Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-12-2008, 01:21:00

Elu bardzo Ci dziękuję, że skrupulatnie odpowiadasz na moje wątpliwości dotyczące torbiela szyszynki. Twój ostatni wpis bardzo mnie uspokoił. fajnie ze można się na tym forum wyżalić i uzyskać wsparcie!!!!! Obiecuję Elu, że postaram się choć trochę spojrzeć na moje "nowe schorzenie" z dystansem. Zaraz po Nowym Roku spróbuję wybrać się do jakiegoś dobrego neurologa-najprawdopodobniej w Łodzi.
Póki co, życzę wszystkim ZDROWYCH, pełnych radości, miłości i pogody ducha-Świąt Bożego Narodzenia!!!!

POZDRAWIAM Kinga 24
gość
25-12-2008, 20:33:00

Witajcie!
Kingo,głowa do góry,bedzie dobrze,musisz starac sie życ normalnie,to nie złośliwe,nie rak, Ela ma racje,ja mam 20mmx15mmx12mm,choruje od prawie dwóch lat i zaczełam panowac nad emocjami,usmiecham sie czesto i mysle pozytywnie,to podstawa.
Życze powodzenia,trzymaj sie dzielnie.
Wiele sił,pogodnego nastawienia i usmiechajcie sie czesto).
Pozdrawiam Wszystkich cieplutko.
Tolken/Token
Początkująca
25-12-2008, 23:12:00

Pomimo, że w grudniu u mnie też przez przypadek wykryto torbiel szyszynki, staram się spokojnie dalej z tym żyć. Mam po Nowym Roku wizytę u neurologa, zobaczę co powie. Najbardziej dokucza mi ścierpnięta głowa i część twarzy, ale to pewnie od ucisku na korzeń nerwu w kręgu szyjnym. Czy może bagatelizuję sprawę? Faktem jest, że przykrych niespodzianek w tym roku mam dość, bo mojej 24 letniej córce znaleziono guza, który okazał się być ... rakiem, ale Boża Opatrzność czuwa nad nią. Zoperowano, nie zdążyły pójść w organizm przerzuty ale...jest odrost...Mamy ciągle stan pogotowia i badań, więc nie chcę sobie jeszcze dodawać. Zastanawiam się tylko, czy to ścierpnięcie nie spowoduje jakiegoś niedotlenienia i poważnych skutków. Ale głowa do góry, musi być dobrze. Innej opcji nawet nie biorę pod uwagę.
Zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim "torbielowcom" I mam nadzieję, że po Świętach przeczytam dobre wiadomości. Pozdrawiam
inka62
gość
26-12-2008, 13:49:00

Witajcie!
Inko,miałam to samo,leki na poprawe krązenia,powinnas brac,ja
biore :Etopro[Topiramatum] 25mg i Funarizinum 5mg,czuje sie lepiej,nie lekceważ tego.
Zdrowia Wszystkim,pogodnego nastawienia,wiele sił,sił i radosnych dni z
Pozdrawiam Was cieplutko
Tolken/Token
gość
28-12-2008, 23:37:00

hej hej!!
ja rowniez mam torbiel szyszynki 10x9x6 mm, poza tym drobne ogniska hiperintensywne - niedokrwienie. Asymetria komor bocznych. zanik korowy okolic czolowo-ciemieniowych, niewielkie pogrubienie blaszki wew.luski kosci czlowej - jakbym miala nabitego guza na glowie, ktory nie znika.
Odczuwam bezsennosc i rozkojarzenie.
Bol glowy tez jest.
LEKARZ STWIERDZIL ZE "GUZEK" TO KOSTNIACZEK A INNE DOLEGLIWOSCI BYLY SPOWODOWANE W JAKIMS POWAZNYM WYPADKU, KTOREGO N IE MIALAM- wiec to wykluczone, LUB JEST TO WINA JAKIEJS CIEZKIEJ I POWAZNEJ CHOROBY KTORA PRZEBYLAM I N IE BYLA LECZONA, A SAMOISTNIE SIE WYLECZYLA - np zapalenia opon mozgowych.

Wypadku samochodowego nie mialam, urazu glowy tez n ie, wiec zostaje drugie,ale warto zaznaczyc ze w dzecinstwie tez nie chorowalam na nic powaznego, ospa, rozyczka,etc. Nawet zapalenia pluc w zyciu nie mialam!!
WIEC NIE WIEM SKAD MI SIE TO CHOLERSTWO PRZYPAŁĘTAŁO..
------------
ss

gość
29-12-2008, 20:40:00

17-08-2008 o 14:53, gość :
witam mam na imie Paweł mam lat 18 i od 3 lat wiem ze mam torbiela na szyszynce. kiedys bardzo sie zdenerwowalem i zemdlalem do nieprzytomnosci moj szwagier lekarz 3 razy mnie reanimowal zanim pogotowie przyjechalo , trafilem wtedy do szpitala w Pucku nad morzem akurat tam bo tam bylem na wakacjach a normalnie mieszkam w Radomiu lekarze niewiedzieli co mi jest dopiero w Radomiu w szpitalu wykryto to cos u mnie i mialo wymiary 10 x 11 x 8 po 3 lat ma on wymiary 13 x 12 x 9 mm.kiedys glowa mnie jeszcze tak bardzo nie bolala a teraz potrafi mnie bolec nawet 3 miesiace od rana do wieczora nawet gdy sie rano budze to juz mnie boli. Bylem w stolicy w klinice na konsultacji z profe***m habilitowanym powiedzial ze jesli sie powieksza mozna to usunac ale moga wystapic komplikacje mozna byc niewidomym lub sparalizowanym bo oni rozszezaja jakimis szczypcami mozg i wycinaja torbiela szyszynka jest gleboko w muzku a nie na wiezchu. niewiem co dalej robic to moj numer 6321735 gg prosze o konbtakt z kims kto wie co mi jest pozdrawiam

Witam,
Mam torbielka takiego jak ty wykryto go u mnie 4 lata temu... co do sportu właśnie dlatego wykryli go u mnie ćwiczyłam kilka lat karate biegi... i zaczeło się za duży wysiłek wymioty duszności i ciągłe zawroty głowy ... zakazali mii upraiwać tak intensywnei sport.. oprócz tego zaczął się pogarszać wzarok.. w przeciągu roku pogorszył mi się dwukrotnie i mam -4 nie wiem jak dalej będzie ... od początku mówili że z torbielą nie będę mogła naturalnie urodzić dziecka bo za duży wysiłek teraz juz mówią ze napewno = wada wzroku ciągle sie powiekszająca... hmm badania rtg nie robiłam od dwoch lat ale zamierzam zrobic...
czy palenie papierosów możed wywołać jakies zmiany w torbielu??
Początkująca
31-12-2008, 11:34:00

Witam nowych TORBIELKOWCÓW
Niestety nikt z nas nie wie skąd się wzięły nasze torbielki, wiedza lekarzy na ten temat też jest nikła chociaż są szpitale gdzie torbiele operują z dobrym skutkiem
Ja ,po trzech latach od pierwszego badania zdążyłam się już przyzwyczaić do swojego torbielka,choć czasami jest mi bardzo ciężko na szczęście nie pogarsza mi się wzrok,nie mam problemów ze spaniem,ale nie mogę przeboleć tego,że musiałam zrezygnować z uprawiania sportu Uwielbiam aerobik i bieganko pozostaje mi tylko basenik,w którym super się relaksuję i zapominam o wszystkim Ach...

Chciałam Wam Wszystkim życzyć Szczęśliwego Nowego Roku bez bólu główki,dużo spokoju,miłości,pogody ducha i siły, [addsig]
Ela GG: 28151355
gość
01-01-2009, 12:01:00

witam wszystkich w nowym roku!!Tu goska. u mnie na razie w miarę o.k. w styczniu mam kontrolę u mojej neurolog. jak u was z oczami?u mnie coś tam wychodzi nie tak w p[olu widzenia.
Czy ktoś z was ma na torbielkę grupę inwalidzką? bo nie wiem czy mogę się starać.
ja nawet nie tańczyłam wcoraj bo boję się coś zruszyć.

wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich torbielowców!!!
najlepiej,żeby nam nie rosły, albo jeszcze lepiej, żeby się zmniejszały. trzymajcie się pa!Goska
gość
03-01-2009, 22:17:00

Hej...

Gosiu. Nie wydaje mi się, żeby z powodu torbieli przyznano komuś rentę Przecież ona nie czyni nas niepełnosprawnymi i nie powoduje niezdolności do pracy, chociaż jak sądzę niektórzy mają trudności z jej wykonywaniem z powodu bolesnych czy niekomfortowych jej objawów. Nie myśl o sobie jak o osobie niepełnosprawnej i ciesz się zdrowiem

Jeśli chodzi o wzrok to u mnie jest trochę problemów z tym. Pogorszyła i się ostrość widzenia. Wszyscy okuliści zwalają to na pracę przed komputerem i mówią mi, że oko przyzwyczajone do patrzenia z bliska zatraca zdolność do przystosowywania się do widzenia w dali i to dlatego. Jednak od 3 m-cy jest masakra. Nie poznaję ludzi na ulicy... W badaniach niby ok. Widzę dolny rządek literek więc wady wzroku wg okulistów nie mam.
Czkam jeszcze na opis badania eeg, które zlecił mi neurolog i nie wiem dlaczego.
Być może pogorszenie wzroku nastąpiło w wyniku stresu, którego nikomu nie brakuje, a torbielowcom tym bardziej. Kiedy powiedziałam paru lekarzom, że ja nie mam nerwicy i nigdy jej nie miałam, odpowiedziano mi, że właśnie teraz mogę odreagować przykre doświadczenia z dzieciństwa i mój mózg byc może produkuje zbyt mało serotoniny i stąd moje dolegliwości typu: zmęczenie, mdlenie itd.. Nie można wszystkiego zwalać na szyszynkę moi drodzy bo można popaść w paranoję....
Leków od nerwicy nie biorę :/ bo wciąż uważam, że jej nie mam. Jakoś przędę. Badanie kontrolne mam dopiero w lipcu, o torbieli nie rozmawiałam z żadnym wybitnym specjalistą, a jedynie z neurologiem, który porzucił pracę w szpitalu i nie jest źle.
głowy do góry!

------------------------
cocak
gość
03-01-2009, 22:20:00

dodam jeszcze tyle, że palę jak smok i z tego powodu często zdarzają mi sie bóle głowy typu kacowego. Papierosy to nie jest dobra rzecz. Szczególnie gdy sie pali w pomieszczeniu, w którym się śpi. Poza tym wpływają na podwyższenie ciśnienia co też powoduje bóle głowy.

coca

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: