tak jakby z osłabienia, podczas spaceru. Pierwsze omdlenie wyglądało mniejwięcej tak: podczas spaceru córka źle się poczuła mówiąc że widzi wszystko na biało i strasznie boli ją głowa i kręciło jej się w głowie( był z nią kontakt) - zbladła. Była blada , wiotka przez około 1 godzinę (była bardzo słaba) pojechaliśmy do szpitala gdzie wykonano jej eeg ( I badanie), następne omdlenie było również nagłe, córka zemdlała podczas stania w kolejce po lody , tylko w tym przypadku nie było z nią kontaktu - utraciła przytomnośc na ok. 1-2 min , również zbladła i była bardzo słaba, w stanie osłabienia była ok. 1 godziny poczym odzyskała siły i wszystko było wporządku. Trzecie badanie eeg wykonano rok po I badaniu ( w między czasie wykonano II badanie) III badanie było raczej kontrolne ze względu , iż córka ma miec zabieg chirurgiczny wymagający podania narkozy. Oba omdlenia były w dzień , w nocy córka od zawsze ma niespokojny sen , nagle płacze, kręci się ( ale wydaje mi się to normalne, iż sądzę , że coś się śni dziecku ) np. dzisiejszej nocy córka również strasznie płakała, mruczała coś, siadała, chciałam ją obudzic ale niestety nie udało mi się , popłakała ok. 1-2 min. po czym usneła tak jakby nic. Rano spytałam się co się jej śniło , jednak ona nic nie pamiętała. Był okres kiedy moczyła się w łóżko i nie tylko , np. podczas oglądania TV nic nie czuła że "siusia". Córka kiedyś uderzyła czołem o beton , miała siniaka na całą długośc czoła ( spadła z roweru). Będę wdzięczna za jakąś odpowiedź.
gość
10-04-2007, 17:56:00

Jeszcze jedno - podczas wykonywania III badania ( po nieprzespanej nocy) - lekarz który to badanie wykonywał powiedział mi , że córka miała problem z zaśnięciem ale wkącu usnęła , ale chyba nie tak mocno bo wystarczyło ją tylko dotknąc i się obudziła, później myślałam, że będzie jej się chciało spac - jednak ona usnęła dopiero wieczorem - tak więc była na nogach dwa dni i całą noc.
gość
12-04-2007, 08:48:00

gość
12-04-2007, 19:33:00

będzie ok
gość
17-04-2007, 08:31:00

Chcę jeszcze dodac co do moich wypowiedzi, że omdlenia córki występują częsciej gdy jest ciepło lub gorąco , nawet jeśli jest tem. 20 stopni to dla niej jest już gorąco i źle się czuje.
Czy temperatura ma jakiś wpływ co do obiawów epilepsji? Badania miała wykonywane zimą.
gość
19-04-2007, 13:00:00

witam mam dziecko z epilepsja i i dziecko drugie u którego zmiany epilepsji nie stwierdzili a zmiany na eeg sa znaczne zmiany na eeg nie tylko oznaczaja epilepsje prosze sobie tez to wziasc opod uwage
gość
21-04-2007, 12:33:00

To czyli nie powinnam się martwic na zapas? Czy takie winiki może miec każdy zdrowy człowiek ?
gość
02-05-2007, 16:48:00

gość
20-01-2008, 18:46:00

proszę o kontakt na mój e-mail tomasz.sokoowski3@neostrada.pl

gość
09-08-2008, 13:53:00

Witam,
czy moglby mi ktos pomoc z interpretacja wynikow eeg?
"W zapisie dominuje regularna czynność fal alfa 10-11 o amplitudzie 10-18uV reagująca na otwartość oczu. W czasie Hw kilkakrotnie, w odprowadzeniach centralnych , czesciej po stronie prawej pojawiaja sie grupy fal ostrych.
Sporadycznie obserwuje sie krotkie, uogolnione wyladowania fal ostrych.
W odprowadzeniach poprzecznych grupy fal ostrych przewazaja w odprowadzeniach czolowo-skroniowych, gdzie pojawiaja sie serie 5-6c's. Fs: b.zm.
Wniosek: zapis o niedużych zmianach patologicznych przewazajacych w okolicy czołowo-centralnej i o niewielkich zmianach napadowych uogolnionych.
PROSZE O POMOC
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: