Reklama:

Wynik badania MR kręgosłupa C. dyskopatia wielopoziomowa (35)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
16-05-2012, 21:27:05

Soniu: śpiąc na boku staraj się, aby głowa była w osi ciała tzn żeby nie spadała ani w strone barku na którym leżysz ani nie nunosiła się w strone drugiego.
Leżąc na wznak co masz na myśli mówiąc " z podpartymi kolanami"?
Puma1626: kifoza i lordoza to naturalne krzywizny kręgosłupa - jeżeli wyszło że są spłycone tzn że masz trochę bardziej wyprostowany kręgosłup niż przeciętny człowiek (normalnie mamy 3 krzywizny o pewnej wartości kątowej).
Jeżeli po nocy czujesz się gorzej tzn, że coś w ciągu tej nocy Cię psuje. Napisz dokładnie jak śpisz - w jakiej pozycji.
Bóle głowy mogą nie reagować na leki p.bólowe jeżeli przyczyną jest jakiś mechaniczny ucisk (np na oponę rdzenia kręgowego w górnych segmentach).
Jak wygląda ruchomość Twojej szyi? Masz pełną swobodę rotacji w prawo i lewo (ok 90st) i zgięć do boku (ucho w stronę barku)?
Jeżeli chodzi o Twoje pytanie dot. gorsetu to szczerze mówiąc ja bym odradzał jakąkolwiek jazdę konną na jakiś czas czy z gorsetem, czy bez(do momentu wyleczenia problemu z dyskami)- nasz kręgosłup nie lubi wstrząsów (jazda traktorem, konno, auto itd). Jeżeli czujesz, że po jeździe jest Ci gorzej, to tym bardziej powinnaś przestrzegać to zalecenie. Napisz jeszcze jakie masz objawy i trochę dokładniej przepisz wyniki rezonansu, może uda się coś więcej powiedzieć.
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
17-05-2012, 06:32:43

Marcinsied - chodziło mi o to, że jak leży się na plecach, to żeby odciążyć dolny odcinek kręgosłupa, pod kolana podkłada się poduszkę. To przeczytałam gdzieś w necie chyba.
sonia
Wtajemniczony
17-05-2012, 06:56:50

Z jednej strony jest to dobre bo może chwilowo zmniejszyć objawy tak jak pozycja "embrionalna" ale z drugiej strony wypłaszczamy fizjologiczną lordozę w kręgosłupie lędźwiowym przez co możemy zwiększyć patologię (nie wiem czy poduszka byłaby aż tak drastyczna, ale leżenie na grzbiecie ze zgiętymi kolanami może znacząco wpłynąć na dyskopatie w kierunku jej pogorszenia- tak samo jak długotrwała pozycja embrionalna).
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
17-05-2012, 10:07:07

Ale to wszystko zagmatwane jest, na jedno pomoże na drugie zaszkodzi i bądź tu mądry i pisz wiersze.
W wielu miejscach czytałam, nawet mam taką broszurę od lekarza neurologa, jak prawidłowo spać i tam właśnie to jest, żeby podkładać pod kolana poduszkę dla odciążenia!
Zalecają też aby w chwili bólu leżeć na podłodze z nogami zgiętymi pod kątem prostym i opartymi na czymś.
Co w takim razie robić z tymi nogami przy spaniu na plecach?
sonia
Wtajemniczony
17-05-2012, 16:39:53

I widzisz... tu jest problem - bo ta pozycja jest odciążająca ale patrząc pod kątem biomechaniki kręgosłupa może nasilać dolegliwości. Kiedyś pracując w przychodni dostaliśmy ulotki "ćwicz z ....(tutaj nazwa złynnego preparatu w żelu na ból)" i generalnie jak dałbym te ćwiczenia któremukolwiek z moich trudniejszych pacjentów to pewnie wylądowali by szybko na stole operacyjnym... te ćwiczenia są ok ale dla ludzi zdrowych.
Jeżeli chodzi o spanie na plecach ja bym jednak sugerował nogi prosto (chyba że będzie występował ból w kręgosłupie który nieda Ci spać). Wtedy poduszka bedzie jakimś rozwiązaniem ale raczej do czasu, do puki ktoś Ci nie zaleci odpowiedniej terapii. Gdy dysk "wejdzie" więcej czy mniej na swoje miejsce bólu podczas lezenia być niepowinno (w kończynie oczywiście też nie).
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
18-05-2012, 07:01:33

