Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-03-2021, 20:14:36

Gość 2021-03-10 06:44:39
Witam, tak jak wszyscy znalazłam się tutaj z powodu przyjaciela w głowie xD kilka pytań mam, mianowicie posiadam torbiela o wymiarach 0,8x 1,0x 1,5cm. Przypadkowo został odkryty przy rezonansie.. problem się zaczął od boleści oczodołów i ciągnięcia na pół głowy( tylko np bolało mnie lewy oczodół i lewa strona głowy tak do połowy) i na zmianę miałam. Czasem po 4 razy w tygodniu( ból kilkuminutowy). Teraz mam mieć Doppler szyjny bo doszukuje się przyczyn moich dolegliwości oraz angio rezonans głowy- chce wykluczyć czy nie mam guzów. Do rzeczy- za 3 miesiące będę powtarzała rezonans aby kontrolować przyjaciela, jeśli urośnie to będę szła pod nóż... Jaka procedura? Czekasz długie kolejki że zdążysz zejść czy w przeciągu miesiąca ? Usypiaja? Wierca ci dziurę? Czy przez przegrodę nosową? Jak wygląda rekonwalescencja? Dzięki śliczne!!
A co jeśli nie urośnie? Juz po rozmowie z neurochirurgiem? Kto się zgodził Cie operować?
Z tego co wiem, albo przez czaszkę albo endoskop przez nos. Zależy od ośrodka.
gość
15-03-2021, 13:05:23

Jestem po operacji torbieli szyszynki nie jest to nic przyjemnego. Ja miałam robiona przez głowę, z tyłu głowy otwór ale w całości została usunięta. Nie miałam żadnych powikłań po operacji tylko przez kilka dni źle widziałam i byłam bardzo słaba. Ale żyje i jestem zdrowa a to najważniejsze. Niestety u mnie odrosła torbiel po roku w innym miejscu póki co nie daje żadnych objawów i lekarze mówią że raczej tak już zostanie tylko trzeba kontrolować, czuję się dobrze. Nie ma co się bać nie jest to przyjemna operacja ale komfort życia po niej jest 100 razy lepszy.11
gość
15-03-2021, 15:36:29

Gość 2021-03-15 14:05:23
Jestem po operacji torbieli szyszynki nie jest to nic przyjemnego. Ja miałam robiona przez głowę, z tyłu głowy otwór ale w całości została usunięta. Nie miałam żadnych powikłań po operacji tylko przez kilka dni źle widziałam i byłam bardzo słaba. Ale żyje i jestem zdrowa a to najważniejsze. Niestety u mnie odrosła torbiel po roku w innym miejscu póki co nie daje żadnych objawów i lekarze mówią że raczej tak już zostanie tylko trzeba kontrolować, czuję się dobrze. Nie ma co się bać nie jest to przyjemna operacja ale komfort życia po niej jest 100 razy lepszy.11
Dużą miałaś torbiel? Dlaczego i gdzie zdecydowałaś się na operacje?
gość
15-03-2021, 17:49:02

Dziś odebrałam wynik rezonansu magnetycznego głowy.
Dwukomorowa torbiel szyszynki. Jej wymiary wynoszą 15x7x8 mm( ap x trans x cc) Izolowane ognisko podwyższonego sygnału średnicy 2 mm w T2 i FLAIR w obrębie skorupy po stronie prawej- niespecyficzne. Nie stwierdzam patologicznego ograniczenia dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony. Struktury linii pośrodkowej nieprzemieszczone. Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie, zbiorniki podstawy zachowane. Naczynia mózgowia bez uchwytnych nieprawidłowości. Siodło tureckie bez nieprawidłowości. Złącze czaszkowo szyjne bez zmian.
Czy mam się czego obawiać?
gość
23-03-2021, 21:54:55

Gość 2021-03-15 18:49:02
Dziś odebrałam wynik rezonansu magnetycznego głowy.
Dwukomorowa torbiel szyszynki. Jej wymiary wynoszą 15x7x8 mm( ap x trans x cc) Izolowane ognisko podwyższonego sygnału średnicy 2 mm w T2 i FLAIR w obrębie skorupy po stronie prawej- niespecyficzne. Nie stwierdzam patologicznego ograniczenia dyfuzji. Układ komorowy nieposzerzony. Struktury linii pośrodkowej nieprzemieszczone. Przymózgowe przestrzenie płynowe w normie, zbiorniki podstawy zachowane. Naczynia mózgowia bez uchwytnych nieprawidłowości. Siodło tureckie bez nieprawidłowości. Złącze czaszkowo szyjne bez zmian.
Czy mam się czego obawiać?
A dlaczego robiłaś badanie? Jakieś objawy?
gość
26-03-2021, 09:31:17

Cześć. Robiłam rezonans na aparacie 1.5T bez kontrastu i jest napisane „możliwa drobna torbiel szyszynki o śr. do 4.8mm”. Czy na takim rezonansie już można dobrze odróżnić torbiel od guza? Bo słowo ‚mozliwa’ brzmi tylko jak przypuszczenie..
gość
08-04-2021, 23:58:37

Pewnie słaba jakość obrazowania i nie są pewni co tam jest. 5mm to wydaje się niedużo, dlatego podejrzewają torbiel.
Co do reszty osób, skoro piszecie o objawach, odpowiedzcie potem, kto was operował i jakie objawy. Miejcie litość i udzielcie informacji, a nie od razu ucinacie wątek.
Dzięki.
gość
17-04-2021, 08:15:09

Dokładnie, piszcie proszę o takich rzeczach i czy warto poddać się tak ryzykownej operacji...
gość
17-04-2021, 08:19:48

Ja mam torbiel zdiagnozowana rok temu. Objawy jakie wtedy miałam to pisk w uchu i bóle głowy wyłączające z życia na kilka dni. Torbiel miała 7 mam i lekarz powiedział, że to nie ona. Pozostałe badania były jednak w normie. W tym czasie zakres objawów wzrósł. Teraz prócz wyżej wymienionych mam kłopot z akomodacja lewego oka, ból w oczodole, uczucie prądu przeszywającego mózg ( kilkanaście razy dziennie, bardzo wyczerpujące), ucisku w głowie i artytmie serca. W poniedziałek muszę zadzwonić do neurologa, umówić się na MRI. Być może torbiel się powiększyła.
gość
20-04-2021, 18:30:55

Witam. Odebrałam opis rezonansu w którym widnieje zdanie ‚szczątkowa torbiel stropu III komory o maks. wymiarach 5mm.’ Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Czy to groźne?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: