Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-01-2009, 15:57:00

Oczopsąs to - http://pl.wikipedia.org/wiki/Oczopl%C4%85s
tu jest wszystko napisane i opisane...

da sie z tym żyć heh.. kwestia przyzwyczajenia...

coca ile masz lat i co z twoim torbielem...
gość
15-01-2009, 06:28:00

cocakarola ma 23 (niedługo 24) lata...
Moja torbiel mierzy 4x6mm o ile dobrze pamiętam.
Wykryto ją przypadkiem. Dostałam skierownie na RMI bo rozpoznano u mnie nerwoból nerwu trójdzielnego i teoretycznie jego przyczyną mógł być guz mózgu. Zamiast guza znaleziono torbiel szyszynki. Wcześniej nie miałam żadnych objawów sugerujących, że coś nie tak jest z moją głową Neurolog pod którego kontrolą jestem powiedział, że nie mam się co przejmować tą torbielą, że mogę z nią normalnie żyć i robić wszytsko to, co dotychczas. Powiedział też, że torbiel musi być bardzo duza żeby zaistniała koniecznosć jej usunięcia.
Teraz, kiedy czytam na tym forum wypowiedzi innych torbielowców i ich dośwaidzenia, wiem, że mój neurolog trochę mnie "czerował" pewnie żebym nie wpadła w panikę.
Kontrolę torbbieli mam mieć w okolicach lipca tego roku - czyli rok po jej wykryciu. Mam być przebadana na tym samym sprzęcie a opis ma sporządzić ten sam lekarz, który wtedy to robił.
Trobieli nie konsultowałam z żadnym neurochirurgiem, bo w moim mieście takowych nie ma...niestety. Jestem z 23tyś miasteczka na mazurach i nawet ciężko tu o dobrych neurologów... Cóż. Aby do lipca.
gość
27-01-2009, 21:42:00

Witamy wszystkich torbielowców
Długo się nie odzywaliśmy, ale tak wyszło. Mój mąż czuje się dobrze-we wrzesniu miał zabieg operacyjny torbieli szyszynki.
KAMILKO prosiłaś o wymiary operowanej torbieli 21-22-24. Zabieg był przeprowadzony w Łodzi w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym nr 1 im. N.Barlickiego ul.Kopcińskiego 22. Zabieg przeprowadził dr Krzysztof Tybor-specjalista wysokiej klasy, człowiek który kocha to co robi. Telefon na oddział neurochirurgi ww szpitala 42-677-67-71. Wiemy, że po operacji mojego męża dr Tybor przeprowadził kolejne 2 operacje torbieli szyszynki które przebiegły bez skutków ubocznych. W kolejce czekają kolejne 3 osoby. Dodam jeszcze, że jest to bardzo poważna operacja. Dojście do torbieli szyszynki jest trudne ze względu na jej położenie. Życzymy wszystkim wszystkiego naj, naj, naj...
Ela i Paweł z Łodzi
gość
27-01-2009, 22:34:00

Dodam jeszcze ze w przypadku mojego meza operacja byla koniecznoscia poniewaz torbiel dawala objawy tzn pojawily sie nagle zaburzenia rownowagi oraz niedowlad prawej strony ciala Wystepowaly rowniez zaburzenia widzenia ktorym towarzyszyl bol glowy oraz sennosc Ten koszmar trwal ponad miesiac , pozniej byl zabieg ..... a teraz cieszymy sie ze mamy to juz za soba WSZYSTKIE DOLEGLIWOSCI USTAPILY Nie ma zadnych powiklan POZDRAWIAMY Ela iPawel
gość
27-01-2009, 23:21:00

Witam wszystkich goraco!

Elu i Pawle na poczatku chce Wam pogratulowac udanego zabiegu. To dobrze ze wszystko skonczylo sie pomyslnie. Miejmy nadzieje ze tak juz pozostanie.
Prosze napiszcie dokladnie o objawach, to znaczy jaki charakter mial bol glowy i w ktorym byl miejscu oraz jak dlugo trwal. Mnie zas strasznie rozpiera na gorze głowy, czuje sie jakbym miala w tym miejscu polozona cegle, przy pochylaniu ten bol sie nasila i odczuwam klucie i pulsowanie. To wszystko promieniuje do twarzy. Z reguly po takim scisku odczuwam wrazenie jakbym miala krew w nosie. A co do sennosci to moglabym spac cala dobe i w ogole nie wstawac z lozka Czy to wszystko z powodu tej torbieli?
Z GORY WSZYSTKICH SERDECZNIE POZDRAWIAM, szczegolnie Basie i Ele!
gość
27-01-2009, 23:23:00

nie podpisalam sie KINGA 24
Początkująca
28-01-2009, 13:04:00

Elu i Pawle gratuluję szczęśliwej operacji Cieszę się razem z Wami, chociaż "znam" Was tylko z tego Forum. Budujące są takie wiadomości. Pozdrawiam Was serdecznie i wszystkich "torbielowców".
Proszę o dobrą myśl za moją córkę, bo jutro jestem z nią w Klinice, w Warszawie. A jak szczęśliwie wrócimy z dobrymi wiadomościami, zajmę się wtedy moją torbielą, bo też mi dokucza. Dobrego dnia dla Wszystkich [addsig]
inka62
gość
29-01-2009, 18:36:00

Elu i Pawle...
Ja również cieszę się, że wszystko przebiegło pomyślnie. Wasza historia jest dla nas nadzieją na to, że nawet jeśli zajdzie konieczność operacji to może być dobrze...
Pozdrawiam.
cocakarola
gość
29-01-2009, 20:56:00

KOCHANI! Zastanawiam sie czy ta torbiel ma jakis wplyw na nasza gospodarke hormonalna, poniewaz u mnie hormony sa kompletnie rozlegulowane. Potrafie nie miec okresu po 3-4miesiace, z piersi mam jakis wyciek, mimo ze USG piersi nic nie wykazalo a prolaktyna w normie! Obecnie czuje sie fatalnie, Dzisiaj caly dzien mam okropny bol glowy, wlasciwie najbardziej niepokoi mnie mocne sciskanie na gorze w glowie i towarzyszace temu uczucie krwi w nosie. Okresu znow nie mam-juz od dwoch miesiecy, do tego pod lewa pacha odczuwam straszny bol rozciagajacy sie do serca, łopatki i calej lewej reki. dzisiaj bylam u ginekologa i po zrobieniu USG stwierdzil ze mam strasznie powiekszony wezel chlonny. Generalnie czuje sie okropnie, przez caly dzien mam mdlosci, zawroty glowy i jestem bardzo senna. Lekarz mnie nastraszyl ze mam problemy z cisnieniem wewnatrzczaszkowym, ale nic wiecej mi nie powiedzial. CZY TO COS POWAZNEGO??? nie mam juz sily, nie moge glowa ruszac a wizyte do neurologa mam wyznaczona dopiero na 9 lutego, a to jedyny sensowny lekarz w moim miescie ktory powinien powiedziec co mi jest!
PROSZE JAK WIECIE TO NAPISZCIE CO SADZICIE O MOICH OBJAWACH!

Pozdrawiam wszystkich bardzo goraco i DZIEKUJE ZE JESTESCIE!!!

P.S. Droga Inko 62 tzrymam mocno kciuki!!!

KINGA 24
gość
30-01-2009, 11:08:00

Kinga!

Ja równiez myślę, że torbiel może zaburzac poziom hormonów w organizmie. Ja np cały czas czuję się senna, a jak wiadomo szyszynka produkuje melatoninę. Nie pamiętam ani jednego dni w którym poczułabym się wyspana. Dodatkowo mam też dużo przebarwień na skórze w postaci małych lub większych pieporzyków. Nie opalam się, nie chodze na solarium a one wciąż się pijawiają. Poza mną w rodzinie nikt nie ma takiego problemu i zastanawiam się czy to nie przez torbiel.

Miałam też śmieszną sytuację u lekarza, kiedy poszłam do niego z opisem RMI. On źle przeczytał i przez 5 min myślał, że mam torbiel przysadki. Wtedy zaproponował mi skierowanie do endykrynologa. Ale kiedy uświadomiłam mu, że to torbiel szyszynki już wycofał się ze skierowania. .....

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: