Reklama:

Wynik badania MR kręgosłupa C. dyskopatia wielopoziomowa (35)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-05-2012, 06:31:18

Witam i proszę o interpretację wyniku.
Czy jest bardzo źle, co dalej z tym robić, jak funkcjonować, żeby nie zaszkodzić jeszcze bardziej?
Co wolno, a co nie przy takim schorzeniu?
Oto wynik:
" Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wytworzeniem niewielkiej patologicznej kifozy ze szczytem na wysokości C4-C5.
Trzony kręgów szyjnych o prawidłowej wysokości, równych obrysach blaszek granicznych, bez patologicznych sygnałów.
Krążki międzykręgowe odcinka szyjnego kręgosłupa wykazują obniżenie intensywności sygnałów w sekwencji SE/T2, jak w przypadku zaburzeń uwodnienia.
Na poziomach od C3-C4 do C6-C7 widoczne jest obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego typu bulging, najbardziej nasilone na poziomach C3-C4 i C4-C5, bez uchwytnych cech uszkodzenia pierścienia włóknistego w części tylnej, powodujące zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej, ucisk worka oponowego bez cech ucisku rdzenia kręgowego, obustronne zwężenie kanałów korzeniowych oraz obustronną modelację bez cech ucisku korzeni nerwów rdzeniowych w odcinkach wewnątrzkanałowych.
Kanał kręgowy w odcinku szyjnym o prawidłowym wymiarze strzałkowym.
Intensywność sygnałów z odcinka szyjnego rdzenia kręgowego prawidłowa.
Rezerwa objętościowa kanałów korzeniowych na badanych wysokościach obustronnie zachowana."
sonia
Początkująca
14-05-2012, 08:48:42

Nikt nie zajrzał
sonia
Forumowiczka
14-05-2012, 09:56:25

Soniu ,nic napisałaś o objawach,które skłoniły Cię do wykonania MRI a to ważne w ocenie stanu.
W opisie zmiany nie wyglądają na bardzo zaawansowane i masz o co walczyć rehabilitacją.
To co możesz zrobić sama to dbałość o higienę kręgosłupa-unikania dźwigania, spanie na dobrze profilowanej poduszce ortopedcznej,właściwa pozycja pracy bez nadmiernego pochylania,unikanie czynności wymagajacych unoszenia rąk do góry z jednoczesnym odchylaniem głowy do tyłu.
Przerwy w pracy i czynościach domowych kiedy wzmga się ból(jeżeli występuje),unikanie czytania,oglądania tv w pozycji z podparciem samej głowy (nadmierne przyparcie brody do klatki piersiowej)-podparcie razem z klatką piersiową.
Pływaj na grzbiecie -wskazane przy dyskopatii na wszystkich poziomach,unikaj pływania odkrytą żabką.
Poszukaj dobrego fizjoterapeuty ,który ukierunkuje ćwiczenia, może zastosuje terapię manulaną,nauczy Cię prawidłowych wzorców postawy.
Zajrzyj na stronę
http://mckenzie.pl/terapeuci-certyfikowani.html
Wejdź na wątek DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA
To wątek jeszcze nie dla Ciebie ale zagląda tam Marcin fizjoterapeuta i może udzieli konkretnych rad.
Początkująca
15-05-2012, 07:17:48

Dziękuję za zainteresowanie.
Objawy, które skłoniły mnie do pójścia do lekarza to zawroty głowy (jak na karuzeli), sztywny kark, bez możliwości ruchu w jakąkolwiek stronę, bo od razu zaczynały się zawroty. Drętwienie rąk, ale głównie jak śpię i drętwieje mi ręka po tej stronie na którym boku śpię. Bóle głowy z tyłu, przechodzące na czoło, z reguły połowiczne. Drżenie dłoni, ogólne oslabienie, mdłości, ścisk w skroniach.
W odcinku L-S też mam dyskopatię, ale nie miałam MR (wiadomo że lekarze niechętnie dają skierowania na takie drogie badanie). Mam tylko rtg.
Poduszkę ortopedyczną już mam od stycznia (wtedy to się zaczęło na dobre). Super się na niej śpi.
Pływać nie potrafię i mam lęk przed wodą, więc pływanie odpada.
Za tydzień idę do ortopedy, mam nadzieję, że pokieruje mnie jakoś sensownie albo da chociaż wskazówki co robić i do kogo pójść.
Bo na razie to kręcę się w kółko, a poprawy nie ma od tylu miesięcy.
Na kręg. L-S miałam pole magnetyczne, interdyn i tens na udo bo mam rwę, ale nie pomogło.
Na odcinek szyjny mam skierowanie na trakcję ale panie w rejestracji nie są zgodne czy ma to być trakcja manualna czy wyciąg na jakiejś pętli. Muszę zapytać tego ortopedy.
Poszukam tej terapii mckenzi u nas w mieście.
Wątek który polecasz jest bardzo długi, na razie nie mam czasu ani siły, aby tyle siedzieć przy komputerze.
sonia
Forumowiczka
15-05-2012, 10:02:00

Soniu,objawy dosyć poważne i uciążliwe.
Dyskopatia to pogranicze specjalizacji ortopedycznej i neurologicznej jednak ze wskazaniem na neuro... z powodu objawów. Sensowniejsza byłaby konsultacja u neurologa ale Ci często opierają się tylko na opisie albo raczej neurochirurga,który na własne oczy nie sugerując się opisem oceni MRI-bywają rozbieżności w ocenie.
Niech nie przeraża Cie hasło neurochirurg bo to tylko ewentualna konsulttacja.
To jedna opcja.
Druga to jak pisałam poprzednio dobry fizjoterapeuta ale nie przypadkowy.
Nie daj się powiesić na pętli Glissona.
To przestarzała, mocno mechaniczna a przez to nie do końca bezpieczna metoda.
Wyciąg wymaga super dokładności i subtelności czego pętla w pozycji siedzącej nie spełnia. Nawet niewielkie poruszenie zmienia oś kręgosłupa.
Dyskopatie różnych odcinków często chodzą w parze.
Z powodu dolegliwości przyjmujemy postawę adaptacyjną, zmniejszająca ból a nie zawsze dobrą dla kręgosłupa.Stąd przeciążenia,zaburzenia prawidłowej krzywizny i kolejne poziomy lecą.
Jeżeli objawy neurologiczne pozwolą dobra fizjoterapia(nie fizyko) jest najlepszą metoda leczenia.
Początkująca
15-05-2012, 10:50:08

Byłam u neurologa na początku, to przepisał mi ketonal, a po rtg dał właśnie to skierowanie na zabiegi i powiedział, że już więcej nie muszę do niego przychodzić. Nawet nie mam zamiaru, bo to jakiś konował.
Poszłam więc do znajomego ortopedy i dał mi skierowanie na MR szyjnego.
Jestem już zmęczona i zniechęcona do wszelkich lekarzy.
Zbywają lekami, niczego nie chcą tłumaczyć, człowiek musi sam szukać informacji w sieci.
Mam 40 lat (wyglądam na 30,) a czuję się jak staruszka.
Nie chcę tak żyć.
Co taki neurochirurg mi powie? On pewnie zna tylko jedną opcję - operacja!
A z tego co piszesz nie jest aż tak źle.
sonia
Wtajemniczony
16-05-2012, 14:33:18

Witaj, wielopoziomowość nie jest czymś czym, czego trzeba zaraz się bać. Dużo gorsza może być jedna, a duża wypuklina. Jeżeli chodzi o Twoje objawy to tak jak piszę Hamer- dodam od siebie, że objawy wskazują albo na górne segmenty albo na naciągnięcie opony rdzenia przez ucisk na niższych segmentach, czyli generalnie wszystko się zgadza. Problem z ruchomością wynika również z tego, że wypukliny blokują ruch na poszczególnych segmentach a jak wiadomo ruch zachodzi w całym kręgosłupie. Drętwienie rąk może być objawem problemu w nadgarstku (cieśń kanału nadgarstka) ale w Twoim przypadku raczej to od szyi. Jeżeli terapeuta pracując z Twoją szyją wywoła lub zmniejszy (całkowicie wyłączy) objawy w rękach to będziesz miała pewność co do lokalizacji problemu. Drętwienie całych kończyn w nocy albo szyja, albo górny otwór klatki piersiowej - tutaj znów po pracy nad szyją wyjdzie czy po poprawie ogólnego stanu tego odcinka również noce się poprawią. Na ten moment unikaj spania na boku w pozycji embrionalnej (zarówno ze względu na dolny jak i górny kręgosłup). Staraj się siedzieć prosto, głowa w osi kregosłupa oraz słuchaj sugestii Hamer;)
Kolejna sprawa - pętla niekoniecznie, fizykoterapia też nie ma sensu. To co miałaś na lędźwiowy również większego sensu nie miało (mogło troszkę zmniejszyć dolegliwości ale nie było to leczenie przyczynowe).
Szukaj terapeutów tak jak napisała Hamer lub napisz z jakiego regionu jesteś, może kogoś będzie można polecić.
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkująca
16-05-2012, 15:19:29

Witam, z RM wyszła mi przepuklina w odcinku lędzwiowym, oraz wypuklina w szyjnym. Dyskopatia całego kręgosłupa, kifoza, lordoza, ( jestem po 2 wypadkach- skuter i jazda konna). Co mnie skłoniło do badań? Od 5 lat regularne bóle głowy nie ustępujące nawet po silnych lekach przeciwbólowych, co dziennie rano wstaje połamana, czasami nie moge stać, siedzieć ani leżeć, nie mówiąc o umyciu zębów czy włósów nad wanną. Miałam już jedne rehabilitacje, który nie pomogły mi wcale, obecnie czekam na rehabilitacje w Stocerze w czerwcu, Byłam u 2 neurochirurgów i każdy powiedział co innego. Zgadza się mam 24 lata a kręgosłup kobiety ciężko pracującej około 50tki....ale wg jednego mam robić wszystko jak dotychczas- szpilki, jazda konna, sport itd a wg drugiego starać sie o rente i leżeć. Moje pytanie brzmi: czy kupując gorset na czas jednej godziny jazdy konnej uszkodzę się bardziej? Pozdrawiam cierpiących!
Początkująca
16-05-2012, 15:19:36

Witam, z RM wyszła mi przepuklina w odcinku lędzwiowym, oraz wypuklina w szyjnym. Dyskopatia całego kręgosłupa, kifoza, lordoza, ( jestem po 2 wypadkach- skuter i jazda konna). Co mnie skłoniło do badań? Od 5 lat regularne bóle głowy nie ustępujące nawet po silnych lekach przeciwbólowych, co dziennie rano wstaje połamana, czasami nie moge stać, siedzieć ani leżeć, nie mówiąc o umyciu zębów czy włósów nad wanną. Miałam już jedne rehabilitacje, który nie pomogły mi wcale, obecnie czekam na rehabilitacje w Stocerze w czerwcu, Byłam u 2 neurochirurgów i każdy powiedział co innego. Zgadza się mam 24 lata a kręgosłup kobiety ciężko pracującej około 50tki....ale wg jednego mam robić wszystko jak dotychczas- szpilki, jazda konna, sport itd a wg drugiego starać sie o rente i leżeć. Moje pytanie brzmi: czy kupując gorset na czas jednej godziny jazdy konnej uszkodzę się bardziej? Pozdrawiam cierpiących!
Początkująca
16-05-2012, 16:51:30

Marcinsied dziękuję za odpowiedź.
Jestem z Opola.
Poszukam jakiegoś rehabilitanta co zna się na rzeczy.
Staram się cały czas trzymać prosto, nie siedzę już byle jak przy komputerze, nie schylam się na prostych nogach. Kucam lub klękam na jedno kolano.
Tak jak pisałam śpię na tej poduszce ortopedycznej, ale właśnie głównie na boku, bo tak lubię. Postaram się spać na plecach z podpartymi kolanami (czytałam że tak lepiej aby odciążyć dolny odcinek).
Chcę już się pozbyć tego stanu, bo za długo to trwa.
sonia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: