Reklama:

WYNIKI EEG - proszę o pomoc w interpretacji (51)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-02-2007, 16:24:00

Witam czy mógły mi ktoś pomóc i wytłumaczyć wynik eeg, bo lekarz mówi że ostatnie badanie nie jest dobre i należało by podać leki natopiast z wywiadu nic na to nie wzkazuje.Badanie dotyczy mojej córki 8 lat.

I badanie eeg wykonano po krótkiej utracie świadomości ( omdleniu) : Córka miała 7 lat

Opis badania: Badanie wykonano w czuwaniu. Czynność podstawową stanowi regularny rytm alfa o częstotliwości 8-9 c/s, woltażu 20-50 uv, najwyższym w okolicy potylicznej. W odprowadzeniach lewostronnych, zwłaszcza okolicy czołowo-skroniowej i centralnej, rejestrują się dość liczne serie fal ostrych i zespołów fali ostrej i wolnej, woltażu do 180mv. Zmiany te niekiedy uogólniają się również na stronę prawą. Hyperwetnylacj i Fotostymulacja bez wyraźniego wpływu na zapis.

Orzeczenie: Zapis nieprawidłowy- wykazuje zmiany zlokalizowane w półkuli lewej z tendencją do uogólniania się.

II badanie: wykonano 3 miesiące po pierwszym

Opis badania: Badanie wykonano w czuwaniu. Czynność podstawową stanowią fale alfa 8-9 Hz o ampl. do 50 uV. Podczas całego badania ze wszystkich odprowadzeń rejestrują się pojedyńczo i po kilka bardzo liczne fale wolne theta 4-7 Hz o ampl. do 50uV. Rz(+) Hv i Fs bez istotnego wpływu na zapis.

Orzeczenie: Zapis wykazuje zmiany rozsiane.

III badanie wykonano rok po pierwszym - córka ma 8 lat

Opis badania: Badanie wykonano w senności i śnie spontanicznym. Cechy morf. senności i snu obecne, dobrze wyrażone. Czynność bioelektryczna odpowiednia do wieku.
W zapisie z odprowadzeń środkowoskroniowo-centralnym i ciemieniowych nieco wyraźniej po stronie lewej rejestrują się liczne pojedynczo i w grupach, synchroniczne fale ostre o ampl. do 140 uV z opozycją faz T, C3 T4 i C4, Fs bez wpływu.

Orzeczenie: Zapis ze zmianami zlokalizowanymi.

Jeśli ktoś zna się na interpretacji tych badań proszę o pomoc.
Wiem tylko co oznaczają skróty T3, T4 - płaty skroniowe , C3, C4 - na granicy płatów ciemieniowych i czołowych.

Jesteśmy pod obserwacją neurologiczną ale jednak nie bardzo wiem czy wykonane dotychczas badania eeg są wmiarę poprawne czy nie. Córka moja nie ma napadów jedynie co raz na rok miewa omdlenie z chwilową utratą świadomości.

gość
09-02-2007, 16:37:00

Proszę o pomoc - może ktoś zna się na tym badaniu bo nie wiem czy mam się denerwowac . Wizytę mam dopiero za 4 miesiące
gość
11-02-2007, 20:11:00

radzę szukać innego neurologa, zmiany widoczne dokłądnie, choruję na padaczkę kilka lat
gość
17-02-2007, 14:05:00

Ten lekarz jest podobno jednym z najlepszych lekarzy ( jest wogóle kierownikiem poradni neurologicznej) ale mimo to nie jestem dokońca spokojna o wyniki eeg. Lekarz mówi że przy tych wynikach należało by podac leki ale jeśli dziecko nie ma napadów to nie trzeba. Denerwuję się , że jeśli badania eeg będą gorsze a dziecko nie będzie miało napadów i jednak będzie miało podawane leki czy to będzie miało jakiś skutek bo badanie badaniem ale objawy objawami w tym przypadku nie ma żadnych .
gość
27-02-2007, 22:02:00

Chyba nikt nie zna się na tym
gość
03-03-2007, 13:41:00

no i tak wszyscy się męczymy tematem bo brak jednoznacznych stwierdzeń i odpowiedzi na nasze pytania
też potrzebuję lekarza, który zna się super na EEG - może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?
gość
08-03-2007, 20:02:00

Jak na moje wiadomości to wynik nie jest dobry - są zmiany wyraźne - ale jak to kiedyś ktoś powiedział nie leczy się wyników tylko obiawy choroby - wyniki są potwierdzeniem objawów. Ale w tym przypadku chodzi o dziecko tak więc trudniej jest zinterpretowac objawy bo dziecko nie dokońca wie czy zdaje sobie sprawę co się z nim dzieje. Mogę powiedziec że można miec przez całe życie zły zapis eeg ale nie aż taki zły . Radzę poradzic sie innego lekarza.
gość
28-03-2007, 14:42:00

no cóż chyba na takie forum nie zaglądają neurolodzy
gość
06-04-2007, 09:53:00

wynik ma zmiany wyraźne - nie wiem na co lekarz czeka ?/
gość
07-04-2007, 21:26:00

proszę przesłać dokładne opisy napadów przypominających omdlenia, napady dzienne czy nocne ?, w jakich okolicznościach
czy badania EEG były wykonywane w tej samej pracowni i opisywane przez tego samego lekarza? sądząc po opisach raczej nie ?
jest pewna korelacja między zapisem I i III, lokalizacja zmian nieprawidłowych w okolicach środkowoskroniowych i centralnych lewej półkuli, ale brak komentarza czy sen nasila zmiany widoczne w czuwaniu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: