Reklama:

Wstrząs mózgu? Pytania. (42)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-06-2009, 19:48:00

Witam
Wczoraj mocno uderzyłam głową o ścianę(dziwna sytuacja sama nie wiem jak to się stało,dosłownie jakbym zapomniała ze za mną jest ściana i chcąc położyć się na łóżku z całej siły w nią przydzwoniłam). Nie straciłam przytomności w gruncie poza tym że głowa mnie rozbolała(to i nie dziwota) i troszkę słabo mi się robiło-nic wielkiego mi nie było. Tak po dwóch godzinach zaczęła mnie głowa boleć,przedtem bolała mnie ewidentnie od uderzenia a potem zaczęłam odczuwać jakby to określić... wewnętrzny ból. Z czasem i zaczęło mnie mdlić i nie wiem czy ma coś do rzeczy pojawiła się i zgaga(której w życiu chyba nie miałam). Poza tym miałam lekkie zawroty głowy i nie byłam w stanie się skupić myśli swawolnie mi odlatywały. Dziś jak rano wstałam wszystko było ok myślałam ze mam święty spokój lecz wraz z ciągiem dnia głowa coraz bardziej zaczynała boleć i pojawił się ból karku,nudności nie zniknęły ,chwilami nadal mam zawroty a jeśli chodzi o koncentracje ...chyba lepiej jak wczoraj ale nie normalnie. Ból głowy zmienił sie w "nudzący" i boli non stop (i choć nie jest to ból nie do wytrzymania ,męcząca jest jego ciągłość)
Ktoś mi powiedział ze może to być lekkie wstrząśnienie mózgu i powinnam iść do lekarza. I tu pojawia się me pytanie-czy faktycznie jet coś na rzeczy?(niby z głowa faktycznie nie ma żartów ale jeśli to nie jest nic poważnego nie chciałabym iść do lekarza-gdyż nasza pani doktor nie należny do osób miłych i które faktycznie zajęły by się sprawą)
Z góry dziękuje za odpowiedź
Magda
Początkująca
10-11-2009, 11:59:33

dziendobry
dwa tygodnie temu uderzylam sie w przod glowy i do tej pory nie czuje sie dobrze.w szpitalu powiedzieli ze to wstrzas mozgu.
mam na mysli kidy zaczne robic jakis wysilek lub odglosy telewizora albo jak ktos po prostu mowi strasznie mnie draznia lub wieczorem jak ide spac glowa mnie boli w przedniej czesci glowy.kiedy chodze lub jade samochodem odczuwam wszystko jak wstrzas przy czym czuje lekki bol glowy.
lekarze tutaj za granica mowia ze to minie i ze moge isc do pracy.niemialam robionych zadnych badan
czy to jest normalne?
gość
23-02-2010, 22:12:20

Witam ***)
dokładnie 6miesiecy temu mialam wypadek na skuterze z przyjaciólka przy dosc wysokiej predkosci 60 km/h, uderzyłam głowa o asfalt stracilam przytomosc i nie pamietam jak sciagneli mnie z ulicy... kiedy juz zorietowalam sie co sie stalo jakis Pan krzyczal na mnie,ze jestem pijana i bez kasku i mial troche racji bo wypiłam kilka piw(wstyd:( ) generalnie po wszystkim normalnie chodziłam,choć lekkie zawroty glowy mialam na początku,płakałam bo bylam przerażona
Najgorsze było następnego dnia,nie mogłam wstać z łózka bo tak mi sie krecilo w głowie, za uchem mialam strupa po krwi i ropie.. nie bylam u lekarza bo tego dnia wyjeżdżałam za granice i rano musiałam juz jechac na pociag, kiedy z ledwością zwlekłam sie z łozka i jakos (nie wiem jak)
Zdołałam dojść do pociągu dotarłam na miejsce i bylo kiepsko, nie wymiotowałam w ogóle od tamtej pory nie mam problemów ze skupieniem,koncentracja ale mam zawroty głowy gdy lezę,wstaje rano ale w sumie nie mdli mnie...martwi mnie jednak to,ze u lekarza nie bylam... boje sie o siebie i o to co powie mi lekarz.. przeciez to juz PÓŁ ROKU ***(
MAM nadzieje,ze ktos rozsądny przeczyta moja ***historie*** i cos doradzi... ~Ola
gość
03-06-2010, 13:31:21

moze i na moje pytanie znjaduje sie tu gdzies odpowiedz, ale nie mam sily tego czytac. wczoraj dostalam w glowe dosc mocno pilka od koszykowki w glowe. od tamtego czasu boli mnie czolo i skronie, od czasu do czasu bol sie nasila i wystepuja zawroty glowy, ale w sumie nei ejst az tak zle. wzielam lek przeciwbolowy i leze w lozku. Czy powinnam isc z tym na pogotowie?
gość
15-08-2010, 08:05:32

witam. mam pytanie i z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
w piątek wieczorem miałam wypadek. od tego czasu boli mnie głowa i szyja.nie pamiętam zajścia lecz nie wiem czy spowodowane to było wypadkiem czy niestety alkoholem.
dodam że w sobotę po południu miałam okropne nudności i wymiotowałam. przeczytałam na jakiejś stronie że wstrząśnieniu mózgu mogą również towarzyszyć : dezorientacja, złe samopoczucie, drżenie rąk i nóg i te objawy również mam. czy powinnam zgłosić się do lekarza czy poczekać aż objawy same miną?
gość
01-10-2011, 09:46:06

Witam. Tydzien temu w sobote miałam wypadek - uderzyłam się w tył głowy o ścianę pod wpływem silnego uderzenia twardym przedmiotem w twarz - pamiętam wszystko, pojawiły się nudności i zawroty, zostałam hospitalizowana na 2 dni, tk nie wykazało nieprawidłowości. do tej pory pobolewa mnie głowa - zwłaszcza rano, śpiąc na plecach nie moge przekręcać głowy na lewo, bo krew jak gdyby napływa i pojawia się w jednym miejscu na szczycie czaszki po lewej stronie ból. Ile powinien trwać odpoczynek w domu? Minął tydzień - czy moge iśc na próbę zespołu rockowego w którym jestem wokalistką - grają bardzo głośno.?
gość
01-10-2011, 11:44:55

Urazy głowy czy to sa tepe czy otwarte sa tak samo niebezpieczne,moim zdaniem powinnas odpoczywac jak najwidecej ile sie da.Z glowa nie ma zartow teraz to wiem po wypadku meza.Jezeli twoj stan sie nie poprawi udaj sie do lekarza jak najszybciej,uderzenie moze spowodowac nawet krwiaki ktore wychodza w pozniejszych dniach
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
01-10-2011, 13:47:32

Objawami wstrząśnienia mózgu

Objawami wskazującymi na wstrząśnienie mózgu są: niepamięć wsteczna poprzedzająca uraz lub niepamięć następcza, nudności, wymioty, bóle głowy, zaburzenia równowagi, pamięci oraz funkcji poznawczych, nieobecny wyraz twarzy, dezorientacja, niewyraźna i nielogiczna mowa, rozdrażnienie, zaburzenia snu, lęk, nietolerancja jasnego światła i głośnych dźwięków. Dolegliwości ustępują samoistnie i mogą utrzymywać się przez kilka dni. W niektórych przypadkach dochodzić jednak może do tzw. "zespołu drugiego uderzenia", które polega na wystąpieniu przekrwienia mózgu lub utraty regulacji przepływu mózgowego prowadzącego do złośliwego obrzęku mózgu.

Stopnie wstrząśnienia mózgu

Wstrząśnienie mózgu dzieli się na trzy stopnie, w zależności od nasilenia zaburzeń. Wyróżniamy:

Stopień I, w którym dochodzi do przejściowego zaburzenia świadomości, braku utraty przytomności oraz wystąpienia objawów wstrząśnienia mózgu lub utraty przytomności ustępującej po 15min.

Stopień II odnosi się do przejściowego zaburzenia świadomości, braku utraty przytomności, a objawy wstrząśnienia mózgu lub zaburzenia świadomości utrzymują się dłużej niż 15min.

Stopień III obejmuje jakikolwiek epizod utraty przytomności (krótki i długi).

Rozpoznanie wstrząśnienia mózgu ustala się na podstawie objawów, a przede wszystkim utraty przytomności po urazie. U chorego w badaniu neurologicznym, tomografii komputerowej oraz rezonansie magnetycznym nie stwierdza się nieprawidłowości.

Leczenie wstrząśnienia mózgu

Chory pozostaje przez kilka dni na obserwacji w szpitalu. Leczenie wstrząśnienia mózgu jest objawowe i obejmuje również wypoczynek, przebywanie w cichym otoczeniu, nie nadwyrężanie wzroku (zakaz oglądania telewizji, czytania). Jeśli do wstrząśnienia mózgu doszło wskutek urazu sportowego (np. hokej, futbol), powrót do aktywności fizycznej może nastąpić dopiero po 1-2 tygodniach pod warunkiem, że objawy kliniczne ustąpiły.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
10-10-2015, 19:27:40

kowalowa 2011-10-01 15:47:32
Objawami wstrząśnienia mózgu
Objawami wskazującymi na wstrząśnienie mózgu są: niepamięć wsteczna poprzedzająca uraz lub niepamięć następcza, nudności, wymioty, bóle głowy, zaburzenia równowagi, pamięci oraz funkcji poznawczych, nieobecny wyraz twarzy, dezorientacja, niewyraźna i nielogiczna mowa, rozdrażnienie, zaburzenia snu, lęk, nietolerancja jasnego światła i głośnych dźwięków. Dolegliwości ustępują samoistnie i mogą utrzymywać się przez kilka dni. W niektórych przypadkach dochodzić jednak może do tzw. "zespołu drugiego uderzenia", które polega na wystąpieniu przekrwienia mózgu lub utraty regulacji przepływu mózgowego prowadzącego do złośliwego obrzęku mózgu.
Stopnie wstrząśnienia mózgu
Wstrząśnienie mózgu dzieli się na trzy stopnie, w zależności od nasilenia zaburzeń. Wyróżniamy:
Stopień I, w którym dochodzi do przejściowego zaburzenia świadomości, braku utraty przytomności oraz wystąpienia objawów wstrząśnienia mózgu lub utraty przytomności ustępującej po 15min.
Stopień II odnosi się do przejściowego zaburzenia świadomości, braku utraty przytomności, a objawy wstrząśnienia mózgu lub zaburzenia świadomości utrzymują się dłużej niż 15min.
Stopień III obejmuje jakikolwiek epizod utraty przytomności (krótki i długi).
Rozpoznanie wstrząśnienia mózgu ustala się na podstawie objawów, a przede wszystkim utraty przytomności po urazie. U chorego w badaniu neurologicznym, tomografii komputerowej oraz rezonansie magnetycznym nie stwierdza się nieprawidłowości.
Leczenie wstrząśnienia mózgu
Chory pozostaje przez kilka dni na obserwacji w szpitalu. Leczenie wstrząśnienia mózgu jest objawowe i obejmuje również wypoczynek, przebywanie w cichym otoczeniu, nie nadwyrężanie wzroku (zakaz oglądania telewizji, czytania). Jeśli do wstrząśnienia mózgu doszło wskutek urazu sportowego (np. hokej, futbol), powrót do aktywności fizycznej może nastąpić dopiero po 1-2 tygodniach pod warunkiem, że objawy kliniczne ustąpiły.
gość
06-01-2016, 23:19:25

Mialem wypadek motorem udezylem się mocno głową po 7 dniach mam bóle głowy zgage bóle szyji niepamięć i teraz zrobiło mi sie slabo serce wali bardzo mocno w uchu mam mrowienie i lekkie drżenia co mi jest proszę pomóżcie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: