Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-04-2024, 19:38:50

gość 10-10-2021, 08:44:29
Dzień dobry. Mam nadzieję że ktoś tu może mi coś wyjaśnić.. byłam już u neurologa ale ponieważ dziecko ma zespół genetyczny na którym w tym kraju nikt się nie zna to uznał że taki obraz kliniczny należy do tego zespołu.
Córka ma 5 lat i taki zapis.Zaznaczone przestrzenie okołonaczyniowe R-V w istocie białej płatów czołowych i ciemieniowych, okolicy trójkątów komór bocznych. Ciało modzelowate przewężone na pograniczu pnia i płata, o etiolog i rozwojowej. Poszerzony zbiornik pajęczynówki powyżej blaszki czworaczej, w niewielkim stopniu w biegunach przednich płatów skroniowych o grubości do 3mm po stronie prawej i 5mm po stronie lewej, wzdłuż szczelin Sylwiusza do 2- 3mm, w biegunach przednich płatów czołowych do 4mm. Zbiornik płynowy pajęczynówki nad blaszką czworaczą okolicy szyszynki w płaszczyźnie poprzecznej badania 26× 17mm . Kręta tętnica podstawna wpukla się do otworów Luschki po stronie lewej Tkanka nerwowa mózgu i móżdżku o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych, złogów hemosyderyny pokrwotocznej. Bez ognisk ograniczenia dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony, położony pośrodkowo. Okolica siodła tureckiego i przysadki mózgowej bez zmian strukturalnych, przysadka mózgowa niepowiększona.
Pozdrawiam serdecznie Anna Tarnowska

Witam. I jak się sytuacja skończyła??
gość
12-05-2024, 14:16:14

Hej wszystkim u mojej córki 9 lat wykryto właśnie torbiel szyszynki przylegający do blaszki czworaczej wielkość 12x10x12 ,trafiła na diagnostyke z powodu silnych zawrotów głowy i bolow głowy ,oczywiście będziemy szli do neurochirurga,czego możemy się podziewać ?na co uważać czy musi mieć jakieś specjalne zwolnienie z wf
gość
12-05-2024, 14:16:46

Treść zablokowana przez moderatora

gość
12-05-2024, 14:16:49

Treść zablokowana przez moderatora

gość
11-07-2024, 10:24:26

gość 19-02-2012, 16:35:29
Luudzie.! :*** sieeeeema.
Jest sprawa. Po operacji usunięcia szyszyniaka miałam na rok przyznaną niepełnosprawnośc w stopniu umiarkowanym. Za dwa miesiące minie mi ten okres, ale dalej miewam czasami bóle głowy, zwłaszcza na zmiane pogody itd. Chciałam się was poradzić, co mam zrobić teraz. wszyscy mi trabią, że mam dalej składać jakieś wnioski, może nawet o rentę z tytułu niepełnosprawności, ( bo niepełnosprawnośc mam przyznaną od 2009 roku, czyli wstecz, od momentu wykrycia torbieli szyszynki..
Interesuje mnie też, czy jest po takiej operacji mo,żliwe jakieś sanatorium, czy coś, bo też wiele o tym słyszałam, i nie wiem, do kogo mam sie zgłosić z takimi rzeczami . Pomóżcie jak coś wiecie na ten temat.
Pozdrawiam Was gorąco. !
Ola
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie torbiela szyszynki. U córki wykryto torbiela 2 lata temu, jest dość duży ok 10min. I usytuowany w Centralnym punkcie muzgu. Jak Pani myśli Czy możemy składać o niepełnosprawność?Pocałowałam serdecznie.
gość
27-07-2024, 13:49:25

Opis rezonansu: Szyszynka zmieniona torbielowato, powiększona do 6x5x8 (apxccxtr) z licznymi pasmowatymi przegrodami o wielopłaszczyznowym przebiegu. Czy to coś poważnego ?
gość
25-09-2024, 21:18:12

gość 21-04-2024, 02:40:22
gość 31-01-2020, 00:00:14
Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma

Dzień dobry :)
Mógłby Pan powiedzieć w jakim szpitalu był Pan operowany i przez jakiego lekarza?
gość 21-04-2024, 02:40:22
gość 31-01-2020, 00:00:14
Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę to zalecam operację, u mnie przez torbiel było wodoglowie. Tak że to małe gowno trochę zagraża życiu, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem po operacji ;) pozdrawiam was wszystkich ;) będę tu zaglądał jeśli ktoś ma jakieś pytania to odpowiem. P.P

Zdrówka życzę :)))
gość
10-10-2024, 08:49:32

Hej mam torbiel szynszylki wykryto go w 2020 roku wtedy miał 14 mm. Tydzień temu miałam ponowny rezonans z kontrastem ale torbiel urosła ponoć 2x w poniedziałek dokładne badanie. Straszą mną operacją. Powiedz jak u Ciebie wyglądała rana na głowie ? Czy trzeba włosy obciąć na łyso ? Po jakim czasie mogę wrócić do pracy ?
gość
22-11-2024, 20:36:00

Gdzie wykonują operację torbieli szyszynki metodą bezinwazyjną?
gość
22-12-2024, 21:57:42

Hej, torbiel u mnie wykryto przypadkiem.
Rok temu miałam wypadek drogowy, zrobiono tomograf, torbiel ze zwapnieniami 7 mm x 6mm. Temat olałam, stwierdziłam że się pewnie wchłonie.
W październiku tego roku miałam wypadek w pracy. Uderzyłam się w głowę, miałam wstrząśnienie mózgu, problemy z widzeniem. Zlecono rezonans głowy, torbiel urosła do 12mm x 10mm . Objawy pogorszenia wzroku ustały to pewnie wynik wstrząśnienia, jestem umówiona do neurologa na marzec, pewnie znów wykonam rezonans, żyje normalnie, pracuje. Ale nie śpię, faktycznie ciężko mi uregulować sen.
Natasza

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: