gość 10-10-2021, 08:44:29
Dzień dobry. Mam nadzieję że ktoś tu może mi coś wyjaśnić.. byłam już u neurologa ale ponieważ dziecko ma zespół genetyczny na którym w tym kraju nikt się nie zna to uznał że taki obraz kliniczny należy do tego zespołu.
Córka ma 5 lat i taki zapis.Zaznaczone przestrzenie okołonaczyniowe R-V w istocie białej płatów czołowych i ciemieniowych, okolicy trójkątów komór bocznych. Ciało modzelowate przewężone na pograniczu pnia i płata, o etiolog i rozwojowej. Poszerzony zbiornik pajęczynówki powyżej blaszki czworaczej, w niewielkim stopniu w biegunach przednich płatów skroniowych o grubości do 3mm po stronie prawej i 5mm po stronie lewej, wzdłuż szczelin Sylwiusza do 2- 3mm, w biegunach przednich płatów czołowych do 4mm. Zbiornik płynowy pajęczynówki nad blaszką czworaczą okolicy szyszynki w płaszczyźnie poprzecznej badania 26× 17mm . Kręta tętnica podstawna wpukla się do otworów Luschki po stronie lewej Tkanka nerwowa mózgu i móżdżku o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych, złogów hemosyderyny pokrwotocznej. Bez ognisk ograniczenia dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony, położony pośrodkowo. Okolica siodła tureckiego i przysadki mózgowej bez zmian strukturalnych, przysadka mózgowa niepowiększona.
Pozdrawiam serdecznie Anna Tarnowska
Witam. I jak się sytuacja skończyła??