Dziękuję za odpowiedź Marcin, fajnie, że można kogoś się poradzić, bo lekarze to nic nie mówią, często znają tylko jeden sposób leczenia, czyli ketonal lub jakiś inny cudowny lek, który jak wiadomo nie rozwiąże problemu, albo operacja.
Rozglądam się już za tą terapią Mc Kenzi. Zapytam jeszcze we wtorek ortopedy czy może kogoś konkretnego polecić.
Mam jeszcze niewykorzystane skierowanie na trakcję, ale teraz nie wiem czy można to łączyć z tym Mc Kenzim, czy dać sobie spokój. Oczywiście nie mam na myśli wyciągu na pętli tylko trakcję manualną.
Miłego dnia.
sonia
Początkująca
18-05-2012, 12:54:11

Marcin moje opisy: "Nieznacznie pogłebiona kyfoza kręgosłupa Th w odcinku środkowym i delikatnie rozpoczynajće się zm. zwyrodnieniowe. Niewielkie lewoboczne skrzywienie kręgosłupa L. i nieco pogłębiona lordoza bez wyraźnych innych zmian. W oby stawach krzyżowo-biodrowych cechy nieco wzmożonej przystawowej sklerotyzacji, bardziej zaznaczone w prawym stawie". Opis MR odcinka syzjnego : "Fizjologiczna lordoza szyjna jest zastápiona niewielká kyfoze. Dyskretne tylne uwypuklenie sie krazka miedzykregowego C3-C4. Pozostale krazki miedzykregowe bez uchwytnych wypuklin. Korzenie nerwow rdzeniowych w zakresie dostepnym ocenie bez widocznych cech ucisku"- i ten opis wszystko fajnie-tylko pytanie skad te bole glowy miarzdzace czaszke-( rezonans glowy, mozgu prawidlowy)- jak trzymam glowe w dole- ulge przynosi mi odchylenie glowy do tylu, lezac na plecach odpoczywaja mi ledzwia a trace czucie w rekach ( moj fizjoterapeuta podejrzewa jakis odlam kosci w szyjnym-( zrobilam AP i boczne ale nie mam jeszcze opisu), ktory powoduje nieprawidlowosci w kanale- rozwiazanie? Brak, musi pani tak cierpiec... Opis badania MR odcinka ledzwiowego: "za poziom L5-S1 uznano najnizej polozony, prawidlowo wyksztalcony krazek miedzykregowy. Stozek rdzenia bez zmian ogniskowych na poziomie L1. Dehydratacja krazka L5-S1 z obnizeniem jego wysokosci. trzony o zachowanej wysokosci i sygnale. Na poziomie L5-S1 tylna szerokopodstawna lewostronna przepuklina miedzykregowa z przerwaniem pierscienia wloknistego, ktora uciska worek oponowy od przodu zmniejszajac rezerwe plynu kanalu kregowego na tym poziomie i kieruje sie w strone lewego otworu zwezajac go, uciska lewy korzen nerwu, pekniety pierscien wloknisty po stronie lewej" Moj kregarz na zdjeciu zobaczyl bardzo duzo osteofitow, juz raz mialam zatrzymanie moczu- naktore leczono mnie antybiotykami na zapalenie pecherza- mimo ze badanie moczu bylo prawidlowe..... Mialam 2 tyg lezenia w lozku- problem bylo wstac do WC...... Co 2 miesiace mam nawroty bolu silnego, a boli mnie co dziennie.. Spie na plecach a jak na brzuchu to musze podøozyc poduszku pod brzuch. Skrecanie szyja mam OK....
Początkująca
22-05-2012, 18:27:16

Od kilku dni drętwieje mi lewa stopa z łydką a dokładnie śródstopie ( problem z prowadzeniem samochodu) co do odcinka szyjnego- pewien ortopeda z CMD powiedział że mam zespół szyjny- zalecił krioterapie i po kłopocie- a moje bóle głowy jakoś nie mineły- ( nudności, zawroty, oczy wychodzące z orbit- wszystko na porządku dziennym). Przykre jest to że nie ma sie kto mną odpowiednio zająć- chciałam spróbowac Mckenzy ale problem z szyją nie pozwala ćwiczyc mi na lędzwia.. i koło zamykane.. Obecnie czekam na rehabilitacje w Stocerze ( robiłam we własnym ośrodku zdrowia na nic sie dało). Pozdrawiam i proszę o pomoc w znalezieniu lekarza który potraktuje mnie jak człowieka a nie jednostke chorobową...:(
Początkująca
23-05-2012, 06:34:44

Oj, puma1626 - jak ja dobrze znam to podejście lekarzy do pacjentów. Zawsze w gabinecie czuję się jak intruz. Jak mam iść do lekarza to jestem jeszcze bardziej chora.
Wczoraj byłam u ortopedy (tutaj akurat chodzę po znajomości, to jest w miarę). Ale jak zaczęłam mówić to czego się dowiedziałam w necie i, że uważam, że te zabiegi fizykoterapii nie mają większego sensu, bo pomagają tylko na moment i nie rozwiązują problemu. Że chcę iść na konkretne terapie (mckenzi itp.) to doktorek powiedział, że jak jestem taka mądra i czytam w internecie to mam się leczyć u "dr internetowego", a jak chcę się leczyć u niego to mam się stosować do jego zaleceń.
Ostatecznie dał mi skierowanie na NFZ na mckenzi, PNF i masaż. Z tym, że mckenzi na szyjny, a PNF na L-S. Bez sensu trochę tak dzielić człowieka na części, zamiast działać kompleksowo.
Dał mi też receptę na lek Milgamma 100, jak czytam jest to witamina B1 i B6 w końskiej dawce, dość droga. Nie wiem czy warto to kupić i co mi to może pomóc?
Aha, jeszcze coś, zapytałam go czy te uwypuklenia krążków mogą się cofnąć pod wpływem tych terapi/ćwiczeń to powiedział, że nie, a mi się wydaje, że gdzieś było napisane, że jak najbardziej jest to możliwe.
Marcin proszę zajrzyj tutaj do nas i wesprzyj swoją wiedzą.
sonia
Wtajemniczony
23-05-2012, 07:49:28

Witajcie:).
Sonia V- Cofanie wypuklin jest jak najbardziej możliwe podobnie jak ich dalsze wysuwanie:) jest to jak najbardziej logiczne i prawidłowe myślenie poparte wieloma poważnymi badaniami naukowymi. Kiedyś nie było tak łatwego dostępu do światowych publikacji, także ta informacja mogła jeszcze do Twojego lekarza nie trafić.
Puma- drętwienie stopy moze oznaczać doysć silny ucisk na korzeń nerwu, także im szybciej się tym zajmiesz (np mckenzie ) tym lepiej, a jeżeli szyja jest dla Ciebie większym problemem to zacznij od niej - generalnie terapeuta powinien umożliwić Ci (tak dobrać procedury) żeby leczenie jednego miało minimalny wpływ na drugie - jeżeli nieda rady to trzeba po kolei. Szyja jest dosyć dziwna, ale powiedz mi jeszcze czy masz w opisie coś o górnych segmentach kręgosłupa szyjnego?
Spróbuj zrobić tak (może chociaż częściową ulgę przynieise)- usiądź na krześle z prostym oparciem, pupa musi być maksymalnie przyparta do oparcia. Pomiędzy kręgosłup lędźwiowy a plecy wsuń zwinięty ręcznik (tak żeby jego grubość wynosiła ok 4cm) i spróbuj z nim usiąść wyprostowana. Następnie obserwuj co się zmienia w Twojej nodze (jeżeli będzie zmniejszać się uczucie zdrętwienia, ból bedzię znikał albo kierował się w strone kręgosłupa np najpierw jak usiądziesz będzie w łydce, potem po minucie już max do okolicy kolana, potem po jakimś czasie jeszcze wyrzej np do pół uda to super) Wazne jest to żeby siedzieć i się nie garbić. Może być sytuacja że podczas tego siedzenia kręgosłup zacznie Cie bardziej boleć- o ile objawy zaczną znikać z nogi, to bólem kręgosłupa przejmować się nie musisz.
Jeżeli chodzi o szyje... jest tam coś dziwnego i warto byłoby jeszcze udać się do dobrego neurologa. Jeżeli jednak piszesz, że ból i dolegliwości zmniejszają się przy wyproście szyi to może...warto byłoby potraktować to jako ćwiczenie tzn usiaść prosto z wałkiem pod plecami żeby dolny kregosłup zabezpieczyć i spróbować lekko odchylić głowe do tyłu, poczekać kilka chwil i poobserwować czy się zmniejsza. Jeżeli tak to wprowadź to jako regularne ćwiczenie np co 2 godzin 1 minuta w tej pozycji lub do ustąpienia objawów (ale nie przesadzaj, max 2-3 minut bo mięśnie niewytrzymają). To tyle na ten moment, obserwuj i daj znać jak to wygląda.
Pozdrawiam
Marcin S.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: