Witam czy mógły mi ktoś pomóc i wytłumaczyć wynik eeg, bo lekarz mówi że ostatnie badanie nie jest dobre i należało by podać leki natopiast z wywiadu nic na to nie wzkazuje.Badanie dotyczy mojej córki 8 lat.
I badanie eeg wykonano po krótkiej utracie świadomości ( omdleniu) : Córka miała 7 lat
Opis badania: Badanie wykonano w czuwaniu. Czynność podstawową stanowi regularny rytm alfa o częstotliwości 8-9 c/s, woltażu 20-50 uv, najwyższym w okolicy potylicznej. W odprowadzeniach lewostronnych, zwłaszcza okolicy czołowo-skroniowej i centralnej, rejestrują się dość liczne serie fal ostrych i zespołów fali ostrej i wolnej, woltażu do 180mv. Zmiany te niekiedy uogólniają się również na stronę prawą. Hyperwetnylacj i Fotostymulacja bez wyraźniego wpływu na zapis.
Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy- wykazuje zmiany zlokalizowane w półkuli lewej z tendencją do uogólniania się.
II badanie: wykonano 3 miesiące po pierwszym
Opis badania: Badanie wykonano w czuwaniu. Czynność podstawową stanowią fale alfa 8-9 Hz o ampl. do 50 uV. Podczas całego badania ze wszystkich odprowadzeń rejestrują się pojedyńczo i po kilka bardzo liczne fale wolne theta 4-7 Hz o ampl. do 50uV. Rz(+) Hv i Fs bez istotnego wpływu na zapis.
Orzeczenie: Zapis wykazuje zmiany rozsiane.
III badanie wykonano rok po pierwszym - córka ma 8 lat
Opis badania: Badanie wykonano w senności i śnie spontanicznym. Cechy morf. senności i snu obecne, dobrze wyrażone. Czynność bioelektryczna odpowiednia do wieku.
W zapisie z odprowadzeń środkowoskroniowo-centralnym i ciemieniowych nieco wyraźniej po stronie lewej rejestrują się liczne pojedynczo i w grupach, synchroniczne fale ostre o ampl. do 140 uV z opozycją faz T, C3 T4 i C4, Fs bez wpływu.
Orzeczenie: Zapis ze zmianami zlokalizowanymi.
Jeśli ktoś zna się na interpretacji tych badań proszę o pomoc.
Wiem tylko co oznaczają skróty T3, T4 - płaty skroniowe , C3, C4 - na granicy płatów ciemieniowych i czołowych.
Jesteśmy pod obserwacją neurologiczną ale jednak nie bardzo wiem czy wykonane dotychczas badania eeg są wmiarę poprawne czy nie. Córka moja nie ma napadów jedynie co raz na rok miewa omdlenie z chwilową utratą świadomości.