Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
28-10-2009, 17:44:22

Gość 2009-10-26 15:28:10 Witam, tydzień temu robiłam RM głowy. Miał pokazać, czy mam guza przysadki, a okazało się, że mam torbiel szyszynki. Mam bóle głowy, mdłości, senność, problemy z koncentracją, zaniki w pamięci itd. Leczę się na niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemię i mam kłopoty z nadnerczami - leki nic nie dają, nadal czuję się źle - czy te dolegliwości mogą choć częściowo być związane z torbielem? Już nie wiem, gdzie szukać przyczyny mojego samopoczucia czuję się jak staruszka, a mam 30 lat

Hej :)
A robiłaś może ostatnio morfologię? ja mam te ojawy co Ty/ prócz bólu głowy/ a okazało się, że mam okropną anemię z niedoboru żelaza. Torbiel moja na razie jest nieruszana...W grudniu będę u neurologa, mam ogromny szum w uszach...Nie wszystko myslę trzeba zawlać na torbielkę. Powodzenia
inka62
gość
07-11-2009, 16:42:23

Witaj!
prawdopodobnie uszkodzona szyszynka powoduje wariacje w naszym organizmie,dlatego pojawiaja sie rozne dolegliwosci ,o ktorych wcale nie wiedzielismy,a teraz pojawiaja sie hurtem nie wiadomo skad i dlaczego.Ja mam takie same objawy i pojawila sie hipoglikemia.
Trzymaj sie dzielnie
Pozdrawiam
Tolken/Token
gość
13-11-2009, 10:35:35

Dzień Dobry ;) Ja ostatnio byłam u neurologa i powiedziała mi, że bóle głowy nie mają z torbielem nic wspólnego ... a samego dziada mam olać bo nie ma sensu narazie się nim przejmować dopiero po nowym roku mam przyjść i da skierowanie na następny rezonans i dopiero wszystko będzie zależało od wyników. I na pocieszenie stwierdziła, że gdyby każdy człowiek wlazł do tej rury i prześwietlił całego siebie to każdemu znalazł by się taki torbiel. A na bóle głowy może jedynie przepisać prochy.
Miłego dnia życzę ;))
Paulina.

ps. Olaa Piszę do Ciebie dość często i mi nie odpisujesz. Co się z Tobą dzieje kochana ?
Początkująca
13-11-2009, 20:21:45

Początkująca
13-11-2009, 20:40:32

Witam wszystkich. Od wczoraj żyję ze świadomością że noszę w głowie to coś!!!Od dłuższego czasu mam objawy takie jak nudności, niekończące się bóle głowy, sporadyczne nadciśnienie, kłopoty z zatokami i objawy depresji.W czerwcu usg piersi też wykazało liczne gózki, w tym kilka dużych. oczwiście do kontroli . W ostatnich miesiącach dużo chorowałam czego przyczyną było pewnie to małe G....o. Miałam okropne nadciśnienie, zapalenie rogówki , i okrpne zmęczenie . cały czas chce mi się spać. Najgorsze jest to że często miewam gorsze dni kiedy wszystko mnie denerwuje. Mam troje dzieci , które sama wychowuę od jakiegoś czasu każdy ich krzyk w domu doprowadza mnie do szału. Lekarze jak i wielu z was mówią żeby czekac powtórzyć badanie. Dziwi mnie tylko , że w dobie dzisiejszej wiedzy na różne tematy nie ma jakiegoś leku zmniejszającego objawy tej przypadłości. pozdrawiam wszystkich torbielowców. kasia
gość
14-11-2009, 10:56:11

Witam! jestem tu po raz pierwszy. Jestem matką 14 - letniej córki u której parę dni temu wykryto torbiela szyszynki na 8 mm. Bardzo się boje tego co powie neurochirurg. Mam takie małe pytanko.. podejrzewają zwapnienie torbiela szyszynki lub tętniaka.. mam się bać?

Pozdrawiam
Marzena
gość
18-11-2009, 19:05:55

Witam. Cztery lata temu stwierdzono u mnie podczas RM torbiel szyszynki o wymiarach 6 na 8 na 12 mm.
Po czterech latach zrobiłam ponownie RM i okazało się, że tej torbieli nie ma, po prostu zniknęła od tak sobie.
Nie wiem co o tym myśleć czy samouzdrowienie czy błąd diagnostyczny w badanich. Zaznaczam, że to aktualne badanie robiłam na nowszym RM i trwało około 50 min. Oba badania były prowadzone z kontrastem.
Po pierwszym badaniu neurolog powiedział mi, że to nic poważnego jeżeli tak jak w moim przypadku torbiel nie uciska przestrzeni podpajęczynówkowej, nawet zasugerowano mi że to wada wrodzona i że nie muszę robić dalszych badań. Po 4 latach poszłam na prywatne badania MR z ciekawości.
gość
18-11-2009, 20:14:02

Aż miło coś takiego przeczytać(poprzedni list).
Napisz proszę ile masz lat i czy miałaś jakieś objawy,kiedy jeszcze torbiel był,np. bóle głowy,omdlenia. Ja mam torbiel podobnych rozmiarów.
POZDRAWIAM
gość
20-11-2009, 20:54:20

W takim razie torbiele są nie groźne??
gość
25-11-2009, 07:26:27

Gość 2008-02-08 23:38:00 Witam! Dwa lata temu wykryto u mnie torbiel szyszynki wielkości 4-6 mm. Co pół roku powtarzam badanie RM. Ostatnie badanie w sierpniu 2007 wykazało powiększenie torbieli do wymiarów 7-7 mm. Kolejne czeka mnie pod koniec lutego 2008. Do tej pory zaliczyłam lądowanie z dość wysokich schodów- efekt złamana ręka i ogólne stłuczenia. Najlepsze jest to, że nie znam przyczyny upadku, podejrzewam, że "urwał mi sie film". Czy to mogło być spowodowane torbielą, a właściwie jej uciskiem na jakieś obszary mózgu? Jestem pacjetką Kliniki w Centrum Onkologii. Lekarz prowadzący każe czekać i na moje pytania odpowiada "to może być przyczyna , ale nie musi". Moje pytania: co może sie dziać ze mną, gdy torbiel będzie się powiekszać? Prosze o polecenie dobrego specjalisty w celu konsultacji moich wyników.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: